TT Ads

Če ste se komaj začeli srečevati s fotografijo in bi radi svoje znanje čim bolj izpopolnili, lahko na spletu najdete vse vrste različnih nasvetov in vodičev, ki naj bi vam pomagali do hitrega izboljšanja vaših fotografij. V nadaljevanju pa je izbranih pet nasvetov, za katere se večina fotografov strinja, da gre za pet osnovnih fotografskih nasvetov za začetnike.

Svetloba je vaš prijatelj

Prva stvar, na katero boste morali biti pozorni pri fotografiranju je svetloba. Nenavadne sence in čudna osvetlitev lahko zelo hitro uničijo še tako lep motiv slike. Primerna svetloba bo subjekt vaše fotografije izboljšala, ga poudarila in mu vdihnila posebno dušo.

Svetloba je zelo močno orodje, na katerega boste morali pomisliti na čisto vsaki fotografiji. Čeprav boste verjetno dostikrat fotografirali trenutke ali kraje, kjer na svetlobo ne boste mogli vplivati, lahko svojo sliko popolnoma spremenite, če se naučite »premikati« skupaj s svetlobo. Naslednjič, ko boste imeli priložnost, si zadajte izziv in fotografirajte en motiv, pri enaki svetlobi, iz vseh mogočih zornih kotov. Tako boste opazili, kako zelo svetloba vpliva na fotografijo.

Svetloba fotografija
Svetloba in sence so zelo priročne za ustvarjanje posebnega vzdušja in vzorcev na fotografiji.

Sprememba kota fotografije odpira nove dimenzije

Kot fotografije ali perspektiva fotografiranja je prav tako pomemben dejavnik dobre fotografije. V tem primeru dostikrat velja trditev, da se da s pravilnim kotom fotografiranja vnesti lepoto v vsak motiv slike.

Najlažje se boste s perspektivno v fotografiji igrali, če si zadate preprost izziv. Odpravite se ven in poiščite rožo ali drugi objekt, ki je visok približno pol toliko, kot vi. Poskusite ga fotografirati iz različnih kotov – od zgoraj, iz višine pasu in iz višine zelo blizu tal. Hitro boste opazili, da isti objekt na vseh slikah izgleda povsem drugače.

Drugačna perpektiva
Pri naslednjem fotografiranju preizkusite različne kote.

Spoznajte pravila kompozicije

Zelo pomemben faktor dobre fotografije je tudi dobra kompozicija, pri čemer pa je enako pomembno, da se naučite upoštevati pravila kompozicije ter da se naučite ta pravila kršiti. Če odprete katero od fotografskih knjig boste kmalu odkrili zelo različne načine kompozicije slik.

Za začetek bi vam priporočala, da se nekoliko poigrate s tako imenovanim pravilom tretjin. To je ena od vrst kompozicije v fotografiji, ki jo boste lahko zelo hitro osvojili, pri čemer vam bodo pomagale tudi funkcije vašega fotoaparata, hkrati pa boste lahko posneli fotografije, ki se bodo vidno raziskovale od vaših dosedanjih fotografij.

Pravilo tretin
“Mreža” na kateri temelji uporaba pravila tretin v kompoziciji; Wikimedia Commons.

Ne pozabite na »Exposure triangle«

Eno izmed osnov fotografije, ki jih preprosto mora poznati vsak fotograf, pa je »exposure triangle« ali »trikotnik osvetlitve«. Gre za kombinacijo treh osnovnih lastnosti fotografije: odprtost zaslonke, čas osvetlitve in svetlobno občutljivost (ISO). Več o posameznih delih trikotnika si lahko preberete v objavi o osnovnih terminih v fotografiji.

Z ročnim nastavljanjem in uravnavanjem vsakega od treh elementov in primernega razmerja med njimi, boste lahko dosegli primerno izostritev, osvetlitev in »zamrznitev« subjekta fotografije. Čeprav vsak od teh elementov vpliva na količino svetlobe, ki doseže senzor, ima vsak od njih tudi druge vplive – tako odprtost zaslonke vpliva na to, kolikšen del slike bo v fokusu, čas osvetlitve je pomemben pri gibanju subjektov, prevelika svetlobna občutljivost pa vpliva na šum.

Na spodnji fotografiji sicer ni prikazan trikotnik, vendar pa so na zelo pregleden način prikazane osnove vseh treh elementov. S klikom na sliko lahko dostopate do spletne strani, preko katere lahko sliko prenesete.

Exposure triangle
“Exposure triangle”, avtor slike: Hamburger-Fotospots.

Obdelava slike je obvezna

Proces, ki gre večini fotografov najbolj na živce, je obdelovanje fotografij. Mnogokrat se zdi, da se pravo delo fotografa začne šele, ko se vrne s terena in se usede za računalnik. Čeprav se boste sprva morda želeli izogniti obdelovanju fotografije se morate zavedati, da je večina najboljših fotografij, ki jih danes vidimo na spletu, plod poštene obdelave.

Ko boste videli, kako se lahko razlikujejo fotografije posnete brez obdelave in fotografije po obdelavi, boste videli, kaj vse se da narediti z dobrim znanjem obdelave fotografij. Kljub temu, da boste morali v znanje prave obdelave vložiti kar nekaj časa in truda, je to več kot vredno. Če se boste obdelovanja sedaj lotili prvič je smiselno, da začnete s programom Photoshop ali Lightroom, ker sta najbolj uporabljana. Seveda pa lahko na spletu najdete tudi številne druge tovrstne programe.

Obdelava fotografij
Obdelava fotografij je lahko zelo stresna.
TT Ads

Post not found !

Leave a Reply