Pisanje ni najbolj cenjeno delo in mnogi nadarjeni pisci se vse prevečkrat, kljub svojemu daru, odločijo za preusmeritev v katero drugo delo. Do tega jih pogosto privede padec v realnost, ki temelji na spoznanju, da milijonski posli za pisatelje še zdaleč niso tako enostavni kot se to zdi v medijih. Še posebno ne v Sloveniji.

Ali se da s pisanjem zaslužiti?

Da. Brez dvoma. A primerov, ko nekdo zares dobro zasluži s pisanjem, je malo, še posebno na majhnem trgu, kot je Slovenija, kjer je v bistvu presenetljivo veliko ljudi, ki želijo pisati in izdajati svoje knjige.

Če imate dobro znanje angleščine bo situacija precej lažja, že samo zaradi velikosti trga, zaradi mnogih orodji, ki pomagajo samostojnim pisateljem pri izdaji in prodaji knjig ter tudi zaradi tega, ker veliko več ljudi išče pisce, ki bi namesto njih pisali objave na spletnih straneh ali v revijah. V nadaljevanju si preberite nekaj načinov, kako zaslužiti s pisanjem.

Pisanje za spletne strani

Pisanje za spletne strani ali vsebinski marketing je tista panoga, v kateri se pisci današnjega časa največkrat znajdejo. Pisanje za spletne strani stran ima več oblik: lahko pišete za lastno spletno stran ali blog, objavljate »gostujoče« objave na drugih spletnih straneh, pišete za drugo spletno stran (za točno določeno podjetje) ali za več spletnih strani (preko svojega podjetja ali tuje agencije).

Pisanje za lastno spletno stran ali pisanje lastnega bloga je lahko izredno dobičkonosen posel, a realnost je, da je potrebno pridobiti kar nekaj znanja in potrpežljivosti, saj je lahko pot do prvega evra (in prve plače) precej dolga. Običajno je precej bolj dobičkonosno (vsaj na kratek rok) pisati za spletne strani drugih oseb, ki namesto vas nosijo stroške vzdrževanja in promocije spletne strani ter vam za napisane objave plačajo.

V Sloveniji je trg za pisce vsebin za spletne strani majhen oziroma na njem prevladujejo oglaševalske agencije, ki ponujajo tovrstne usluge. Med stranmi, na katerih lahko kot »neodvisni« pisec najdete delo izstopa predvsem forum Internet mojster, kamor se pogosto obrnejo različnih lastniki spletni strani, ki potrebujejo vsebino zanje.

V tujini je ponudba del na tem področju precej večja, saj se mnogo podjetji odloči, da bodo za pisanje vsebine najeli zunanjega sodelavca ali »freelancerja«.

Kako se lotiti pisanja
Dober pisec vsebin za spletne strani ima običajno precej širok spekter znanja.

Pisanje reklamnih besedil

Pisanje reklamnih besedil je bil prelom, kar je pisce končno uvrstil v kategorijo najbolj plačanih in iskanih poklicev, posebno v Ameriki, čeprav se je ta trend uspešno razširil tudi v Evropo in k nam. Vse do danes se je pisanje reklamnih vsebin obdržalo med bolj cenjenimi poklici in nekateri strokovnjaki na tem področju so si priborili svetovno prepoznavnost.

Pisanje reklamnih vsebin in pisanje za spletne strani sta med seboj tesno povezana, saj je v današnjem času zelo pomembno, da oseba, ki piše vsebine za splete strani, razume vsaj osnove pisanja reklamnih vsebin.

Pisanje za revije

Pisanje za revije je lahko izredno dobro plačano – a to je odvisno od tega, za katero revijo pišete. Sicer boste morali večino revij kontaktirati sami in se pogajati za ceno, a kljub temu lahko s tem pridobite ogromno – od velike lastne prepoznavnosti, do lepega zaslužka.

Revije, ki sprejemajo gostujoče članke lahko najlažje najdete tako, da poiščete revije, ki se vam zdijo zanimive ter jim pošljete vzorec svojega pisanja in jih vprašate ali so zainteresirani za objavo.

Pisanje e-knjig

E-knjige so še ena novejša niša, kot nalašč za pisce, ki želijo brez velikega denarnega vložka izdati svojo lastno knjigo in z njo kaj zaslužiti. Seveda je situacija v Sloveniji spret nekoliko manj rožnata, kot marsikje v tujini, kjer lahko dobro napisana e-knjiga vodi do precej udobnega življenja.

