TT Ads

Vsaka barva ima svoj specifičen pomen in prinaša prav posebno sporočilo, ki ga ljudje dojamemo na podzavestni ravni in nas podzavestno spodbudi v to, da se odločimo za določeno aktivnost, ali da izdelek vidimo v določeni luči. Preverite, kaj nam sporočajo posamezne barve!

Zakaj je izbira barve pomembna?

Če pri oblikovanju določenega grafičnega izdelka, logotipa, brošure ali pakiranja izdelka izberemo napačno barvo, lahko kupcem prenesemo sporočilo, ki ga pravzaprav sploh nočemo povezovati z izdelkom. Enako velja tudi, kadar barve uporabimo v različnih prostorih ali pri oblikovanju spletne strani.

Samo predstavljajte si, da bi za izdelek, namenjen sprostitvi, uporabili žive barve, ki bi namesto sprostitve signalizirale energijo in živahnost. Verjetno bi dosegli obraten učinek, saj bi le redkokdo, ki si želi sprostitve, posegal po izdelku, ki mu od daleč izgleda kot mali zabaviščni park.

Ravno zaradi tega je pomembno, da se zavedamo kaj nam sporočajo posamezne barve ter njihova sporočila uporabimo za okrepitev sporočil, ki jih želimo prenesti na ljudi. V nadaljevanju spoznajte sporočila petih barv – rdeče, rumene, oranžne, zelene in modre.

Rdeča barva zahteva pozornost

Rdeča barva je povezana z navdušenjem, strastjo, močjo, agresijo, nevarnostjo in samozavestjo. Je barva, ki zahteva pozornost in privablja poglede ter bo v vsaki situaciji pustila močan vtis na ljudi. Je tudi barva, ki spodbuja hitre odločitve, prinaša val energije in poguma ter vpliva na to, da se stvari hitro realizirajo in opravijo. Poleg tega je povezana z močnimi čustvi in strastjo. Ženske, ki nosijo rdečo barvo so pogosto videne kot bolj spogledljive, dostopne in zabavne.

Ko pride do uporabe rdeče barve v praksi je priporočljivo, da se rdeča barva uporablja v prostorih, kjer ljudje ne preživijo veliko časa oziroma v prostorih, kjer želimo spodbuditi energijo in pogovore. Verjetno ste opazili, da se rdeča barva pogosto uporablja predvsem v restavracijah s hitro prehrano. To je zato, ker rdeča barva spodbuja lakoto, hkrati pa ne ustvarja občutka domačnost in zaželenosti ter spodbuja »hiter odhod«.

Za poslovne prostore ni najbolj primerna, a se jo lahko uporablja na hodnikih in prehodnih prostorih, kjer se zadržujemo le kratek čas. Priporoča se, da se jo uporablja le za popestritev in ne v večjih količinah. Rdeča oblačila so priporočljiva v situacijah, v katerih si želimo izstopati in želimo, da si nas drugi zapomnijo (na primer pri službenem sestanku, ki bo potekal znotraj ekipe). V dizajnu je rdeča barva odlična za pridobitev pozornosti kupcev.

Rdeča barva
Rdeča je barva za drzne.

Rumena barva in pozitivna energija

Rumena je barva sonca, energije, pozitive. Je najbolj pozitivna barva celotnega barvnega spektra in je barva, ki jo povezujemo s pozitivnimi dogodki in z boljšim počutjem. Poleg tega je povezana z znanjem, inteligenco in domišljijo.

Je tudi barva, ki je ni mogoče ignorirati, saj dobesedno skoči iz množice drugih barv in zahteva vso pozornost. Podobno kot rdeča je tudi rumena barva povezana s hitrimi odločitvami ter je odlična za kombiniranje z drugimi barvami, saj ob primerni izbiri spodbuja opaznost drugih barv.

