TT Ads

Leto 2017 je v svojih zadnjih izdihljajih in le še nekaj dni vas loči od tega, ali boste svoje leto označili za uspešno ali neuspešno. Če želite v zadnjih trenutkih leta svojo srečo obrniti oziroma želite leto zaključiti kar najbolje, upoštevati spodnje nasvete.

Ali je smiselno v zadnjih dneh decembra promovirati izdelke in storitve?

Večina dobrih marketinških promocij se začne že precej pred zadnjimi dnevi decembra, da se lahko podjetja pripravijo na prihajajoče praznike in nakupovalno mrzlico, ki sledi v decembru oziroma v začetku januarja, ko se začno tako imenovani sezonski ali po-praznični popusti, značilni za nekatere panoge.

Vendar pa to ne pomeni, da promocija v zadnjem trenutku ali popusti na zadnji dan leta ne bodo prinesli določenih prednosti ali povečanje prodaje. Pri tem je pa je seveda ključno, da poznamo svoje kupce ter panogo, v kateri delujemo.

Popusti za zamudnike

Popusti, četudi v zadnjem trenutku, so vedno dober način spodbujanja prodaje izdelkov. Četudi ste se komaj danes spomnili, da bi lahko določenim izdelkom znižali ceno, prazniki pa so že pred vrati, nimate veliko za izgubiti, če to vseeno storite. Vendar pa pri tem ne pozabite na spodnje tri dejavnike: primeren dostavni čas, občutek nuje in razširjenost ponudbe.

Dostavni čas je pomemben

Dostavni čas je, posebno pri akcijah v zadnjem trenutku, izrednega pomena. Če nameravate spodbuditi prodajo oziroma naročila v zadnjih dneh pred božičem ali novim letom, morate vedeti zakaj to počnete in kako to ponuditi svojim strankam. Če gre za izdelke, ki jih promovirate kot odlično darilo za praznike, se prepričate, da lahko to omogočite z dostavnimi roki, ki jih ponujate.

Običajno ni dobra ideja, da svoje izdelke ponudite po ugodnejši ceni, jih oglašujete kot odlične izdelke za božična darila, nato pa jih ne uspete dostaviti v primernem času, da bi jih kupci postavili pod praznično smrekico.

Ustvarite občutek nuje

Občutek velike želje ali nuje je pri kupcih pogosto odločilnega pomena. Nihče ne mara kupiti izdelka, ki ga morda ne potrebuje, medtem ko vsi obožujemo kupovati izdelke, ki jih nujno potrebujemo ali jih res moramo imeti (in to takoj!).

In mnogi ljudje nujno potrebujejo božično darilo v zadnjem trenutku. Ne zato, ker tega še niso izbrali, temveč zato, ker njihovemu darilu morda še nekaj manjka. Ker niso prepričani, ali so kupili dovolj. Ker je sosed kupil večje darilo. Ker so njihove žene v zadnjih dneh še posebno slabe volje. Ker…

Ker ponujate nekaj, kar ne ponuja nihče drug – rešitev za težavo, za katero sploh niso vedeli, da jo imajo!

Nakup v spletni trgovini
Marsikdo je, kljub temu da že ima darilo, pripravljen na dodaten nakup.

Skrivnost je v omejeni ponudbi

Čeprav je znižana cena pogosto bistvena za povečanje prodaje pa to ne pomeni, da bi morali znižati cene vseh izdelkov. Prevelika znižanja v zadnjih, kritičnih trenutkih, bi obiskovalce lahko zmedla. Bolje je, da znižate samo cene nekaterih izdelkov in jih promovirate kot »top božične izdelke« ali »nujen nakup leta 2017«. Tako boste obiskovalce usmerili tja, kamor jih želite – v nakup točno določenega izdelka, brez pretiranega razmišljanja.

Kaj pa drugi cilji?

Morda ugodna ponudba v zadnjem trenutku za vaš posel preprosto ni izvedljiva. Vendar pa to ne pomeni, da so zadnji dnevi decembra za vas izgubljeni in vam ne preostane drugega kot to, da se vdate in čakate na prihod leta 2018.

V zadnjem tednu decembra namreč med ljudmi vlada nekoliko drugačno počutje kot običajno. Zaradi dopustov imajo mnogi več časa za svojo družino. Nekateri imajo več časa za pogovore o novem poslu, drugi o dolgoročnih ciljih. Tretji pa v tem času ugotavljajo, česa vsega v življenju nimajo. Ne glede na to, kaj počno v tem času, so običajno nagnjeni k temu, kar jim bo njihov čas še popestrilo.

Zato v prihodnjem tednu dobro izkoristite vse, kar prinaša zaključek leta 2017. Svojim strankam ponudite nasvete, podporo, rešitve, upanje…. Ne ciljajte le na prodajo, temveč tudi na povečanje števila obiskovalcev vaše spletne strani, na večje število naročnikov, sledilcev ali poslovnih partnerjev. In v leto 2018 vstopite polni upanja in optimizma ter načrtov za naslednje prihajajoče praznike – na katere se boste lahko precej bolje pripravili!

 

TT Ads

Leave a Reply