TT Ads

Spletna stran je lahko odličen način za promocijo posla ali podjetja ter za prodajo izdelkov ali storitev. Pisala sem že o tem, kako izdelati spletno stran, kako storiti prve korake v spletno optimizacijo in kako izbrati pravi program za izdelavo lastne spletne strani ali spletne trgovine. Sedaj pa se osredotočimo na to, kako zaslužiti s spletno stranjo.

Možnosti za zaslužek s spletno stranjo je precej

Večina ljudi pri zaslužku s spletno stranjo pomisli na dve stvari. Prvič, na spletno trgovino. Seveda je to najbolj očiten način tega, kako lahko na spletu zaslužimo, saj gre za prodajo različnih izdelkov, kar nam lahko prinese kar precej denarja. Drugi način pa je predstavitvena spletna stran oziroma poslovna stran, namenjena, na primer, restavraciji, hotelu ali osebnemu fotografskemu poslu. Poslovna spletna stvar je odličen način za povečanje dobička in za povečanje prepoznavnosti našega posla.

Kako pa zaslužijo ljudje, ki imajo svoje bloge ali druge spletne strani, na katerih ne prodajajo svojih lastnih izdelkov ali storitev? Spoznajte najpogostejše načine zaslužka preko spletnih strani.

Oglasi in oglasni prostor

Oglasi so brez dvoma najbolj pogosto uporabljen način za zaslužek na spletu. Ločimo več načinov zaslužka preko oglasov – lahko se odločimo za uporabo aplikacij, kot je na primer Google AdSense, preko katerih »oddamo« svoj oglaševalski prostor in avtomatsko pridobimo oglase, ali za prodajo oglasnega prostora.

AdSense omogoča enostavno vzpostavitev oglaševanja na spletni strani.

Aplikacije, kot je Google AdSense so močno olajšale služenje preko oglaševanja na spletni strani, saj se ustvarjalcem spletne strani ni potrebno ukvarjati z iskanjem zainteresiranih oglaševalcev in z dogovarjanjem o podrobnostih oglaševanja. Vsak, ki ima spletno stran, si lahko povsem enostavno izdela svoj uporabniški račun in aktivira objavljanje oglasov oglaševalcev. Denar zasluži glede na število ogledov spletne strani in glede na število klikov, ki jih določen oglas prejme.

Seveda se lahko odločite tudi za bolj »tradicionalni« način oglaševanja – prodajo oglasnega prostora. Prednost takšnega načina oglaševanja je večji nadzor – tako nad objavljenimi oglasi, kot tudi nad zaslužkom. Običajno je namreč, da urednik spletne strani oglas zainteresiranega oglaševalca sam objavi na svojo spletno stran in da se z oglaševalcem dogovori za fiksni znesek oglaševanja. Seveda pa je ta način zaradi tega običajno bolj zamuden od zgoraj opisane uporabe platforme.

Affiliate programi

Affiliate marketing ali partnerski program je odličen način za povečanje dobička vaše spletne strani. Affiliate programi delujejo tako, da na svoji spletni strani napišete mnenje o določenem izdelku ali storitvi, ki mu nato dodate »partnersko« povezavo za nakup izdelka. Povezava je unikatna in ima shranjene določene podatke, ki omogočajo, da sistem prepozna, da je bil izdelek kupljen preko klika na povezavo na vaši spletni strani. Za vsak izpeljan nakup prejmete določen odstotek denarja.

Kako zaslužiti s spletno stranjo
Affiliate programi so lahko zelo dobičkonosni.

Enako kot v primeru vzpostavitve oglaševanja na spletni strani, lahko tudi pri affiliate programih najdete spletne strani, ki vam omogočajo, da se povsem preprosto povežete s podjetji, ki so pripravljeni na tovrstno partnerstvo in da začnete z njimi sodelovati praktično takoj. Trenutno med najbolj priljubljene ponudnike spada Amazon Affiliate, ki vam omogoča, da se vpišete v partnerski program strani Amazon in »po mili volji« objavljate priporočila in ocene izdelkov, ki se prodajajo na tej spletni strani.