Največja prodajalna e-knjig je brez dvoma Amazon. V Sloveniji je mogoče zaslediti dve spletni prodajalni oziroma izposojevalnici e-knjig – biblos in Bralnico, kjer lahko dodate tudi svoje e-knjige. Seveda pa lahko napisane e-knjige prodajate tudi na svoji spletni strani.

Pisanje e-knjig
Pisanje e-knjig prinaša manj stroškov kot pisanje “pravih” knjig.

Pisanje knjig

Pisanje »pravih« knjig je brez dvoma velika želja mnogih ljudi, ki jih pisanje navdušuje in izpopolnjuje. Znova je slovenski »mini« trg precej nehvaležno okolje za vse mogoče pisatelje, saj je konkurenca ostra, stroški izdaje veliki, prodaja pa v večini primerov skromna.

Če ste napisali svojo lastno knjigo in razmišljate o tem, da bi jo izdali, se vam splača kontaktirati različne založbe in preveriti, kaj vam te ponujajo. Ne gre pa pozabiti niti na možnost samozaložbe, ki vam lahko prinese več zaslužka, a prinaša tudi številne izzive.

Pisanje receptov

Ena od bolj zanimiv in mnogokrat pozabljenih panog pisanja, s katero se da zaslužiti je pisanje receptov. Gre za precej specifičen način pisanja, pri katerem je dobro, če imate poleg pisanja tudi znanje fotografije in vsaj osnovno znanje kuhanja. Pisanje receptov je lahko zelo dobičkonosno, posebno, če se odločite za pisanje v angleškem jeziku.

Znanost izdelave in pisanja lastnih receptov boste verjetno osvojili zelo hitro, pišete pa lahko tako lasten kuharski blog, izdelate e-knjigo receptov ali izdate pravo kuharsko knjigo.

Zaslužite z mnenji o izdelkih

Še en trend, ki se je prijel predvsem v tujini, a ga je mogoče zaslediti tudi na slovenskem trgu, je pisanje mnenj o izdelkih. Čeprav vam za tovrstno delo ni treba biti ravno nadarjen pisec, obstajajo podjetja, ki so pripravljena ljudem z znanjem pisanja reklamnih besedil, plačati kar nekaj denarja za redno pisanje mnenj o izdelkih, ki jih prodajajo.

V tujini obstaja kar nekaj strani, na kateri lahko najdete podjetja, ki iščejo prav takšne osebe. Znova je v Sloveniji takšna ponudba manjša. Če se želite spustiti na takšen nivo pisanja je najbolje, da s svojo ponudbo kontaktirate različna podjetja, ki imajo spletne trgovine ali na platformah, kot so eBay in Amazon poiščete prodajalce, ki imajo manjše število ocen.

Izdelava spletne strani
Ocenjevanje izdelkov in pisanje mnenj je lahko dober način zaslužka.

Natečaji in tekmovanja

Natečaji in tekmovanja so lahko odličen način za hiter zaslužek in večjo prepoznavnost. Nagrade so lahko zelo velike, posebno če gre za katerega od mednarodnih tekmovanj ali natečajev, na katera se vsako leto prijavi ogromno število tekmovalcev.

Nekatere aktualne slovenske literarne natečaje lahko najdete na teh spletnih straneh: Slovenc, Pesem.si, Javni sklad republike Slovenije za kulturno dejavnost ter Predrami se.

Pisanje sloganov

Pisanje sloganov je na nek način podobno pisanju reklamnih besedil, hkrati pa se močno razlikuje od katerekoli druge vrste pisanja. Pri pisanju tovrstnega besedila gre za pisanje krajših besedil, ki takoj privabijo in zadenejo bistvo določenega izdelka ali podjetja.

V Sloveniji sicer še nisem zasledila trga za tovrstno pisanje, a če imate znanje angleškega jezika, se lahko brez težav preizkusite tudi v tovrstnih izzivih.

Pisanje scenarijev

Kot zadnjega izmed načinov za zaslužek s pisanjem bi izpostavila pisanje scenarijev. Znova, gre za enega izmed načinov pisanja, za katerega v Sloveniji ni ravno spletne strani, na kateri bi lahko našli tovrstno delo, a brez dvoma obstaja določena skupina ljudi, ki bi bila vesela predlogov in napisanih idej.

Če se vam zdi, da bi lahko pisali scenarije – naj si bo to za filme, risanke, kratke igre, računalniške igre, reklame ali karkoli drugega – je najbolje, da s svojo idejo oziroma z napisanim vzorcem kontaktirate koga, ki bi ga scenarij lahko zanimal. Le tako boste dobili realno mnenje in uporabne kritike. En izmed najbolj uporabnih virov informacij o tej tematiki je Društvo slovenskih režiserjev.