TT Ads

Črkovni logotip je dokaj preprosta rešitev za oblikovanje logotipa, s katerim lahko identificirate svojo znamko in izboljšate njeno prepoznavnost. Vendar pa je potrebno tudi črkovni logotip na vsake toliko nekoliko osvežiti. Preberite si, kako preprosto osvežiti črkovni logotip, s pomočjo spodnjih petih nasvetov.

Spremenite velikost pisave

Velikost pisave oziroma črk je en od najbolj osnovnih elementov. Velikost črk se meri na različne načine – lahko je zapisana v milimetrih, pikslih, inčih ali v običajnem merilu za velikost črk, ki se imenuje tipografska enota (point) in meri 0,376 mm. Tipografska enota izhaja iz 18. stoletja in je osnova Didotovega merskega sistema.

Ride on logotip
Primer uporabe različnih velikosti črk; Wikimedia Commons

Kako veliko pisavo boste izbrali je odvisno od več dejavnikov, tudi od tega, za kakšne namene nameravate logotip uporabiti. S spreminjanjem velikosti pisave in posameznih črk lahko ustvarite zanimive poudarke in preprosto osvežite svoj logotip.

Povečajte razmik

Kadar je govora o razmiku, gre lahko za eno od dveh vrst: razmik med vrsticama v besedilu (ang. leading) ali razmik med črkama (naslednja točka). Razmik med vrsticama je posebno pomemben pri oblikovanje daljšega besedila, saj je lahko to zaradi premajhnega razmika neberljivo. Vendar pa lahko tudi pri črkovnem logotipu prilagajate razmik in tako ustvarite zanimive vizualne učinke.

Pri pisanju besedila velja, da naj bo razmik med vrsticama večji od velikosti črk. Praviloma je najbolje uporabiti razmik velikosti 1,2 ali 1,5 vrstice. Pri oblikovanju logotipov in drugih grafičnih elementov lahko to pravilo prekršite – oblikujete lahko dvo-besedni logotip, pri katerem se besedi med saboj delno prekrivata ali pri katerem je med njima zelo velik razmak.

Črke v logotipu so lahko bolj ali manj oddaljene med seboj; Wikimedia Commons

Zanimivo razpiranje in prirezovanje črk

Razpiranje in prirezovanje (ang. tracking and kerning) sta pojma, s katerima opišemo prilagajanje razdalje med dvema črkama. Vsaka pisava ima svojo osnovno razdaljo med črkama, vendar lahko to prilagajate in na takšen način prilagajate vizualni učinek svojega črkovnega logotipa.

En od tipičnih primerov prirezovanja črk je prekrivanje ene strani črke V z drugo stranjo črke A. Tudi z razpiranjem črk lahko ustvarite povsem unikaten modern dizajn, še posebno, če uporabite samo velike tiskane črke.

Dodajanje hierarhije in poudarkov

Hierarhija pisave se običajno uporablja pri daljših pisanih besedilih, na primer novicah ali člankih, kjer je potrebno ločiti med glavnim naslovom, podnaslovi in običajnim tekstom. Vendar pa lahko hierarhijo in poudarjanje črk uporabite tudi pri osvežitvi logotipa.

Giant Food Logotip
Primer uporabe poudarkov – ena črka se razlikuje od osatlih; Wikimedia Commons

Za poudarjanje črk in ustvarjanje navidezne hierarhije se lahko uporabi spreminjanje velikosti črk, spreminjanje barve, obračanje ali zamikanje črk ter posebne učinke besedila – krepke črke, poševni tisk, dodajanje senc itd.

Zamenjava pisave

Najbolj opazna sprememba, ki jo lahko storite pri osvežitvi svojega logotipa je zamenjava pisave, naj si gre za zamenjavo en same črke ali celotne pisave, ki ste jo uporabili v svojem črkovnem logotipu. Če se odločite za zamenjavo pazite, da boste uporabili stil črk, ki se ujema z vašimi željami oziroma vrednotami vaše znamke. Navadno velja, da so visoke tiskane črke asociirane z modernejšimi znamkami, pisane črke pa vzbujajo občutek romantike, klasike.

Pri svojem črkovnem logotipu lahko kombinirate tudi več črkovnih slogov, vendar je na splošno priporočljivo, da se ne zatekate k več kot dvema črkovnima slogoma naenkrat. Pri izbiri sloga velja imeti v mislih še berljivost napisanega, uporabo šumnikov in medsebojno ujemanje uporabljenih slogov.

TT Ads

Leave a Reply