TT Ads

Vsak od nas je moral v življenju že kdaj kaj napisati. Morda spis v šoli, morda življenjepis pri iskanju službe, ali pa se je morda odločil, da se preizkusi v pisanju svojega bloga ali knjige. Tako kot pri večini opravil, tudi pri pisanju velja, da gre to nekaterim ljudem od rok bolje, kot drugim. Kako se torej lotiti pisanja, če zanj nismo najbolj nadarjeni, a bi se radi izboljšali?

Sedem korakov uspešnega pisanja

Strokovnjaki trdijo, da lahko vsak od nas postane pisatelj in da se kvaliteta ter hitrost pisanja s časom in vajo izboljšujeta! Pri tem pa poudarjajo, da se je potrebno pisanja lotiti sistematično, urejeno in premišljeno – pri čemer vam bo ključno pomagalo spodnjih sedem korakov.

Ideja in njen razvoj

Prvi korak pisanja je ideja. Čeprav gre komaj za prvi korak, lahko ta ljudem povzroča ogromno težav, saj je dobro idejo pogosto zelo težko najti. Če ste se s pisanjem nazadnje srečali v osnovi ali srednji šoli se morda še spominjate, kako težko je bilo pri slovenščini najti primeren naslov za šolski spis.

Kadar moramo najti primerno idejo je ključno, da temo dobro poznamo in da spremljamo aktualne novice iz te tematiki. Tako bomo najverjetneje dobili dober vpogled v to, kaj o temi pišejo drugi, se srečali z vprašanji, ki se porajajo drugim bralcem in si odprli pot do poglobljenega znanja o določeni tematiki.

Kako se lotiti pisanja
Prvi korak pisanja je določitev tega, o čem želimo pisati.

Primer: Recimo, da želimo pisati o potovanjih. To je zares obširna tema in težko je vedeti kako bi začeli s pisanjem. Morda sami radi potujete s šotorom? Ali vedno spite v najboljših hotelih? Pri pisanju uporabite svoje znanje in izkušnje ter pišite o temah, ki so vam blizu. Tako lahko nekdo napiše odličen članek z naslovom »Najboljši kampi v Sloveniji«, medtem ko bo nekomu drugemu na kožo pisan naslov »V notranjosti najnovejšega luksuznega hotela v Sloveniji«.

Raziskava

Naslednji korak pisanja je raziskava teme. Potem ko boste našli primerno idejo je čas, da naredite ustrezno raziskavo in svojo idejo razvijete v dolg članek. Za primerno raziskavo boste verjetno potrebovali kar nekaj različnega gradiva – knjige, revije, spletne strani in drugo gradivo so odličen začetek.

Seveda se vam lahko pri raziskovanju zgodi, da boste morali svojo idejo nekoliko prilagoditi (na primer zaradi pomanjkanja gradiva ali zanimive vsebine povezane s to tematiko), ali da boste med samim raziskovanjem dobili boljšo zamisel.

Primer: Pri raziskovanju teme o luksuznih hotelih v Sloveniji ugotovite, da pravzaprav sploh nimamo luksuznih hotelov. Hkrati pa odkrijete propadli luksuzni hotel in se odločite, da boste raje napisali članek o tem.

Priprava in organizacija

Pridobljene informacije boste morali sedaj spraviti v lepo celoto, za kar je ključna dobra priprava in organizacija. Kako bo izgledal zapisan material je odvisno tudi o tega, za kakšno obliko pisanega besedila gre. Spis ali esej bosta zagotovo izgledala drugače kot strokoven članek za časopis ali kot preprosta poljudnoznanstvena objava, vse skupaj pa se bo bistveno razlikovalo od spletne objave, namenjene optimizaciji strani. Spet popolnoma drugačna pa bo knjiga ali potovalni vodič.

Kako se lotiti pisanja
Pridobljene podatke ustrezno organizirajte.

