TT Ads

Prav vsaka barva ima svoj skrivni pomen, ki se ga običajno sploh ne zavedamo, a kljub temu deluje na vsakega posameznika in ga vodi v določeno aktivnost. Ravno zaradi tega bi morala biti izbira vsake barve vedno dodobra premišljena. Spoznajte, kaj nam sporočajo barve!

Ne pozabite preveriti pomenov barv, ki smo jih odkrivali v prvem delu objave!

Sanjava vijolična barva

Vijolična barva je že od nekdaj barva prestiža in bogastva. To je namreč barva, ki jo je bilo v preteklosti izjemno težko izdelati – za eno samo obleko je bilo potrebno 1000 mehkužcev zdrobiti, tri dni zadrževati v solnici in jih nato vreti deset dni – in za katero je bilo potrebno odšteti precej denarja, kar je pomenilo, da so si jo lahko privoščili le najbolj premožni ljudje.

V času rimskega imperija je bila vijolična barva rezervirana za cesarja, za najbolj odlikovane vojaške generale in za senatorje. Še danes ameriški vojaki, ki so poškodovani v vojni, prejmejo vijolično srce. Kasneje je vijolična barva postala tudi barva oblek in obrob molilnih rut v židovski veri. Tako predstavlja zanimivo kombinacijo bogastva, kraljevosti in ekstravagance ter hkratne duhovnosti. Gre za zanimivo mešanico živahnosti rdeče in mirnosti modre barve. Zaradi tega je to tudi barva kompromisa, popolne sredine.

Ljudje v vijolični barvi so pogosto videni kot skrbni in strastni, vendar pa lahko vijolična nosi zelo različne pomene, ki so odvisni od posameznih odtenkov. Temnejši odtenki, ki vsebujejo več modre, so bolj umirjeni in lahko kažejo na bolj »depresivne« občutke, medtem ko so svetlejši odtenki, ki vsebujejo več rdeče barve, živahnejši in bolj energični.

Pri oblikovanju se vijolična barva pogosteje uporablja pri izdelkih namenjenih ženskam. Tako v dizajnu, kot pri opremljanju prostorov, jo je bolje uporabljati v manjših količinah. Strokovnjaki trdijo, da ljudje v vijoličnih prostorih naredijo manj, saj ta barva spodbuja sanjarjenje.

Pomen vijolične barve
Vijolična barva velja za barvo prestiža.

Roza barva za pomiritev

Pogosto slišimo, da sanjači na svet gledajo skozi rožnata očala. Rek je še kako resničen, saj je roza barva povezana z zaviranjem agresije in slabih namer ter velja za najboljšo barvo za umiritev in odganjanje negativne energije. Zaradi tega se roza barva pogosto uporablja v inštitucijah, kjer je potrebno zmanjšati agresivnost obiskovalcev, kjer se pojavlja antisocialno obnašanje in tudi v ustanovah, kjer obstaja večja nevarnost samopoškodb ali samomorov.

Tudi roza barva je bolj ženstvena barva, ki nosi občutek skrbnosti ter je posebno priljubljena za uporabo v otroških dekliških sobah. V poslovnih prostorih je roza barvo najbolje uporabiti v prostorih namenjenih oddaji pritožb.

Tudi ko pride do roza barve velja, da različni odtenki nosijo različna sporočila. Tako so bolj živi odtenki, ki vsebujejo več rdeče barve, bolj energični, zabavni in trendi. Medtem so pastelni odtenki bolj umirjeni in nežni.

Roza barva je primerna za uporabo pri oblikovanju pakiranj izdelkov in v oglaševalskih kampanjah, tako v pastelnih kot v živahnejših odtenkih. Uporaba svetlo roza barve bo spodbudila zaupanje v znamko ali izdelek, medtem ko je živo roza barva opaznejša in bolj trendovska.

Pomen roza barve
Roza barva naj bi bila najbolj pomirjujoča izmed vseh barv.

Dostopna rjava barva

Rjava barva nas »prizemlji«. To je barva zemlje in dreves, barva, ki pomirja in nas spominja na varnost doma. Zaradi tega je rjava barva zelo priljubljena v časih nestabilnosti in ekonomskega pomanjkanja, ko se uporablja za spodbujanje občutka, da bo vse v redu.

Ljudje, ki so oblečeni v rjavo barvo, so videti bolj vestni, odkriti in pridni. Ta pomen izhaja iz preteklosti, ko so bile živahnejše barve rezervirane za premožnejše meščane, medtem ko so oblačila rjave barve nosili predvsem podložniki in delavci. Na splošno je rjava barva povezana z občutkom človečnosti in podrejenosti. Povsem verjetno je, da boste v oblačilih rjave barve delovali bolj dostopni in vredni zaupanja, a pozor – oblačila rjave barve na vplivnejšem delovnem mestu lahko znižajo vašo avtoriteto.

Rjava barva je primerna za praktično vsak prostor. Nekoliko temnejši pastelni toni so priljubljeni za dnevne sobe, kabinete in družinske sobe, saj predstavljajo kombinacijo preprostosti in mirnosti, hkrati pa dajejo občutek intimnosti. Svetli pastelni odtenki vzbujajo občutek velikosti sobe in dajejo vtis urejenosti. Temnejši odtenki pa spodbujajo občutek udobja in varnosti.

