Ste si vedno želeli pisati, pa se vam zdi, da preprosto še niste našli formule, s katero bi postali uspešen pisatelj ali pisateljica? Preverite nekaj odličnih angleških knjižnih uspešnic, ki vam lahko pomagajo izboljšati vaše pisanje!

Slovar literarnih pojmov in teorije

Slovar literarnih pojmov in literarne teorije podjetja Penguin
Slovar literarnih pojmov in literarne teorije podjetja Penguin.

Slovar literarnih pojmov in literarne teorije podjetja Penguin ali The Penguin Dictionary of Literary Terms and Literary Theory je odličen priročnik za vse, ki se želite poučiti o različnih pojmih in izrazih, ki se uporabljajo v svetu pisanja in literarnega ustvarjanja.

Ta priročnik je zakladnica znanja in vam bo ključno pomagal pri spoznavanju literarnih izrazov, da se v svetu književnosti in literarnega ustvarjanja ne boste počutili povsem izgubljene. Brez dvoma vam bo pomagal pri osvojitvi osnovnih izrazov in pri pridobivanju dodatnega znanja na tem področju.

100 načinov za izboljšanje pisanja

100 nasvetov za izboljšanje pisanja
100 nasvetov za izboljšanje pisanja

Nekoliko neobičajna knjiga je priročnik 100 nasvetov za izboljšanje pisanja ali 100 Ways to Improve Your Writing, avtorja Provost Gary-a. Gre za odličen pripomoček za vse, ki si želite izboljšati svoje pisanje, v angleškem ali slovenskem jeziku, pri čemer pa je dobro upoštevati, da je kar nekaj nasvetov oblikovanih posebej za pisanje v angleščini.

Kljub temu pa gre za zanesljiv in uporaben pripomoček, ki se dotakne zelo širokega spektra različnih področji povezanih s pisanjem, vse od iskanja inspiracije, do zadnjih popravkov. Seveda so teoriji dodani tudi praktični primeri, ki bodo še dodatno pripomogli k razumevanju napisanega.

Knjiga kreativnega pisanja

Knjiga kreativnega pisanja
Knjiga kreativnega pisanja.

Knjiga kreativnega pisanja ali The Creative Writing Workbook: The practical way to improve your writing skills je, kot razkriva že naslov, primerna predvsem za točno določeno skupino piscev – za tiste, ki si želite izboljšati svoje kreativno pisanje.

V knjigi so predstavljena in razložena različna področja, na katerih lahko v sodobnem času delujejo ljudje, ki se želijo ukvarjati s pisanjem. V notranjosti knjige so skriti uporabni nasveti in zanimive vaje, ki vam bodo pomagali pri pisanju lastnih knjig in zgodb, pri pisanju blogov ter pri komunikaciji na socialnih omrežjih.

On Writing

On Writing: A Memoir of the Craft
On Writing: A Memoir of the Craft

Vas prejšnje knjige niso najbolj prepričale? Kaj pa če bi svojo prihodnost na področju pisanja raje zaupali izkušenemu, svetovno priznanemu avtorju? S pomočjo knjige On Writing: A Memoir of the Craft boste lahko spoznali misli in prepričanja enega izmed najbolj uspešnih avtorjev našega časa, Stephena Kinga.

Knjiga, ki jo večina opsuje kot zanimivo mešanico avtorjevega osebnega življenja in uporabnih nasvetov za vse bodoče avtorje uspešnic, je zagotovo odlična izbira za vse nadobudne pisatelje, še posebno, če jih zanima pisanje lastnih knjig.

Steering the craft

Knjiga Steering the Craft
Knjiga Steering the Craft.

Knjiga Steering the Craft: A Twenty-First-Century Guide to Sailing the Sea of Story se ponaša z zanimivo mešanico »večnih« nasvetov za izboljšanje pisanja, ki verjetno ne bodo nikoli povsem iz mode in modernega »zasuka«, s katerim bodo nasveti uporabni tudi v dobi tehnologije.

Čeprav je tudi ta knjiga nekoliko bolj primerna za tiste, ki bi radi izboljšali svoje pisanje v angleškem jeziku, je njena velika prednost veliko število različnih vaj, ki so namenjene izboljšanju pisanja in povečanju kreativnosti – v kateremkoli jeziku.

Pisanje ni najbolj cenjeno delo in mnogi nadarjeni pisci se vse prevečkrat, kljub svojemu daru, odločijo za preusmeritev v katero drugo delo. Do tega jih pogosto privede padec v realnost, ki temelji na spoznanju, da milijonski posli za pisatelje še zdaleč niso tako enostavni kot se to zdi v medijih. Še posebno ne v Sloveniji.

Ali se da s pisanjem zaslužiti?

Da. Brez dvoma. A primerov, ko nekdo zares dobro zasluži s pisanjem, je malo, še posebno na majhnem trgu, kot je Slovenija, kjer je v bistvu presenetljivo veliko ljudi, ki želijo pisati in izdajati svoje knjige.

