TT Ads

Fotografiranje postaja vse bolj priljubljen hobi. Posledično se veča tudi število ljudi, ki želijo s svojimi fotografijami zaslužiti, naj si bo to dodaten vir zaslužka ali njihov primarni vir zaslužka. V nadaljevanju si preberite nekaj osnov o tem, kako zaslužiti s fotografijo.

Fotografiranje za zaslužek lahko razdelimo na številne načine. V tem članku sem uporabila delitev v dve kategoriji: na fotografiranje za znane stranke in na fotografiranje za neznane stranke.

Fotografiranje za znane stranke

Fotografiranje za znane stranke pomeni, da vemo za koga bomo fotografirali in posledično tudi, da vemo kaj stranka od nas pričakuje. V to kategorijo spada fotografiranje porok in drugih dogodkov (na primer rojstnih dni, krstov in podobno), fotografiranje oseb (dojenčkov, portretna fotografija, družinsko fotografiranje, izdelava modnega portfolia…), pa tudi fotografiranje drugih motivov, na primer izdelkov za prodajo, določenega prostora ali določenih krajev.

Prednost fotografiranja za znano stranko je, da vemo kaj stranka od nas pričakuje, v kakšnem času in za kakšno plačilo. Slabost predstavlja predvsem iskanje strank, saj je potrebno kar nekaj časa vložiti v lastno promocijo. Poleg tega smo običajno omejeni pri lastni kreativnosti, saj moramo upoštevati določene zahteve naročnika.

Fotografiranje za neznane stranke

S fotografijo lahko zaslužimo tudi, če fotografiramo za neznane stranke, a to temelji na nekoliko drugačnem principu. Gre za to, da fotografiramo tisto kar želimo sami – na primer znamenitosti v kraju v katerega potujemo, živali v naši okolici, svoje prijatelje ali objekte, ki se nam zdijo zanimivi – nato pa te slike prodamo zainteresiranim kupcem.

Fotografija v studiu
Fotografiranje v studiu

Prednost fotografiranja za neznane stranke je, da smo pri fotografiranju povsem svobodni. Nimamo (skorajda) nikakršnih omejitev glede izbire motiva, glede naše kreativnosti in izbranega načina fotografije.

Vendar pa fotografiranje za neznane stranke prinaša tudi številne slabosti, med katerimi zagotovo izstopa to, da ne vemo ali bomo sliko sploh kdaj prodali, komu jo bomo prodali in za kakšno ceno.

Načini prodaje fotografij za neznane stranke

Fotografije, ki smo jih posneli za neznane stranke lahko prodamo na različne načine, odvisno od tega, kaj smo fotografirali in kako.

Zagotovo najbolj priljubljen način prodaje fotografij predstavljajo microstocking strani, na primer ShutterStock. Te delujejo na zelo enostaven način. Fotograf lahko ustvari svoj brezplačni profil. Nato na stran naloži svoje fotografije. Če te prestanejo sistem ocenjevanja kakovosti, se pojavijo v fotografovem spletnem portfoliu in so na voljo za nakup.

Znesek posamezne prodaje fotografije je običajno zelo skromen (do dva dolarja), a se lahko fotografija proda neštetokrat. Poleg tega fotografu ni potrebno skrbeti za drago lastno promocijo ali za iskanje strank, saj za to poskrbijo uredniki strani.

Microstocking strani so najbolj primerne za tiste, ki jih zanima fotografiranje modelov ali motivov, ki so primerni za oglaševalske akcije, naslovnice knjig, za objavo v revijah in podobno. Če vas bolj zanima fotografiranje narave, živali ali dogodkov, je bolj priporočljivo, da si ustvarite lastno spletno stran, preko katere boste lahko prodajali svoje fotografije.

Izbira fotografij
Izbira pravih fotografij za prodajo je izjemno pomembna.

V kolikor nimate dovolj znanja oziroma finančnih sredstev za postavite lastne spletne strani lahko uporabite spletno stran KeepSnap. Na tej spletni strani lahko ustvarite lasten fotografski portfolio in preko njega prodajate svoje fotografije.

V tem primeru boste morali nekaj svojega časa vložiti tudi v lastno promocijo, da boste razširili svoj krog potencialnih strank.

TT Ads

Post not found !

Leave a Reply