Prodaja lastnih izdelkov in storitev

Čeprav sem že omenila poslovne spletne strani in spletne trgovine, gre v tem primeru za nekoliko drugačno početje. Smisel prodaje lastnih izdelkov in storitev je, da je vaša spletna stran v prvi fazi še vedno blog oziroma druga oblika »neprofitne« spletne strani, da pa na njej v manjšem obsegu prodajate »svoje znanje«, predvsem v obliki:

  • podstrani »Najemite me«, kjer vas lahko vaši bralci najamejo za svetovanje, strokovno pomoč, pisanje članov ipd.
  • spletnih predavanj in tečajev, ki jih vodite sami,
  • organiziranih skupinskih svetovanj in predavanj,
  • prodaje lastnih knjig in priročnikov,
  • ipd.

Tipičen primer takšnega početja so osebni trenerji, katerih spletne strani običajno izgledajo kot odličen vir informacij o zdravi prehrani in treningih, nato pa je nekje na strani še povezava do rezervacije termina za trening z njimi ali možnost naročila njihove nove kuharske knjige.

Uvajanje članarine

Naslednji nasvet na temo Kako zaslužiti s spletno stranjo je bolj primeren za tiste, ki že imate uveljavljeno in dobro obiskano spletno stran in redne bralce. V tem primeru lahko uvedete plačljive uporabniške račune. To pomeni, da bo določen del vsebine spletne strani viden samo obiskovalcev, ki si bodo ustvarili plačljivi uporabniški račun.

Določena vsebina spletne strani naj bo dosegljiva le s plačilom.

Primer takšnega početja lahko srečamo pri velikih časopisnih hišah, kot so Finance ali Večer, ki omogočajo, da nekatere članke prebirate brezplačno, za druge pa je potrebno doplačilo ali naročilnica za spletni dostop oziroma za redno prejemanje časopisa.

Pisanje promocijskih vsebin

Zaslužek na spletni strani lahko povečate tudi tako, da pišete promocijske vsebine. To ni tipično oglaševanje, niti ne affiliate marketing, čeprav je obema načinoma podoben. V tem primeru gre za to, da napišete daljšo objavo, ki ima določeno informacijsko vrednost, na koncu pa omenite storitev ali izdelek, ki ga želite promovirati. Pomembna razlika med affiliate programom pisanjem promocijske vsebine je tudi to, da ste za napisano običajno plačani vnaprej in neodvisno od prodaje, ki izhaja iz napisanega članka.

Promocijsko objavo ustrezno označite.

Tipičen primer takšnega načina oglaševanja lahko zasledite na spletnih straneh, kot je na primer 24ur, prepoznali pa ga boste po oznaki kot je »promo«. Dobro je, da tovrstne članke ločite od svoje običajne vsebine, da se ne bi vaši bralci počutili, kot da jih s takšnimi objavami zavajate.

Prodaja spletne strani

Morda nekoliko nenavaden nasvet za objavo o zaslužku preko spletne strani – vendar pa je prodaja spletne strani lahko zelo dobičkonosna. Spletne strani, ki imajo redne bralce, veliko število sledilcev in dobro vsebino, se lahko prodajo za več tisoč evrov.

Če imete dovolj programerskega znanja, znate prepoznati dobre priložnosti in uživate v vedno novih projektih, bi bila izdelava in prodaja spletnih strani lahko zelo dobra poslovna priložnost za vas!

Nastavite šparovček za donacije

Ena izmed manj uporabljanih tehnik za povečanje zaslužka na spletni strani je odprtje šparovčka za donacije. Svoje zveste sledilce lahko prosite, da vašo spletno stran podprejo z neomejenimi prostovoljnimi prispevki.

Tehnika je še posebno učinkovita, če bralcem v zameno kaj ponudite. Prošnja za donacijo se lahko na primer pojavi pri prenosu e-priročnika na vaši spletni strani ali ob koncu ogleda vašega spletnega predavanja.

Gostujoče objave

Še ena možnost za povečanje zaslužka na spletni strani, ki pa je bolj primerna za že uveljavljene spletne strani in bloge, je sprejemanje gostujočih objav. To sicer lahko storite tudi povsem na začetku objave spletne strani, vendar v tem primeru za to najverjetneje ne boste dobili plačila.

Prednost gostujočih objav je tudi raznolika vsebina.

Gostujoče objave lahko pridobite tako, da poiščete bloge in spletne stran na temo, ki je sorodna vaši. Nato kontaktirate osebo, ki skrbi za vsebino ter ji ponudite možnost objave gostujočega članka na vaši strani. Prednost za gostujočega avtorja je, da lahko pridobi dragoceno povezavo z vaše strani, kar lahko izboljša njegov položaj v iskalniku.

TT Ads

Leave a Reply