Če imate dobro znanje angleščine bo situacija precej lažja, že samo zaradi velikosti trga, zaradi mnogih orodji, ki pomagajo samostojnim pisateljem pri izdaji in prodaji knjig ter tudi zaradi tega, ker veliko več ljudi išče pisce, ki bi namesto njih pisali objave na spletnih straneh ali v revijah. V nadaljevanju si preberite nekaj načinov, kako zaslužiti s pisanjem.

Pisanje za spletne strani

Pisanje za spletne strani ali vsebinski marketing je tista panoga, v kateri se pisci današnjega časa največkrat znajdejo. Pisanje za spletne strani stran ima več oblik: lahko pišete za lastno spletno stran ali blog, objavljate »gostujoče« objave na drugih spletnih straneh, pišete za drugo spletno stran (za točno določeno podjetje) ali za več spletnih strani (preko svojega podjetja ali tuje agencije).

Pisanje za lastno spletno stran ali pisanje lastnega bloga je lahko izredno dobičkonosen posel, a realnost je, da je potrebno pridobiti kar nekaj znanja in potrpežljivosti, saj je lahko pot do prvega evra (in prve plače) precej dolga. Običajno je precej bolj dobičkonosno (vsaj na kratek rok) pisati za spletne strani drugih oseb, ki namesto vas nosijo stroške vzdrževanja in promocije spletne strani ter vam za napisane objave plačajo.

V Sloveniji je trg za pisce vsebin za spletne strani majhen oziroma na njem prevladujejo oglaševalske agencije, ki ponujajo tovrstne usluge. Med stranmi, na katerih lahko kot »neodvisni« pisec najdete delo izstopa predvsem forum Internet mojster, kamor se pogosto obrnejo različnih lastniki spletni strani, ki potrebujejo vsebino zanje.

V tujini je ponudba del na tem področju precej večja, saj se mnogo podjetji odloči, da bodo za pisanje vsebine najeli zunanjega sodelavca ali »freelancerja«.

Kako se lotiti pisanja
Dober pisec vsebin za spletne strani ima običajno precej širok spekter znanja.

Pisanje reklamnih besedil

Pisanje reklamnih besedil je bil prelom, kar je pisce končno uvrstil v kategorijo najbolj plačanih in iskanih poklicev, posebno v Ameriki, čeprav se je ta trend uspešno razširil tudi v Evropo in k nam. Vse do danes se je pisanje reklamnih vsebin obdržalo med bolj cenjenimi poklici in nekateri strokovnjaki na tem področju so si priborili svetovno prepoznavnost.

Pisanje reklamnih vsebin in pisanje za spletne strani sta med seboj tesno povezana, saj je v današnjem času zelo pomembno, da oseba, ki piše vsebine za splete strani, razume vsaj osnove pisanja reklamnih vsebin.

Pisanje za revije

Pisanje za revije je lahko izredno dobro plačano – a to je odvisno od tega, za katero revijo pišete. Sicer boste morali večino revij kontaktirati sami in se pogajati za ceno, a kljub temu lahko s tem pridobite ogromno – od velike lastne prepoznavnosti, do lepega zaslužka.

Revije, ki sprejemajo gostujoče članke lahko najlažje najdete tako, da poiščete revije, ki se vam zdijo zanimive ter jim pošljete vzorec svojega pisanja in jih vprašate ali so zainteresirani za objavo.

Pisanje e-knjig

E-knjige so še ena novejša niša, kot nalašč za pisce, ki želijo brez velikega denarnega vložka izdati svojo lastno knjigo in z njo kaj zaslužiti. Seveda je situacija v Sloveniji spret nekoliko manj rožnata, kot marsikje v tujini, kjer lahko dobro napisana e-knjiga vodi do precej udobnega življenja.

Največja prodajalna e-knjig je brez dvoma Amazon. V Sloveniji je mogoče zaslediti dve spletni prodajalni oziroma izposojevalnici e-knjig – biblos in Bralnico, kjer lahko dodate tudi svoje e-knjige. Seveda pa lahko napisane e-knjige prodajate tudi na svoji spletni strani.

Pisanje e-knjig
Pisanje e-knjig prinaša manj stroškov kot pisanje “pravih” knjig.

Pisanje knjig

Pisanje »pravih« knjig je brez dvoma velika želja mnogih ljudi, ki jih pisanje navdušuje in izpopolnjuje. Znova je slovenski »mini« trg precej nehvaležno okolje za vse mogoče pisatelje, saj je konkurenca ostra, stroški izdaje veliki, prodaja pa v večini primerov skromna.

Če ste napisali svojo lastno knjigo in razmišljate o tem, da bi jo izdali, se vam splača kontaktirati različne založbe in preveriti, kaj vam te ponujajo. Ne gre pa pozabiti niti na možnost samozaložbe, ki vam lahko prinese več zaslužka, a prinaša tudi številne izzive.

