TT Ads

Ob prihajajočem zaključku leta 2017 so mnogi že napovedali kaj bo prineslo leto 2018. Od najnovejših lepotnih in modnih trendov, do aktualnih diet in top destinacij za poletne počitnice… seveda pa so se pojavile tudi napovedi za spletne trende in pred vami so napovedani oblikovalski trendi leta 2018, s katerimi bi morala vaša spletna stran ali vaš izdelek naslednje leto preprosto očarati.

Kaj se v dizajnu obeta leta 2018?

Splet je nora mešanica dizajnerskih idej in več kot očitno je, da se to v letu 2018 ne bo bistveno spremenilo. Spletne strani, kot sta Creative Bloq in Web Flow, sta oblikovali kar nekaj napovedi, ki naj bi zaznamovale oblikovalski svet v prihajajočem letu. Kaj menite o njih?

Novi svet tipografije

Leto 2017 je navdušilo z nekaterimi odličnimi idejami v svetu črkovnih logotipov. Preprosti, domiselni črkovni logotipi, v katerih so bile izbrane črke kombinirane s prikritim pomenom, ki je skrival vrline naročnika, so navduševali v preteklih mesecih. V letu 2018 pa se nam obetajo popolnoma novi trendi.

Eksperimentiranje z različnimi tipi pisave bo nekaj običajnega, pravila glede enakomerne poravnave in velikosti bodo kršena, nastopilo bo obdobje kaosa. Orodje kot je Font Pair, ki pomaga pri iskanju ujemajoči se tipov pisav, bo med najbolj priljubljenimi.

Ustvarjali bloga Creative Bloq pa napovedujejo tudi povsem nov trend, imenovan tudi 3D pisava. Gre za ustvarjanje logotipa ali za zapis besede s pomočjo uporabe vzorcev in predmetov, ki ustvarijo nekakšno globino oziroma povsem unikatno sliko določenega elementa. Odlični primeri so zbrani tukaj.

Primer 3D pisave
Zanimiv in povsem neobičajen primer zapisa besed bo trend leta 2018.

V ospredju bodo barve in unikati

Svet oblikovanja bo znova pozdravil barve! In to ne katerekoli barve, temveč živahne barve kombinacije, ki bodo pogosto porušile ustaljena pravila kombiniranja barv in bodo na spreten način pritegnila pozornost nove generacije kupcev. Tovrstna praksa bo prestopila meje spleta in se razširila na vsa področja, od pakiranja izdelkov, do njihove promocije na socialnih omrežjih.

Številne znamke so v preteklih letih že dokazale, da cenijo edinstvenost svojih kupcev in jim želijo ob tem ponuditi prav tako unikatne izdelke, kot so oni sami. Led na tem področju, predvsem na področju pakiranja, je prebila Coca-Cola, ki je na svoje steklenice dodajala druga imena, sedaj pa je očitno, da trendu sledijo tudi mnoga druga podjetja.

Nutella unikatni dizajn
Letos je s svojo idejo unikatenga pakiranja navdušila Nutella – s kar 7.000.000 različnimi dizajni!

Naredite prostor za ilustracije in animacije!

Po tem, ko so leto 2017 zaznamovale najrazličnejše infografike, se njihov čas počasi izteka. Vse bolj priljubljene pa postajajo ilustracije in kratke animacije, posebno takšne, ki zahtevajo popolno pozornost gledalca in združujejo nekoliko nenavadne elemente.

V svetu ilustracij in animacij bo prihodno leto v ospredju uporaba elementov tihožitja – elegantnih barv in modernih motivov, s kančkom ekstravagance in bizarnosti oziroma vsaj pridihom nenavadnosti. Še vedno pa bomo lahko srečali tudi priljubljene »narisane« ilustracije, ki so se v ospredje prebile že letos.

Se vrača brutalizem?

Večina brutalizem pozna zaradi njegove prisotnosti v slovenski arhitekturi. Značilne zgradbe »brez duše« in z ne pretirano privlačnim videzom, so zaznamovale kar nekaj slovenskih mest in ni veliko ljudi, ki bi tovrstne zgradbe uvrstili med presežke arhitekture.

Leto 2017 pa je prineslo preskok elementov brutalizma v svet spletnega oblikovanja. Številne spletne strani so se obarvale v dokaj nenavadne, raztresene in na videz nedokončane elemente, ki navdušujejo le najbolj trendi obiskovalce. Vendar pa strokovnjaki napovedujejo, da bo trend zares zaživel v prihajajočem letu.

Če si želite slediti temu trendu boste morali leta 2018 najverjetneje osvojiti pravila minimalizma in se poučiti o osnovah programiranja, saj so elementi brutalizma precej neobičajni za spletne platforme, namenjene hitri postavitvi spletne strani. Nekaj primerov si lahko ogledate na tej povezavi.

Brutalizem spletna stran
Kaj pravite na takšno spletno stran?

Naravne linije in prelomi

Leto 2017 bo prineslo tudi ponovno priljubljenost naravnih in geometrijskih linij ter uporabo neobičajnih prelomov. Ne bo pretirano neobičajno, da se bodo ne velikih plakatih nahajale slike, z odrezanimi glavami manekenov ali drugimi manjkajočimi elementi. Prav tako bo povsem običajno, če bo spletna stran sestavljena iz različnih elementov, ki se bodo med seboj pokrivali na nenavaden, morda celo nekoliko čudaški način.

Ljubiteljem geometrije in upoštevanja pravil bi lahko leto 2018 prineslo kar nekaj neprespanih noči, saj se bodo uveljavili številni trendi, ki so v očitnem nasprotju z dosedanjimi pravili in geometrijskimi zakonitostmi. Tako bo leto 2018 v svetu spletnega oblikovanja namenjeno predvsem najbolj drznim, ki bodo upali prestopiti uveljavljene meje.

Kaj menite o takšnih napovedih? Ste dovolj drzni, da jim boste naslednje leto sledili?

TT Ads

Post not found !

Leave a Reply