TT Ads

Domena je pomemben del vaše spletne strani in bo verjetno postala vaš prepoznavni znak. Zato je dobro, da v izbiro domene vložite nekaj časa in truda. Prepričajte se, da vam bo izbrana domena pomagala do uspeha in večjega števila obiskov na vaši spletni strani. Preberite si spodnjih deset nasvetov za izbiro primerne domene.

Ključna je preprostost

Naj bo domena dovolj preprosta, da jo bodo ljudje lahko izgovorili, si jo zapomnili in jo brez težav vtipkali v iskalnik. Pri izbiri slovenske domene pozornost namenite tudi šumnikom, saj se vam lahko zgodi, da bo odsotnost šumnikov obiskovalce spomnila na katero drugo besedo in bo zaradi tega prihajajo do zmede.

Poleg tega je priporočljivo, da za domena izberete kratko besedo. Če boste izbrali dolgo in kompleksno domeno bodo imeli obiskovalci verjetno precej težav pri pomnjenju.

Uporabite ključne besede

V domeno poskusite vključiti ključno besedo, o kateri boste pisali na vaši spletni strani. Če se na primer odločate za pisanju bloga o vaših potapljaških avanturah, lahko izberete domene kot so potapljac.si, potapljaj.com, pod-vodo.si.

Domena naj razkriva temo vaše spletne strani.

Izberite ime, ki je lahko ime vaše znamke

Pri izbiri domene nekaj trenutkov namenite tudi premisleku o tem, ali lahko iz izbrane domene izdelate znamko. Če se vrnemo k zgornjemu primeru potapljaškega bloga, bi bile zanimive tudi domene kot na primer zlata-ribica.si ali morskadeklica.com, iz katerih bi lahko izdelali zanimivo osebno znamko.

O domeni, ki bo hkrati tudi ime vaše znamke je smiselno premisliti v primeru spletne trgovine ali spletnega posla. Če ste odlična slaščičarka, ki želi odpreti storitev za naročilo tort na spletu lahko  namesto domen kot so: pekatort, pekanaspletu, tortaprekospleta, hitratorta, dostavatort… razmislite o domenah tortica.si ali pa morda tinapeče.si ter iz tega zgradite svojo znamko.

Izberite pravo končnico

Za izbiro domene ni dovolj, da izberete le ime, pomisliti morate tudi na končnico. Slovenci imamo precejšno srečo, saj je končnica naše države .si kar je lahko odličen dodatek nekaterimi domenam. Vendar pa se končnico, ki je povezana z državo priporoča predvsem, če gre za lokalne posle.

Končnice domen
Nekatere priljubljene končnice domen

Če pa se odločate za spletno stran, ki bo globalna, je bolje, da uporabite končnico .com ali .info. Seveda imate poleg teh dveh standardnih končnic še številne druge izbire, ki se navezujejo na tematiko spletne strani. Celoten seznam končnic lahko najdete na Wikipedi-ji in na tej spletni strani.

Izogibajte se številkam in »izvirnemu« črkovanju

Pri izbiri domene bodite pozorni na različne možne zapise izbrane besede, na uporabo številk in znakov. Lahko se vam zgodi, da bo uporaba številk obiskovalce zmedla, saj ne bodo prepričani ali morajo številko zapisati z besedo ali s številko.

Enako velja pri uporabi znakov, posebno če gre za pike in pomišljaje, ki lahko pri nekoliko grši pisavi izgledajo enako in tako povzročijo težave med vašimi uporabniki. Težave lahko povzroči tudi črkovanje nekaterih besed, posebno če gre za tujke.

Naredite raziskavo

Preden se odločite za ime domene ga raziščite. Lahko se vam zgodi, da boste po nesreči registrirali domeno, ki jo je pred vami uporabljalo podjetje, ki je zašlo v dolgove in o katerem se je razširil slab glas. To bi lahko vplivalo na slabšo prodajo vašega podjetja.

Poleg tega preverite ali ni morda domena, ki vas zanima, povezana s katerim drugim podjetjem. Izognite se besedam, ki so podobne nazivom slavnih podjetij in se pred nakupom domene prepričajte, da ne gre za zaščiteno znamko.

Ne pozabite na socialna omrežja

Pri izbiri domene preverite tudi stanje na socialnih omrežjih. Kljub temu, da je domena še na voljo, je morda nekdo že izbral to ime za svojo prodajno stran na Facebook-u ali pa ga morda uporablja na Instagramu. V obeh primerih bi vam to lahko povzročilo kar nekaj preglavic, posebno če gre za zelo podobna posla.

Ukrepajte hitro

Ko najdete primerno domeno jo čim prej registrirate! Kaj lahko se vam zgodi, da nekdo na drugem koncu Slovenije, ali sveta, ravnokar razmišlja o enakem poslu kot vi. Domene se prodajajo neverjetno hitro, še posebno tiste, ki so v angleščini!

Zaščita izbrane domene

Če ste zelo zadovoljni z izbrano domeno in prepričani v uspeh svojega posla lahko zakupite domeno skupaj z vsemi možnimi končnicami in z vsemi domenami, ki so podobne vaši. Tako se boste izognili konkurenci oziroma si boste zagotovili, da bo uporabnik, kljub temu, da je vtipkal napačno ime vaše spletne strani, pristal na vaši spletni strani.

Veliko uspeha pri iskanju vaše nove domene!

TT Ads

Post not found !

Leave a Reply