Priprave se lotite tako, da določite ključne elemente vašega besedila. To so glavni naslov, podnaslovi in podpodnaslovi; uvod, jedro in zaključek; odstavki in morda tudi ključne besede (če je to potrebno). Informacije, ki ste jih pridobili med raziskovanjem smiselno razdelite v omenjene dele.

Pisanje

Po dobri pripravi se lahko lotite pisanja. V tej fazi bi morali imeti zelo dobro predstavo o tem, kaj boste pisali in natančno vedeti, kje se bo nahajala katera od informacij, ki se vam zdijo pomembe za vaše besedilo. Vse kar morate storiti sedaj je, da informacije zberete v berljivo celoto.

V tej fazi je najbolj pomembno, da na papir spravite besedilo, povežete pridobljene informacije in da oblikujete neko smiselno celoto. V tej fazi se ne obremenjujte preveč s slovničnimi napakami in pravilnostjo napisanega. Glavno je, da se na vašem listu (oziroma Wordovem dokumentu) znajde čim več besedila.

Pregled in popravki

Po koncu pisanja si vzemite nekaj časa in se za uro ali dve odmaknite od tematike, ki ste jo raziskovali in o kateri ste pisali. Nato znova preberite vse, kar ste napisali. Sedaj boste lažje opazili slovnične napake in neprimerno oblikovane stavke, hitreje boste našli sopomenke ali druge primerne izraze, s katerimi boste besedilo preoblikovali v bolj zanimiv tekst.

Popravki in dodelava besedila so zelo pomembni. Če niste prepričani, ali je vaše besedilo dobro napisano in slovnično pravilno, si pomagajte z Leksikonom ali Slovensko slovnico, za pomoč prosite koga od družinskih članov ali najemite lektorja, ki vam bo pomagal pri izboljšanju besedila.

Kako se lotiti pisanja
Napisano večkrat preglejte in popravite.

To fazo pisanja lahko ponovite večkrat oziroma je celo priporočljivo, da jo ponovite večkrat, posebno če gre za daljše besedilo. Med posameznimi branji naj poteče nekaj ur ali dni saj se vam lahko pri konstantnem branju zgodi, da vaši možgani ne bodo več videli napak, ki ste jih storili pri pisanju.

Slikovno gradivo in poudarki

Če gre za objavo besedila na spletni strani ali v reviji je dobro, da pripravite tudi slikovno gradivo in določite poudarke, ki bodo olajšali branje in privabili bralce. Če boste gradivo poslali urejevalcu spletne strani ali revije je smiselno, da se pred objavo z njim dogovorite o dodatkih in poudarkih. Če boste za to poskrbeli sami se prepričajte, da so slike primerne in da so poudarki v stilu strani ali revije.

V primeru natisnjenih publikacij, revij in knjig boste morali poskrbeti, da bodo slike primerno postavljene in označene ter ne bodo zavarovane s posebnimi licencami, ki ne dovoljujejo tovrstne uporabe. Če so slike vaše vam za to seveda ne bo potrebno skrbeti.

Objava

Zadnji korak napisanega besedila je njegova objava. Proces objave je lahko dokaj preprost ali izjemno kompliciran – odvisno od tega, za kakšno vrsto objave gre. Objava na spletni strani je lahko precej preprosta, enako velja če delate za časopis.

Nekoliko drugačna je realnost kadar želite objaviti svojo knjigo ali drugo publikacijo, saj boste morali poiskati primerno založno ali se odločiti za samo založništvo. Na žalost je ponudba založništva v Sloveniji dokaj majhna, samo založništvo pa povezano z določenimi stroški. Več o tem pa v drugih objavah.

Kako se lotiti pisanja
Slike in poudarki bodo bralcem olajšali branje.

Zaenkrat se osredotočite na to, da s pomočjo zapisanih sedmih korakov postanete še boljši pisatelj ali pisateljica! Ali pri pisanju uporabljate kateri drugi trik? Delite ga!

TT Ads

Leave a Reply