TT Ads

V člankih o tem, kako izdelati spletno stran v enem tednu sem omenila tudi, da je potrebno pred izdelavo spletne strani pomisliti, kakšno spletno stran sploh želimo imeti oziroma kakšna stran bo najbolj ustrezala našemu poslu in našim željam. V nadaljevanju si preberite nekaj osnovnih informacij o različnih tipih spletnih strani. Upam, da vam bodo te informacije pomagale pri načrtovanju vaše lastne spletne strani.

PREDSTAVITVENA SPLETNA STRAN

Predstavitvena spletna stran je preprosta spletna stran, ki je namenjena deljenju informacij o vas in vaših storitvah ali predstavitvi vašega podjetja. Takšna spletna stran je običajna za manjša podjetja, samostojne podjetnike in osebe, ki se ukvarjajo z lastnim poslom.

Za predstavitvene spletne strani je običajno, da imajo bolj malo vsebine. Običajno vsebujejo informacije, kot so: vaše ime in priimek oziroma naziv vašega podjetja, kontaktne informacije (email in telefon), lahko tudi kontaktni obrazec (ali obrazec za rezervacijo/oddajo naročila/izdelavo predračuna/naročilo na posvet…), odpiralni čas, informacije o lokaciji podjetja in tudi povezave do socialnih omrežji.

Predstavitvene spletne strani so, kot razkriva že ime, namenjene predstavitvi podjetja ali osebe in so temu primerno tudi optimizirane. Če želite, da takšno spletno stran najde več obiskovalcev, boste morali dodati blog ali dodatno vsebino.

Primera predstavitvene spletne strani*: Gostilna Anderlič in Okulistična klinika.

BLOG

Blog je vse bolj priljubljen tip spletne strani. Številni blogerji se danes uvrščajo med najbolj vplivne osebe na spletu in s svojim pisanjem služijo precej denarja. Kako točno naj bi blog izgledal in kaj vse naj bi vseboval, nima praktično nobenih omejitev.

Čeprav so se med najbolj uspešne blogerje uvrstili predvsem tisti, ki pišejo o temah kot so potovanja, moda, ličenje in kuhanje, lahko pišete o praktično čemerkoli. Pri blogih je pomembno le, da se osredotočite na optimizacijo spletne strani za iskalnike, da imate zanimivo vsebino in dodelane fotografije. Pomaga tudi, da ste aktivni na socialnih omrežjih.

Zanimiva slovenska bloga*: Nina potuje in Had.

SPLETNA TRGOVINA

Spletna trgovina predstavlja tip spletne strani, ki je med ljudmi še posebno priljubljen, saj ga običajno spremlja prepričanje, da je najbolj dobičkonosen. Seveda je to lahko res, a le če imate dobro spletno trgovino in izdelke, po katerih je dovolj povpraševanja, jih ponujate po primerni ceni in ste boljši od konkurence.

Kaj mora vsebovati dobra spletna trgovina? To je pravzaprav težko vprašanje, ki je v veliki meri odvisno od tega kaj prodajate. Vendar pa veljajo nekatera osnovna pravila: spletna trgovina naj bo varna, zanesljiva in pregledna. Posebno pozornost namenite pogojem uporabe in varnosti osebnih oziroma bančnih podatkov. Dodajte tudi trike za spodbujanje prodaje in spodbujajte obiskovalce, da se vpišejo na prejemanje posebnih ponudb.

Primer slovenskih spletnih trgovin*: Prodaja zdrave prehrane Malinca in erotična trgovina.

SPLETNA STRAN ZA FOTOGRAFE

Spletna stran za fotografe je en od bolj specifičnih tipov spletne strani, saj želi večina fotografov na strani vključiti tudi slike ali videe, ki so jih posneli. Običajno gre za predstavitveno spletno stran, le da ta vsebuje številne slike ali videe.

Ravno zaradi fotografij in videov se fotografi pogosto soočajo z nekoliko neobičajnimi težavami. Paziti morajo, da najdejo primerno razmerje med številom objavljenih fotografij in svojimi željami, da so objavljene fotografije dovolj kvalitetne, a hkrati omogočajo hitro nalaganje strani, da so barve prilagojene različnim ekranom, da so slike avtorske zaščite…

Tudi na ta tip spletne strani je smiselno vključiti kontaktne podatke, kontaktni obrazec ali obrazec za rezervacijo termina za fotografiranje oziroma za naročilo fotografskih storitev, informacije o vaši lokaciji ter povezave do socialnih omrežji. Vključite lahko tudi možnost nakupa vaših fotografij.

Dva primera fotografskih strani*: Dejan in Neža.

SPLETNE STRANI Z VELIKO VSEBINE

Pri zadnjem tipu spletne strani sem imela kar nekaj težav pri iskanju primernega poimenovanja, a sem se na koncu odločila za »spletne strani z veliko vsebine«. V to kategorijo sem vključila vse spletne strani, ki vsebujejo veliko število objav z različnimi temami, na primer strani z recepti, strani turističnih agencij, strani z nasveti za obnovo doma, strani z novicami in nasveti, strani namenjene izobraževanju širše javnosti itn.

Značilnost takšnih strani je, da vsebujejo veliko različnih (lahko sorodnih, lahko povsem različnih) vsebin, vendar ne na enak način kot blog. Pri blogih je običajno, da pisatelj opisuje svojo izkušnjo oziroma pove svoje mnenje. Pri spletnih straneh z veliko vsebine pa gre lahko za povsem subjektivne vsebine (strokovne, poljudno znanstvene, razvedrilne…), za izmišljene zgodbe, za poročanje o najnovejšem dogajanju ali praktično čemerkoli drugem.

Pri spletnih straneh z veliko vsebine je potrebno precej načrtovanja, drugače se vam lahko zgodi, da se bo vaša stran s časom spremenila v zapleten labirint različnih člankov, v katerem se obiskovalci ne bodo znašli. Posebno pozornost je potrebno nameniti tudi spletni optimizaciji.

Primera spletnih strani z veliko vsebine*: Lendava.info in Okusno.je.

Verjetno ste opazili, da je precej spletnih strani sestavljenih iz več tipov. Prijavite se na naše novice in bodite med prvimi, ki bodo izvedeli več o prednostih in slabostih posameznih tipov spletnih strani ter njihovih kombinacijah.

*Primeri spletnih strani so izbrani na podlagi lastnih poznavanj in ne na podlagi plačila ali oglaševanja.

TT Ads

Leave a Reply