TT Ads

Se že nekaj časa ukvarjate s svojo lastno dejavnostjo ali želite s svojim hobijem nekaj zaslužiti? Verjetno ste že ugotovili, da vam lahko spletna stran pri tem zelo pomaga. Če želite spletno stran izdelati sami, v kar najhitrejšem možnem času, je tukaj nekaj nasvetov kako svojo spletno stran izdelati že v enem tednu.

1. Določite kaj želite

Preden se lotite izdelave spletne strani je dobro, da premislite, kaj želite s spletno stranjo doseči oziroma za kaj jo boste uporabljali. Ste fotograf in želite preko spletne strani pridobiti nove naročnike? Ali želite na spletni strani prodajati doma izdelan nakit? Bi morda želeli na spletni strani objaviti le svoj življenjepis?

Spletna stran v enem tednu
Načrtovanje vsebine in oblike spletne strani je pomemben korak pri izdelavi

Odločitev o tem, kaj želite s spletno stranjo doseči, bi morala ključno vplivati na to, kakšno spletno stran boste imeli in v določeni meri tudi na to, kako se boste lotili izdelave spletne strani. Ne pozabite razmisliti tudi, kdo so vaše potencialne stranke in kako bi izdelali stran, ki jim bo všeč.

2. Izberite domeno in gostovanje

Ko določite cilje, ki jih želite doseči s svojo novo spletno stranjo, boste morali izbrati domeno in urediti spletno gostovanje.

Domeno lahko razumete kot ime vaše spletne strani. Vsaka spletna stran ima svojo lastno domeno, vendar pa ima lahko več strani delno enako domeno z različno končnico (na primer ljubljana.com in ljubljana.si).

Domeno lahko registrirate preko različnih spletnih strani. V Sloveniji se med najbolj priljubljene ponudnike uvršajo Žabec, Domovanje in Domenca. Po registraciji domene boste morali urediti tudi gostovanje in svojo stran prenesti na strežnik. Večina ponudnikov domen vam omogoča, da to preprosto storite že ob nakupu domene in preko njihove spletne strani.

Ste opravili vse zgornje korake? Sedaj imate spletno stran, ki je vidna obiskovalcem!

3. Izberite program za urejanje spletne strani

Vaša spletna stran trenutno izgleda precej dolgočasno, saj na njej še ni nobenega besedila. Sedaj vas čaka težji del izdelave lastne spletne strani – izbrati boste morali primeren program oziroma spletno platformo, s katero boste svojo spletno stran oblikovali po lastnih željah. (Če se seveda ne odločite za najem nekoga, ki bo to storil namesto vas.)

Izdelava strani brez programiranja
Za izdelavo spletne strani ne potrebujete izdatnega znanja programiranja

Kateri program boste izbrali je odvisno od tega, kaj želite s spletno stranjo doseči, kakšno je vaše znanje programiranja, koliko časa imate, od vašega lastnega okusa in drugih dejavnikov.

Že nekaj časa je najbolj priljubljena platforma za urejanje spletnih strani WordPress. Gre za dokaj preprost sistem, katerega osnove lahko osvojite precej hitro. Izbirate lahko med velikim številom tem in vtičnikov, ki vam omogočajo izdelavo zelo raznolikih spletnih strani.

Poleg WordPress-a se vse bolj pogosto uporablja tudi Weebly. Možnosti, ki jih ponujata WordPress in Weebly so precej podobne. Od vas samih je odvisno, kateri program vam bo bolj ustrezal in kje se boste lažje znašli.

Shopify se ponaša z nazivom najbolj priljubljene platforme za izdelavo lastne spletne trgovine. Odlična izbira za izdelavo lastne spletne strani je tudi program Wix, ki je zasnovan na bolj grafičnem konceptu izdelave spletne strani.

Določene funkcije vseh naštetih spletnih sistemov so brezplačne. Vendar se vam lahko zgodi, da boste morali za bolj specifične želje ali naprednejše funkcije, ki jih želite vključiti na svojo spletno stran odšteti nekaj evrov.

V drugem delu članka Kako izdelati spletno stran v enem tednu si preberite na kaj morate biti pozorni pri oblikovanju spletne strani in pri pisanju vsebine ter kako na svojo stran privabiti prve obiskovalce, sledilce in kupce.

TT Ads

One comment

  • Tanja
    Tanja
    Reply

    Jaz sem spletno stran naredila preko programa minimum je zelo enostavno.

Leave a Reply