TT Ads

Ob zaključku leta 2017 je čas, da se naredijo tudi novi načrti za leto 2018. Zakaj ne bi naslednje leto stavili na svoj lasten uspeh in se podali v podjetniške vode? Novo znanje, ki ga lahko pridobite kar preko spleta, je odličen prvi korak do svoje lastne kariere.

Spletna platforma za učenje Coursera

Na spletu lahko najdete marsikaj, tudi spletne platforme z odličnimi izobraževalnimi tečaji, preko katerih lahko pridobite novo znanje o najrazličnejših tematikah. Ena izmed številnih tovrstnih platform je tudi Coursera, na kateri lahko izbirate med predavanji številnih priznanih profesorjev, ki redno učijo na ameriških oziroma evropskih in azijskih fakultetah.

Ponudba brezplačnih in plačljivih predavanj

Velika prednost platforme Coursera je velika ponudba kvalitetnih predavanj v angleškem in nekaterih drugih svetovnih jezikih, v množici katerih lahko najdete tako brezplačna, kot plačljiva spletna predavanja. Ta so razdeljena na tri skupine: posamezna predavanja (Courses), specializacije (Specializations) in celo na diplomske in magistrske tečaje (Master`s Degree).

iMBA - 728x90

Posamezna predavanja vsebujejo video vsebine in članke ter kvize, preko katerih lahko preverite svoje znanje oziroma razumevanje. Večina vsebine, ki je del predavanja, je brezplačna, a se lahko odločite tudi za pridobitev uradnega, plačljivega certifikata, ki vam ga v primeru uspešno zaključenega predavanja pošljejo po e-pošti. Običajno je eno predavanje sestavljeno iz več posameznih lekcij, ki so združene v tedenske sklope.

Specializacije so vnaprej pripravljene skupine predavanj. Običajno vsebujejo med 4 in 6 predavanj, ki si sledijo v logičnem zaporedju tako, da posamezno temo obravnavate od čistih osnov do zelo poglobljenega znanja. Vse specializacije so plačljive, ker po uspešnem zaključku prejmete uradni certifikat o svojem znanju. Lahko pa se seveda odločite, da boste raje izbrali vsako predavanje posebej in ga poslušali v brezplačni obliki.

V zadnjem času so se bolje poznanim predavanjem in specializacijam pridružili še diplomski in iMBA programi oziroma spletni programi za dokončanje magistrskega študija. Gre za uradno priznane programe svetovno priznanih univerz, ki so v tujini vse bolj priljubljeni. Njihova velika prednost je nižja cena, v primerjavi z dejanskimi magistrskimi programi v tujini, možnost, da jih opravljate kjerkoli in popolnoma prilagodljivost individualnemu načinu učenja.

Prednosti spletnih predavanj

Velika prednost spletnih predavanj je to, da se lahko učite kjerkoli in v svojem tempu. To pomeni, da lahko določeno razlago pogledate večkrat, če vam prvič ni bila popolnoma jasna, da lahko za nasvet ali dodatno razlago vprašate na forumih, kjer vam lahko pomagajo vaši »sošolci« ali uradni predstavnik univerze oziroma lahko dodatno razlago poiščete na drugih spletnih straneh, že med samim predavanjem.

Za pričetek spletnega predavanja ne boste potrebovali nič posebnega, razen seveda, če se odločite za uradni certifikat. V tem primeru boste morali svojo identiteto potrditi s pomočjo slike osebnega dokumenta in s pomočjo spletne kamere, ki jo boste morali uporabljati tudi med reševanjem kvizov oziroma zaključnih izpitov.

Kako izgleda spletno predavanje?

Običajno so spletna predavanja oblikovana tako, da vsebujejo različne lekcije, razdeljene na tedenska predavanja. Vsak teden vsebuje nekaj video predavanj in nekaj dodatnih pisnih vsebin za poglobitev znanja. Na koncu tedna je običajen kviz, ki vsebuje več vprašanj, na katere je potrebno pravilno odgovoriti. Ob koncu semestra – običajno po treh ali štirih tednih – je potrebno rešiti daljšo nalogo, običajno v pisni obliki. Ta ima večjo težo in je pomembnejši del končne ocene.

Če se odločite za specializacijo bo prvemu izmed izbranih predavanj takoj sledilo drugo, nato tretje, četrto in tako naprej. Predavanja so običajno zasnovana tako, da zahtevajo okoli 2-3 uri vašega časa tedensko. Seveda se bo ta čas nekoliko povečal če niste najbolj vešči v angleščini ali če se s temo srečujete prvič.

Kako priznana so tovrstna spletna predavanja?

Kar se tiče tujine, so spletna predavanja na zelo dobrem glasu, še posebno pri ponudnikih kot je Coursera, kjer poučujejo svetovno priznani profesorji iz svetovno znanih univerz. Pridobljene certifikate je zato pametno priložiti življenjepisom, ki jih nameravate poslati potencialnim delodajalcem v tujini.

V Sloveniji je seveda realnost običajno nekoliko drugačna in številna spletna predavanja veljajo za »neveljavna« oziroma »prelahka«, kljub temu, da jih običajno učijo ljudje, ki so si v življenju pridobili precej več izkušenj in znanja kot marsikateri slovenski učitelj. Morda pa se bo ob njihovem večjem poznavanju tudi v Sloveniji kaj spremenilo.

Izbor najnovejših predavanj si lahko ogledate na spletni strani Coursera. V naslednjih tednih bom predstavila tudi druge, podobne platforme za spletno učenje, obeta pa se tudi e-knjiga, ki bo vsem ljubiteljem pridobivanja znanja pomagala do uspešno zaključenih spletnih predavanj. S prijavo na e-novice boste o novih vsebinah obveščeni prvi!

TT Ads

Leave a Reply