Rjava barva je posebno priljubljena med moškimi. Je primerna izbira za športne izdelke, za oblačila ter vozila, ki so primerna za vse terene. Priljubljena je tudi kombinacija rjave in modre, ki se pogosto uporablja tako v linijah moških oblačil, kot pri notranjem urejanju.

Ko pride do pakiranj izdelkov in do uporabe rjave barve v dizajnu, je barva primerna predvsem za pakiranja naravnih izdelkov (na primer za pakiranje naravnih sokov, svežih izdelkov, izdelkov brez dodanih aditivov in podobno). Izdelki, zapakirani v rjavo barvo, se najbolje prodajajo v času gospodarske krize.

Pomen rjave barve
Rjava barva je barva narave in zemlje ter je odlična izbira za naravne izdelke.

Nevtralna siva barva

Siva barva je prava »definicija nevtralnosti«. Je barva, ki jo ljudje redko ljubijo ali sovražijo. Je zelo uradna barva, ki ji manjka topline, zaradi česar pogosto deluje nekoliko odsotno in pretirano resno, tudi dolgočasno. Ravno zaradi pomanjkanja občutji je to odlična barva za vtis bogastva in vpliva. Je priljubljena barva za moško poslovno garderobo.

Zaradi značilne hladne uradnosti je priljubljena barva za poslovne prostore. Primerno izbrani odtenki ne spodbujajo prijaznosti, hkrati pa ne dopuščajo dvoma o uspešnosti in zanesljivosti. Siva je pogosto povezana z dozorelostjo ter razgledanostjo (konec koncev so tudi ljudje s sivimi lasmi videni kot ljudje s številnimi izkušnjami in znanji).

Pri oblikovanju pakiranj ima siva barva pridih bogastva in prestiža. Luksuzni avtomobili so najpogosteje sive barve, prav tako tudi kreditne kartice. Tudi dražje trgovine pogosteje uporabljajo siv zavijalni papir. Siva se pogosto uporablja tudi pri predstavitvah tehnoloških novosti in novih izdelkov.

Temno siva barva je odlična za zelo uradne prostore, a lahko v prevelikih količinah deluje nekoliko mračno. Medtem je svetlejša siva bolj umirjena, noben odtenek sive pa ne bo spodbudil živahnih pogovorov in razprav, zaradi česar je barva primerna predvsem za uporabo v prostih, kjer želimo doseči mirnost misli in počutja. Ni pa primerna za prostore, v katerih uživamo hrano.

Pomen sive barve
Siva barva lahko deluje dolgočasno in hladno.

Nedolžnost bele barve

V naši kulturi belo barvo povezujemo s čistostjo, nedolžnostjo, eleganco in zvestobo, medtem ko ima v drugih kulturah zelo raznolike pomene. Ker je bila povezana s pomiritvijo so imeli stari Grki posebno radi bele spalne srajce, ki naj bi jih zagotavljale prijetne sanje. Ker je to barva angelov se jo na Japonskem, Kitajskem in v Indiji povezuje s pogrebi. V modernih kulturah pa je bela barva značilna za zdravnike in medicinske pripomočke.

Ko pride do oblačil, je bela barva pogosto povezana tudi z bogastvom. To je povezano s časom pred odkritjem pralnega stroja, ko so oblačila bele barve nosili le ljudje, ki so si lahko privoščili služinčad, ki je skrbela za brezmadežno čistočo njihovih oblačil.

Čeprav je bela barva nevtralna barva, je pogosto videna kot hladna barva, predvsem zaradi povezave s snegom in ledom. Pogosto se jo uporablja za spodbujanje občutka preprostosti, sterilnosti in varnosti. Je priljubljena izbira za pakiranja mlečnih izdelkov, nizkokaloričnih izdelkov ter izdelkov kot sta moka in sladkor.

Pomen bele barve
Bela barva ima v različnih kulturah zelo različne pomene.

Močna črna barva

Črna barva je brez dvoma najmočnejša in najbolj avtoritarna barva. Pogosto jo povezujemo s smrtjo in temnostjo, pa tudi z občutkom neznanega in mističnega. Poleg tega pa lahko uporaba črne barve spodbudi tudi občutek nevarnosti in tveganja.

Je barva, ki jo uporabljajo tisti, ki bi želeli zastrašiti druge, zaradi česar je priljubljena izbira za uniforme varnostnikov, policistov, posebnih enot in drugih tovrstnih strok. Zanimivo je, da ima v modi številne pomene. Ženske zagotovo poznate skrivnost male črne oblekice. Nekoliko starejšim pa je verjetno znana tradicija nošenja črnih oblačil, ki se jo je morala ženska držati po smrti moža.

Napačnega trenutka za uporabo črne barve skorajda ni, a je potrebno pri tem paziti, da z njo ne pretiravamo. Prekomerna uporaba namreč lahko deluje preveč temačno, osebo lahko »oteži« in tudi postara. Na splošno je to varna izbira za dogodke, na katerih so zahtevana uradna oblačila in kjer je potrebno izkazati spoštovanje drugim obiskovalcem.

Pomen črne barve
Črna barva zahteva spoštovanje.
TT Ads

Leave a Reply