Ko pride do uporabe rumene barve je najbolje, da se jo uporablja v manjših količinah oziroma se več pozornosti nameni izbiri primernega odtenke te barve. Predvsem problematična je živo rumena barva, ki lahko ob prevelikih količinah spodbudi anksioznost in napetost ter povzroča trenja.

Rumena barva
Preveč rumene barve lahko vpliva na anksioznost.

Oranžna barva prebuja

Oranžna barva je mešanica že opisane rumene in rdeče barve, kar pomeni, da združuje določene lastnosti obeh barv. Je barva, ki se jo povezuje s pozitivnimi emocijami, z energijo, zabavo in spontanostjo ter s povečano kreativnostjo. Na splošno je oranžna barva stimulativna, deluje prijateljsko, odprto, veselo in nekoliko avanturistično.

Ko pride do uporabe oranžne barve je, podobno kot pri rumeni barvi, ključno razmisliti o njenih odtenkih. Živa oranžna barva je pogosto bolj agresivna in spodbuja energijo, zaradi česar bo odlično dopolnila preproste logotipe ali oblikovalske izdelke, medtem ko se bodo bolj umirjeni odtenki odlično podali k pakiranjem sveže in organske hrane ter v kuhinje. Nežni odtenki oranžne so bolj vabljivi, zaradi česar so primerni za uporabo v restavracijah in poslovnih prostorih, pri čemer pa je nujno paziti, da ne bo preveč oranžne barve spodbudilo agresije ali negativnih občutkov. Nošenje oranžne barve za poslovne priložnosti ni najboljša izbira, saj so lahko ljudje v oranžni barvi videti neresni in otročji.

Oranžna barva
Oranžna barva ni najbolj primerna za poslovne okoliščine.

Zelena je barva narave

Ko pride do zelene barve ni potrebno posebno razmišljati, kaj sporoča. Je barva, ki jo največkrat srečamo v naravi, kjer nas navdaja z občutkom sprostitve, pogosto pa se jo omenja tudi kot barvo, ki zdravi, pomirja in osvežuje.

Zelena barva je primerna predvsem v prostorih, v katerih je ključna sprostitev, na primer v bolnišnicah. Primerna je tudi za uporabo v poslovnih prostorih in doma, pri čemer pa je potrebno paziti na odtenke, ki jih uporabimo.

Živahnejše zelene barve prinašajo občutek pomladi, narave, življenja in mladostne energije, medtem ko so temnejši odtenki zelene pogosto bolj pomirjujoči in tesneje povezani s stabilnostjo in rastjo, namigujejo na višji življenjski standard in uspeh. A napačen odtenek zelene lahko spodbudi negativna čustva, zaradi česar je tudi zelena ena od barv, pri uporabi katere je potrebno nekaj več previdnosti. Oblačila v zeleni barvi so povezana s prijaznostjo in velikodušnostjo ter so lahko odlična izbira za poslovne priložnosti.

Zelena barva
Zelena je tudi barva denarja in uspeha.

Modra barva je varna izbira

Morda barva je izmed vseh barv ljudem najpogosteje všeč in jo najbolj tesno povezujejo s pozitivnimi pomeni. Kako tudi ne, ko pa gre za barvo oceana, jasnega neba in barvo, ki jo povezujem s poletnimi počitnicami. Poleg tega je morda barva tudi simbol zvestobe, upanja in vere.

Morda barva je izjemno primerna za poslovne prostore in za okrasitev doma. Spodbuja produktivnost, zanimivo pa je tudi, da so raziskovalci ugotovili, da lahko dvigovalci uteži največje teže dvignejo ravno v prostorih, ki so pobarvani z modro.

Nošenje oblačil modre barve je odlična ideja – tako za poslovne dogodke, kot za bolj sproščene zabave. Ker je to barva zaupanja, je namreč povsem mogoče, da se vam bodo ljudje bolj odprli, vam bodo bolj zaupali ter vam izdali več pomembnih informacij!

Modra barva
Z modro barvo skorajda ne morete zgrešiti.
TT Ads

Leave a Reply