TT Ads

Že dolgo lahko spremljamo nagel vzpon in vedno večje zanimanje za različna socialna omrežja, ki so že zdavnaj prerasla le uporabo med mladimi in so vse pogosteje domena najrazličnejšega prebivalstva. Trendi iz tujine kažejo, da vse več ljudi uporablja vsaj eno socialno omrežje. Kako pa je s socialnimi omrežji pri nas in katera so najbolj priljubljena socialna omrežja v Sloveniji?

Slovenci in socialna omrežja

V nadaljevanju so predstavljeni izsledki raziskave MEDIA+, ki jo je leta 2016 izvedlo podjetje Valicon. Raziskava je potekala na spletnem panelu jazvem.si, pridobljeni rezultati pa se nanašajo na slovensko populacijo starosti med 18 in 75 let.

V raziskavi so se ukvarjali z vprašanji, katera socialna omrežja imajo največ slovenskih uporabnikov, koliko uporabnikov socialno omrežje uporablja tedensko in koliko dnevno. Rezultati so bili pridobljeni na vzorcu, nato pa preneseni na splošno populacijo z upoštevanjem števila uporabnikov spleta v Sloveniji.

FACEBOOK

Facebook
Facebook na 1. mestu.

Na socialnem omrežju Facebook ima svoj profil kar 833.500 Slovencev, med katerimi ga tedensko uporablja 767.500 uporabnikov, dnevno pa 594.500 uporabnikov. S tem se je Facebook tudi leta 2016 uvrstil v sam vrh najbolj priljubljenih socialnih omrežji med Slovenci.

Facebook sloves najbolj priljubljenega socialnega omrežja drži tudi v tujini. Že leta 2012 je število uporabnikov preseglo eno milijardo, lani pa je število mesečno aktivnih uporabnikov preseglo število 2,2 milijardi.

TWITTER

Twitter
2. mesto za Twitter.

Twitter se je z drugim največjim številom uporabniških računov, tega ima 206.500 Slovencev, uvrstil na drugo mesto najbolj priljubljenih socialnih omrežji. A zanimivo je, da ga tedensko in dnevno uporablja manj uporabnikov kot nekatera druga socialna omrežja.

Tako svoj Twitter račun tedensko preveri le 100.000 uporabnikov, dnevno pa le 33.000 Slovencev. Po številu dnevnih in tedenskih prijav sta ga prehitela tako Instagram, kot tudi Snapchat, na katerih ima uporabniški račun manjše število slovenskih uporabnikov.

INSTAGRAM

Instagram
Na 3. mesto se je uvrstil Instagram.

Instagram se je po številu uporabniških računov uvrstil na tretje mesto najbolj priljubljenih socialnih omrežji v Sloveniji, saj ga uporablja 180.500 uporabnikov. Zanimivo je, da je po številu uporabnikov, ki ga uporabljajo tedensko na drugem mestu, s 126.500 tedenskimi uporabniki, po številu dnevnih ogledov pa sodi na tretje mesto, z 62.000 uporabniki. Na drugem mestu dnevnih uporabnikov ga je prehitel Snapchat.

LINKEDIN

LinkedIn
Manj priljubljen je LinkedIn.

Čeprav ima na socialnem omrežju LinkedIn svoj uporabniški račun izdelanih 135.500 Slovencev, po čemer se uvršča na četrto mesto najbolj priljubljenih družbenih omrežji v naši državi, ga redno obiskuje le manjšo število uporabnikov.

Tako ga na tedenski ravni obišče 59.000 uporabnikov, na dnevni ravni pa le 11.000 uporabnikov. Po številu dnevno aktivnih uporabnikov ga je prehitel celo Pinterest, ki ga dnevno uporablja 16.500 uporabnikov, čeprav se po številu uporabniških računov uvršča na šesto mesto (z 10.000 aktivnimi uporabniki).

SNAPCHAT

Snapchat
Snapchat je zadnji med peterico.

Snapchat se je po številu uporabnikov uvrstil na peto mesto najbolj priljubljenih socialnih omrežji v Sloveniji. V letu 2016 je imelo na tem omrežju svoj uporabniški račun 128.000 uporabnikov, tedensko ga je uporabljalo 106.000 uporabnikov, dnevno pa kar 66.500 uporabnikov.

Glede na število dnevno aktivnih uporabnikov je tako Snapchat na drugem mestu najbolj priljubljenih socialnih omrežji v Sloveniji, medtem ko je po številu tedensko aktivnih uporabnikov na tretjem mestu.

Kaj pa ostala socialna omrežja?

Po priljubljenosti med slovenskimi uporabniki so sledila še:

  • Pinterest, s 100.000 uporabniki,
  • Tumblr, s 36.000 uporabniki,
  • Flickr, s 17.500 uporabniki,
  • Tinder, s 15.000 uporabniki,
  • Forsquare, z 9.000 uporabniki ter
  • Swarm, s 4.500 uporabniki.

Več o posameznih socialnih omrežjih pa v prihajajočih objavah!

 

TT Ads

Post not found !

Leave a Reply