TT Ads

Teorija barv je veda o barvah, podrobneje o tem, kako kombinirati različne barve z namenom pridobitve določenega videza oziroma efekta. Ko pride do barvne teorije je dobro poznati kar nekaj različnih terminov, ki nam lahko močno pomagajo pri oblikovanju in izdelavi želenih izdelkov.

Kakšne barve poznamo?

Ko pride do barv in njihovega kombiniranja moramo poznati kar nekaj različnih vrst barv. Tako lahko ločimo primarne, sekundarne in terciarne barve, pa tople in hladne barve, pastelne in živahne barve ter seveda tudi različne načine tega, v kakšnem razmerju so barve (na primer analogne ali komplementarne barve).

Cela vrsta tovrstnih poimenovanj in različnih načinov, na katere lahko delimo barve in opisujemo odnose med njimi, je lahko včasih nekoliko zastrašujoča. Vendar pa to še zdaleč ni vse, kar stoji v ozadju barvne teorije – a najprej je čas za osnove.

Tople in hladne barve

Ko pride do razlikovanja med toplimi in hladnimi barvami bi lahko te najbolj preprosto ločili tako, da bi po sredini barvnega kolesa potegnili črto. Odtenki rumenih in rdečih barv bi se tako uvrstili med tople barve, medtem ko bi se modri in zeleni odtenki uvrstili med hladne barve.

In pri čem nam lahko pomaga razlikovanje toplih in hladnih barv? Velja, da tople barve povezujemo z energijo in veseljem ter so bolj primerne za posredovanje osebnih sporočil. Medtem so modre barve bolj primerne za situacije, v katerih želimo ustvariti mirnost in zaupanje, zaradi česar so bolj primerne za uporabo v poslovnih situacijah.

Tople in hladne barve
Delitev na tople in hladne barve.

Primarne in sekundarne barve

Z nazivom primarne barve poimenujemo tri osnovne barve – rdečo, rumeno in modro. To so barve, ki jih v naravi ne moremo dobiti s kombinacijo nobenih drugih barv. So torej nekakšne osnovne barve. Sekundarne barve pa so tiste barve, ki jih lahko dobimo z mešanjem dveh barv. V to skupino sodijo zelena, oranžna in vijolična barva.

Poleg primarnih in sekundarnih barv poznamo tudi terciarne barve. To so barve, ki jih dobimo tako, da med seboj zmešamo eno primarno in eno sekundarno barvo. Na modernem barvnem kolesu tako ločimo šest terciarnih barv: rumeno-oranžno, rdeče-oranžno, rdeče-vijolično, modro-vijolično, modro-zeleno in rumeno-zeleno.

Veste kakšne pomene imajo določene barve?

Primarne in sekundarne barve
Primarne in sekundarne barve.

Barvni odtenki

Vsaka barva ima tudi svoje odtenke. Te lahko ustvarimo tako, da osnovni barvi dodajamo belo, črno ali sivo barvo. Ko pride do mešanja barv velja povsem preprosto pravilo – več črne kot dodamo osnovni barvi, bolj temen bo njen odtenek, več bele kot dodamo osnovni barvi, bolj svetel odtenek bomo dobili. Z mešanjem osnovne barve in sive barve (oziroma izmeničnim mešanjem črne in bele barve) bomo dobili zelo raznolike odtenke.

Kombiniranje barvnih odtenkov je lahko odličen način za »igro« barv, ki jo lahko uporabimo pri oblikovanju najrazličnejših izdelkov.

Barvni odtenki
Kako izgledajo barvni odtenki?

Barvno kolo

V prejšnjih vrsticah ste najbrž že opazili izraz barvno kolo. To je en od najbolj učinkovitih načinov za iskanje in oblikovanje primernih barvnih kombinacij. Povedano povsem enostavno, je barvno kolo preprost krog, po katerem so razporejene različne barve in njihovi odtenki.

Več o barvnem kolesu.

S pomočjo različnih formul ali aplikacij lahko na barvnem kolesu izberemo dve, tri ali več barv, ki bodo tvorile primerno barvno kombinacijo. Kombiniranje barv lahko temelji na izbiranju analognih ali komplementarnih barv, o katerih boste lahko prebrali v naslednji objavi.

 

TT Ads

Leave a Reply