TT Ads

En izmed najbolj priljubljenih načinov prodaje fotografij je uporaba tako imenovanih microstock strani. Gre za enostavne spletne strani, na katere lahko fotografi naložijo svoje fotografije, jih opišejo in optimizirajo za iskalnike ter nato počakajo, da se slike prodajo. Preprosto kajne?

Microstocking in vse njegove plati

Postopek prodaje na microstock straneh se sliši kot povsem preprost proces. Na videz je vse, kar mora storiti fotograf to, da svoje slike naloži na platformo in nato čaka, da se te začno prodajati. Medtem lahko sam uživa med sproščanjem ali srkanjem margarine na sanjski plaži in čaka, da se na njegov račun naložijo zasluženi milijoni.

A v resnici ni tako enostavno. V ozadju služenja z microstock stranmi se skriva kar precej dodatnega dela, ki je večini obiskovalcev skrito. Običajno mora namreč fotograf pred nalaganjem fotografij na spletne strani prestati določen preizkus kakovosti, ki je pogoj za uporabo platforme – proces kakovosti zajema tako začetni preizkus kot tudi oceno vsake naložene fotografije. Nato sledi dolgotrajen proces nalaganj in optimiziranja fotografij ter dodajanje ključnih besed. Na koncu pa običajno sledi še bridko razočaranje, ki se veže na zelo majhne zaslužke, ki jih dejansko prinese prodana fotografija – na eno fotografijo se namreč običajno zaslužili le nekaj centov oziroma evrov.

Je torej prodaja fotografij na microstock straneh sploh smiselna, ali ne? Ta odgovor mora poiskati vsak fotograf sam. Preden sprejmete svojo odločitev je dobro, da spoznate spodaj opisane osnovne korake mickrostocking procesa.

Microstocking
Preden boste lahko začeli s prodajo na microstock straneh, boste morda morali prestati določen test.

Sprejemni proces

Kot že omenjeno, boste morali pred uporabo večine microstock strani opraviti določen test, s katerim bodo ustvarjalci platforme preverili, ali so vaše fotografije dovolj kvalitetne oziroma ali ustrezate drugim pogojem, da se pridružite platformi.

Kako točno izgleda tovrsten test je odvisno od platforme do platforme. Pri nekaterih platformah boste morali rešiti kratek kviz, ki se nanaša na razumevanje pravil uporabe, pri drugih boste morali naložiti nekaj svojih fotografij, pri tretjih boste morali le podrobno izpolniti svoj uporabniški profil.

Nalaganje in optimiziranje fotografij

Naslednji korak, ki sledi uspešno opravljenemu preizkusu za pridružitev je nalaganje prvih fotografij ter njihovo optimiziranje. Postopek nalaganja fotografij lahko opravite na dva načina (na večini microstock platform, vendar ne na vseh) – s tako imenovanim ročnim nalaganjem ali z uporabo FTP protokola.

Vsaka naložena fotografija bo morala prestati test kakovosti. To pomeni, da bo lahko slika zavrnjena zaradi določenih kriterijev, ki pa jih večina platform ne utemeljuje natančno. Najbolj osnovne zahteve so dober fokus, majhen ISO, položaj subjekta v sredini fotografije ter dobra osvetlitev.

Ko so fotografije naložene, vas čaka opremljanje fotografij s ključnimi besedami in primernimi opisi. Naj na tej točki znova poudarim, da imajo različne microstock strani zelo različne načine optimiziranja slik, a na splošno za vse velja pravilo, da bo boljša optimizacija povečala prodajo. Zaradi tega je zelo pomembno, da se zares posvetite izbiri pravilnih ključnih besed, ki bi jih v iskalnik fotografij lahko vpisali potencialni kupci.

Ravno tovrstna optimizacija fotografij je običajno najbolj zamuden proces, zaradi katerega se mnogi fotografi izogibajo prodaji fotografij na takšnih spletnih straneh. Microstock strani so iz tega vidika najbolj primerne za tiste fotografe, ki se ukvarjajo s studijsko fotografijo, pri kateri posnamejo na stotine fotografij na eno tematiko (na primer fotografiranje družine na temo praznikov), nato pa na stran naložijo večjo število podobnih slik z enakimi ključnimi besedami.

Če pa boste namesto tega hkrati nalagali sto fotografij, na primer na temo narave, pri kateri se bo na vsaki od njih nahajala druga žival, boste morali vsako od slik opisati ročno, jo opremiti s ključnimi besedami in pri tem še razmišljati o tem, katere ključne besede bi bile najboljše. Zelo zamuden proces!

Fotografski studio
Prodaja fotografij na microstock straneh se običajno bolj splača fotografom, ki slikajo v studiu.

Zaslužek od prodaje

Ko pride do dejanskega zaslužka od prodaje se je potrebno zavedati, da so cene tovrstnih slik običajno zelo majhne, zaslužek, ki ga dobi fotograf, pa še manjši. Znova je potrebno na situacijo pogledati iz enakega zornega kota, kot smo prej pogledali na nalaganje slik.

Če smo za najem studia in modelov zapravili določeno količino denarja, nato pa v desetih minutah več sto slik naložili na svoj uporabniški račun, je naš začeten strošek in časovni vložek manjši, kot če se ukvarjamo s fotografiranjem narave, smo se do določenega kraja za fotografiranje vozili več ur, tam preživeli več dni, pri tem pa posneli deset fotografij, ki smo jih nato še pol dneva urejali in nalagali na stran.

Tako je tudi smiselnost uporabe microstock strani vezana predvsem na to, kakšne fotografije želimo prodajati. Številni odlični studijski fotografi so s prodajo svojih slik na microstock straneh zaslužili šestmestne številke in danes praktično le še sedijo na kavču in služijo s prodajami. Spet drugi fotografi pa so po na stotine naloženih slikah in »izgubljenih« urah obupali nad tovrstnim načinom prodaje fotografij.

Svetujem vam, da tudi sami preizkusite katero od številnih brezplačnih microstock strani in preverite, ali vam odgovarjajo. Lahko pa raziščete tudi druge načine prodaje svojih fotografij.

Prijava na novice

TT Ads

Leave a Reply