TT Ads

Ko pride do kombiniranja barv in iskanja primerne barve sheme za uporabo pri določenem projektu, je potrebno pomisliti na kar nekaj elementov. Na srečo obstajajo številni pripomočki, ki nam lahko bistveno olajšajo izbiro primerne barvne sheme. En izmed takšnih je tudi barvo kolo. Spoznajte osnove uporabe barvnega kolesa in izbire barve sheme!

Kaj je barvno kolo?

Barvno kolo je pripomoček, na katerem so barve in njihovi odtenki razporejeni v določenem zaporedju po krogu, kar omogoča bolj enostavno oblikovanje barvnih shem. Praviloma je barvo kolo sestavljeno iz dvanajstih ravni. Na njem so razporejene primarne, sekundarne in terciarne barve ter njihovih odtenki in nianse.

Na vrhu barvnega kolesa se praviloma nahaja rdeča barva, ki se skupaj z drugima dvema primarnima barvama, rumeno in modro, povezuje v trikotnik primarnih barv. Trikotnik sekundarnih barv, oranžne, vijolične in zelene, predstavlja zrcalen trikotnik primarnih barv. Kombinacije med primarnimi in sekundarnimi barvami razkrivajo še terciarne barve.

Barvno kolo 1
Praviloma ima barvno kolo 12 stopenj – 3 primarne, 3 sekundarne in 6 terciarnih barv.

Kombiniranje barv

Barvo kolo je torej odličen pripomoček na katerem lahko prepoznate primerne, sekundarne in terciarne barve. A to še zdaleč ni dovolj, da bi poiskali primerno barvno kombinacijo. Kako torej kombinirati barve?

Ker je število barv in barvnih kombinacij praktično neomejeno, je najbolje, da se pri oblikovanju in izbiri lastne barvne sheme držite naslednjih korakov:

  1. Natančno opredelite kakšno sporočilo želite z izbranimi barvami sporočiti. Vsaka barva namreč nosi svoje lastno sporočilo, ki ga ljudje razumemo na podzavestni ravni in ključno vpliva na to, kakšno sporočilo bomo razbrali iz določenega oblikovalskega izdelka. Pomene posameznih barv preverite tukaj.
  2. Izberite glavno barvo, ki se najbolj sklada s sporočilom, ki ga želite prenesti v svoj dizajn. Izbira glavne barve je pomembna predvsem zaradi tega, da vemo kje začeti z ustvarjanjem barvne sheme. Ta korak je bistvenega pomena, če želimo v določen oblikovalski izdelek prenesti pravo sporočilo.
  3. Na podlagi izbrane osnovne barve izdelajte barvno shemo, ki temelji na različnih odnosih med barvami – lahko gre za nasprotne barve, za komplementarne barve in podobno.
  4. Še enkrat preglejte barvno izbiro in odtenke barv prilagodite glede na projekt in želje, ki jih ima naročnik oziroma vi sami. Pri tem koraku je pomembno upoštevati, kako barvna shema izgleda pri uporabi določenih črk ali na oblikovanem logotipu.

Izdelava barvne sheme

Ko pride do izdelave barvne sheme je potrebno upoštevati razmerja med barvami in število barv, ki jih želite v svoj dizajn vključiti. Tako lahko izbere dve barvi, nasprotni ali harmonični, tri ali več barv (na primer v analognem ali monokromatskem razmerju) oziroma se odločite za tipično shemo primarnih, sekundarnih ali terciarnih barv.

Izdelavo barvne sheme vam lahko ključno olajša cela vrsta programov, ki so namenjeni prav kombiniranju različnega števila barv. Med te sodi tudi Adobe Color CC, brezplačno in enostavno orodje za ustvaritev lastne barvne sheme. Še preden pa se lotite uporabe, spoznajte nekatere osnovne pojme, povezane z oblikovanjem barvne sheme!

Osnovni izrazi kombiniranja barv

Akromatska barvna shema je shema »brez barv« oziroma shema, v kateri uporabljamo le belo in črno barvo ter sive odtenke.

Če se odločite za uporabo dveh barv lahko izberete dve nasprotni barvi in ustvarite komplementarno barvno shemo ali izberete dve barvi, ki sta si na barvnem kolesu blizu ter oblikujete harmonično barvno shemo. Še ena, manj pogosta, barvna shema pri dveh barvah temelji na izbiri ene osnovne barve in druge barve, ki je harmonična njeni komplementarni barvi (ang. Clash sheme).

Komplementarni barvi
Komplementarni barvi na barvnem kolesu; Adobe Color CC.

Analogna barvna shema temelji na uporabi treh zaporednih barv oziroma odtenkov. Analogno barvno shemo oblikujemo tako, da na barvnem kolesu izberemo eno osnovno barvo in dve barvi, ki se nahajata v njeni neposredni bližini. Prednost analogne barvne sheme je ustvarjanje prijetnega sobivanja barv, pri čemer a pogosto primanjkuje kontrastne barve, s katero bi lahko naredili pomembnejše poudarke.

Analogna barva shema
Analogna barva shema na barvnem kolesu; Adobe Color CC.

Monokromatska barvna shema temelji na uporabi ene barve v kombinacij s poljubnim številom njenih svetlih in temnih odtenkov. To je odličen način za ustvaritev barvne sheme z velikim številom barv. Poznamo tudi nevtralno barvno shemo, ki temelji na enakih načelih kot monokromatska barvna shema, s to razliko, da je en izbran barvni odtenek komplementaren drugima odtenkoma. Obstaja tudi razdeljena komplementarna shema, ki temelji na uporabi ene barve v kombinaciji z dvema barvama, ki ležita ob komplementarnih barvah izbrane osnovne barve.

Razdelene komplementarne barve - Adobe Color CC
Razdeljene komplementarne barve na barvnem kolesu; Adobe Color CC.

Poleg opisanih barvnih shem poznamo še primarno, sekundarno in terciarno barvno shemo. Kot povedo že njihova imena, temeljijo na uporabi primernih, sekundarnih oziroma terciarnih barv. Več o teh barvah pa si lahko preberete v Osnovah barvne teorije.

TT Ads

Leave a Reply