TT Ads

Ko se odločimo, da bomo nekaj napisali, se začne določen proces. Ta je lahko povsem nezaveden – oseba se preprosto usede za list papirja ali za računalnik in začne s pisanjem, ali pa je podvržen določenemu zaporedju dogodkov, načrtovanju in sledenju določenim pravilom.

Kako izbrati primeren tip pisanja?

O tem, kako se lotiti pisanja, sem pisala v prejšnji objavi. Sedaj pa je čas, da se nekoliko spoznamo z različnimi tipi pisanja. Ni namreč vedno dovolj le načrtovanje in slednje določenim korakom, pogosto je potrebno upoštevati tudi, kakšen tip besedila želimo napisati in kaj želimo z njim doseči.

Na splošno lahko ločimo 4 tipe pisanja: razlagalno (ang. Expository), opisno (ang. Descriptive), pripovedno (ang. Narrative) in prepričevalno (ang. Persuasive) pisanje. V nadaljevanju je vsak od tipov na kratko opisan, z nekaterimi ključnimi lastnostmi in kratkimi primeri.

Razlagalno pisanje

Izmed naštetih tipov pisanja je razlagalno pisanje najbolj »suhoparno«, objektivno in pogosto tudi najbolj strokovno. Takšen stil pisanja se uporablja predvsem pri predstavljanju določenih izsledkov in rezultatov, pri opisovanju znanstvenih odkritji, pri strokovnih in znanstvenih člankih oziroma na splošno v besedilih, kjer ne podajamo svojega mnenja, temveč le predstavljamo pomembnejša dejstva ali postopke.

Tako je razlagalno pisanje značilno tudi za navodila ali za pisanje receptov, kjer po korakih podajamo (preproste) napotke, ki jim mora bralec slediti. Pri takšnih napotkih običajno ni prostora za lastno mnenje in dolgovezenje.

Primer:

Tipičen primer razlagalnega pisanja Uporaba drugega tipa pisanja za enak namen
1. V posodi zmešajte dve jajci in sladkor.

2. Med mešanjem izmenično dodajajte moko, ki ste ji primešali pecilni prašek ter mleko.

1. V čudoviti modri posodi počasi mešajte dve kokošji jajci, približno enake velikosti in bel sladkor.

2. Med počasnim mešanjem, pri katerem vas bo najverjetneje pričela boleti roka, počasi dodajajte moko in mleko. Najboljšo moko se da kupiti v mlinu, kjer jo proizvajajo na enak način, kot so to počeli naši predniki…

Si predstavljate, da bi poskušali kuhati po drugem receptu? Verjetno bi kaj hitro izgubili rdečo nit!

Opisno pisanje

Opisno pisanje je za marsikoga »tisti pravi način pisanja«. Gre namreč za slog, ki ga srečamo v knjigah, poeziji oziroma na splošno v leposlovnem gradivu. Za takšen tip pisanja je značilno, da podatki niso navedeni suhoparno, tako kot pri razlagalnem načinu pisanja, temveč je vsaka stvar ali dogodek opisan v podrobnostih.

Seveda ima lahko opisno pisanje precej podvrst ali individualnih lastnosti, ki so odvisne od samosvojega stila vsakega pisca. Lahko gre za bolj poetičen način pisanja, lahko za »golo« nizanje ključnih lastnosti.

Opisno pisanje Trije majhni otroci, vsi izjemno suhi in črnolasi, s podolgovatimi obrazi in velikimi rjavimi očmi, so komaj čakali, da pridejo na plažo.
Poetično opisno pisanje Trije majhni otroci, katerih prevelika oblačila so plapolala v vetriču, ki je skromno oblečeno družino spremljal med njihovo hojo na plažo, so komaj zadrževali svoj korak in se branili pred gorečo žejo, da se zakadijo med visoke valove temno modrega morja, ki jih je vabil s svojimi bučečimi zvoki.
Razlagalno pisanje Otroci so se kopali v morju.

 

Način, na katerega opišemo določen dogodek, narekuje, kako se bo bralec vživel v zapisano zgodbo. Mnogo pisateljev skozi čas razvije svoj značilen slog pisanja, ki postane njihov prepoznaven znak, zaradi katerega se mnoga njihova dela uvrstijo v vrh svetovno priznanih del.

Pripovedno pisanje

Med pripovednim in opisovalnim pisanjem je pravzaprav zelo tanka črta, saj se sloga med seboj pogosto prepletata in sta tesno povezana. Glavna razlika med njima je, da se opisovalni slog osredotoča na opisovanje lastnosti in dogodkov, medtem ko je pripovedovalni osredotočen na potek dogodkov, na njihovo zaporedje, na vzročno-posledični odnos.

Tako kot opisni stil se tudi pripovedni največkrat pojavlja v leposlovju, predvsem v romanih in kratkih zgodbah, kjer je značilno določeno zaporedje dogodkov. Pomembni prepoznavni znak pripovednega tipa pisanja so dialogi, prav tako kot pri opisnem tipu pa je tudi pri pripovednem značilno, da avtorji običajno razvijejo svoj prepoznavni način pisanja.

Prepričevalno pisanje

Prepričevalno pisanje je v mnogih pogledih najlažje prepoznati, saj mu dan danes skorajda ne moremo ubežati. Gre za stil pisanja, ki je usmerjen v to, da nas poskuša v nekaj prepričati (običajno v nakup določenega izdelka). Najpogosteje se takšno pisanje uporablja v prodajnih besedilih – oglasih, e-mail sporočilih, v govorni obliki pa ga najlažje zasledimo v reklamah na radiu in televiziji.

Za dobro napisano prepričevalno besedilo moramo najti pravo mero razlagalnega in opisovalnega tipa pisanja ter na koncu dodati tako imenovan »poziv k akciji«, s katero bralcu povemo, kaj od njega pričakujemo.

Primer:

Ste med prazniki pojedli preveč? Ste utrujeni in nimate motivacije za vsakodnevne izzive? Odlična rešitev za vse vaše težave je nov model sobnega kolesa Hitri 500, ki vam bo pomagal do izboljšanja vašega počutja in do vaše sanjske postave! Že danes si zagotovite izredni popust….

Najbolj pogosta je mešanica različnih tipov

Zelo neobičajno je, da bi leposlovno besedilo vsebovalo en sam tip pisanja, saj se posamezni tipi med seboj dopolnjujejo in izpopolnjujejo. Če se nameravate lotiti pisanja blog objav ali razmišljate o lastni knjigi, boste morali kar nekaj časa posvetiti izpopolnjevanju vseh štirih tipov pisanja in iskanju »čudežne« formule, ki bo ustrezala vam in vašim bralcem.

 

TT Ads

Leave a Reply