TT Ads

V prvem delu vodiča o tem, kako izdelati spletno stran v enem tednu, ste spoznali osnovne korake izdelave spletne strani, kot so iskanje domene, objava spletne strani in izbira spletne platforme, preko katere lahko spletno stran urejate. Sedaj je pred vami nekaj nasvetov, s katerimi bo vaša spletna stran postala bolj obiskana in morda tudi bolj dobičkonosna.

Dizajn spletne strani

Naslednji korak je zagotovo izdelava vizualno prijetne spletne strani. Če ste se odločili, da boste za izdelavo spletne strani najeli podjetje ali koga od znancev, bo za ta del poskrbel on, verjetno ob upoštevanju vaših želj in napotkov.

V kolikor bi radi spletno stran izdelali popolnoma sami, je najbolje, da poiščete vzorce spletnih strani, ki so vam vizualno všeč. Spletne platforme, kot so WordPress, Wix, Shopify in Weebly ponujajo številne teme, s katerimi bo vaša spletna stran hitro dobila osnovno obliko in jo boste lahko kasneje v veliki meri prilagodili svojim željam.

Spletna stran
Dizajn vaše spletne strani naj bo odvisen od njenega namena

Med pomembnejše korake oblikovanja spletne strani sodi zasnova strani (koliko strani in podstrani bo imela, kakšna vsebina bo na njih, kako bodo oblikovane kategorije…), izbira primernih barv in črk, izdelava logotipa in imena strani ter tako naprej. Če želite v svojo spletno stran vključiti tudi spletno trgovino boste morali oblikovati tudi dizajn le te.

Dodajanje vsebine

Naslednji korak izdelave spletne strani je dodajanje vsebine. Kot že napisano, se morate odločiti, kakšno vsebino bo vaša spletna stran vsebovala. Lahko izdelate spletno stran, ki bo imela eno samo stran, na kateri bodo kontaktne informacije, lahko izdelate blog, klasično spletno stran s številnimi podstranmi ali spletno trgovino, poleg katere bo stran vsebovala še podstran z nasveti.

Pri načrtovanju vsebine spletne strani vam bo pomagalo, če pregledate spletne strani s podobnimi temami in preverite, kakšno vsebino imajo. Poleg tega je dobro, da preverite kaj zanima potencialne obiskovalce vaše spletne strani in kakšne vsebine si želijo.

Poleg pisne vsebine razmislite tudi o uporabi fotografij, videov in infografik.

Optimizacija spletne strani

Dobro načrtovana vsebina in ustrezno oblikovana spletna stran vam bosta pomagali, da bo vašo spletno stran videlo in obiskalo vse več ljudi. Več obiska pomeni, da se bo povečal vaš potencial, da s spletno stranjo tudi zaslužite – naj si bo to preko prodaje v spletni trgovini, preko prodaje oglasnega prostora, ali preko novih strank, ki vas bodo najele preko spletne strani.

Da boste čim hitreje dosegli večje število obiskov na spletni strani, boste morali nekaj pozornosti nameniti tudi Optimizaciji spletne strani ali Search Engine Optimisation (SEO). Optimizacija spletnih strani je zelo široka tema, o kateri bo več zapisanega v prihajajočih člankih.

Socialna omrežja

Socialna ali družbena omrežja so pomemben dodatek vaše spletne strani. Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Snapchat in druga omrežja vam lahko pomagajo povečati prepoznavnost vaše znamke oziroma vas samih in povečajo obisk vaše spletne strani.

Socialna omrežja
Socialna omrežja so pomemben del spletne strani

Več o uporabi socialnih omrežjih za poslovne namene si preberite v sekciji Digitalni marketing.

Optimiziranje za zaslužek

Zadnji korak tega kratkega vodiča je optimiziranje spletne strani za zaslužek. S spletno stranjo lahko zaslužite na različne načine, ki so na tem mestu samo na hitro omenjeni. Več o vsakem od njih si lahko preberete na povezavah v besedilu.

Poleg najbolj očitnega načina zaslužka – spletne trgovine in prodaje lastnih storitev – lahko zaslužite še s prodajo oglasnega prostora (ki jo lahko izvedete sami ali uporabite Google AdSense), z objavljanjem promocijske vsebine, preko partnerskih programov (affiliate marketing) ali s tako imenovano prodajo lastnega znanja (svojih knjig, predavanj, nasvetov ali osebnega svetovanja).

Med vedno bolj priljubljen način služenja sodi tudi oblikovanje lastnih spletnih predavanj ali poučnih delavnic, ki se jih lahko obiskovalci vaše spletne strani udeležijo proti plačilu.

TT Ads

Leave a Reply