Pisanje receptov

Ena od bolj zanimiv in mnogokrat pozabljenih panog pisanja, s katero se da zaslužiti je pisanje receptov. Gre za precej specifičen način pisanja, pri katerem je dobro, če imate poleg pisanja tudi znanje fotografije in vsaj osnovno znanje kuhanja. Pisanje receptov je lahko zelo dobičkonosno, posebno, če se odločite za pisanje v angleškem jeziku.

Znanost izdelave in pisanja lastnih receptov boste verjetno osvojili zelo hitro, pišete pa lahko tako lasten kuharski blog, izdelate e-knjigo receptov ali izdate pravo kuharsko knjigo.

Zaslužite z mnenji o izdelkih

Še en trend, ki se je prijel predvsem v tujini, a ga je mogoče zaslediti tudi na slovenskem trgu, je pisanje mnenj o izdelkih. Čeprav vam za tovrstno delo ni treba biti ravno nadarjen pisec, obstajajo podjetja, ki so pripravljena ljudem z znanjem pisanja reklamnih besedil, plačati kar nekaj denarja za redno pisanje mnenj o izdelkih, ki jih prodajajo.

V tujini obstaja kar nekaj strani, na kateri lahko najdete podjetja, ki iščejo prav takšne osebe. Znova je v Sloveniji takšna ponudba manjša. Če se želite spustiti na takšen nivo pisanja je najbolje, da s svojo ponudbo kontaktirate različna podjetja, ki imajo spletne trgovine ali na platformah, kot so eBay in Amazon poiščete prodajalce, ki imajo manjše število ocen.

Izdelava spletne strani
Ocenjevanje izdelkov in pisanje mnenj je lahko dober način zaslužka.

Natečaji in tekmovanja

Natečaji in tekmovanja so lahko odličen način za hiter zaslužek in večjo prepoznavnost. Nagrade so lahko zelo velike, posebno če gre za katerega od mednarodnih tekmovanj ali natečajev, na katera se vsako leto prijavi ogromno število tekmovalcev.

Nekatere aktualne slovenske literarne natečaje lahko najdete na teh spletnih straneh: Slovenc, Pesem.si, Javni sklad republike Slovenije za kulturno dejavnost ter Predrami se.

Pisanje sloganov

Pisanje sloganov je na nek način podobno pisanju reklamnih besedil, hkrati pa se močno razlikuje od katerekoli druge vrste pisanja. Pri pisanju tovrstnega besedila gre za pisanje krajših besedil, ki takoj privabijo in zadenejo bistvo določenega izdelka ali podjetja.

V Sloveniji sicer še nisem zasledila trga za tovrstno pisanje, a če imate znanje angleškega jezika, se lahko brez težav preizkusite tudi v tovrstnih izzivih.

Pisanje scenarijev

Kot zadnjega izmed načinov za zaslužek s pisanjem bi izpostavila pisanje scenarijev. Znova, gre za enega izmed načinov pisanja, za katerega v Sloveniji ni ravno spletne strani, na kateri bi lahko našli tovrstno delo, a brez dvoma obstaja določena skupina ljudi, ki bi bila vesela predlogov in napisanih idej.

Če se vam zdi, da bi lahko pisali scenarije – naj si bo to za filme, risanke, kratke igre, računalniške igre, reklame ali karkoli drugega – je najbolje, da s svojo idejo oziroma z napisanim vzorcem kontaktirate koga, ki bi ga scenarij lahko zanimal. Le tako boste dobili realno mnenje in uporabne kritike. En izmed najbolj uporabnih virov informacij o tej tematiki je Društvo slovenskih režiserjev.

Ko se odločimo, da bomo nekaj napisali, se začne določen proces. Ta je lahko povsem nezaveden – oseba se preprosto usede za list papirja ali za računalnik in začne s pisanjem, ali pa je podvržen določenemu zaporedju dogodkov, načrtovanju in sledenju določenim pravilom.

Kako izbrati primeren tip pisanja?

O tem, kako se lotiti pisanja, sem pisala v prejšnji objavi. Sedaj pa je čas, da se nekoliko spoznamo z različnimi tipi pisanja. Ni namreč vedno dovolj le načrtovanje in slednje določenim korakom, pogosto je potrebno upoštevati tudi, kakšen tip besedila želimo napisati in kaj želimo z njim doseči.

Na splošno lahko ločimo 4 tipe pisanja: razlagalno (ang. Expository), opisno (ang. Descriptive), pripovedno (ang. Narrative) in prepričevalno (ang. Persuasive) pisanje. V nadaljevanju je vsak od tipov na kratko opisan, z nekaterimi ključnimi lastnostmi in kratkimi primeri.

Razlagalno pisanje

Izmed naštetih tipov pisanja je razlagalno pisanje najbolj »suhoparno«, objektivno in pogosto tudi najbolj strokovno. Takšen stil pisanja se uporablja predvsem pri predstavljanju določenih izsledkov in rezultatov, pri opisovanju znanstvenih odkritji, pri strokovnih in znanstvenih člankih oziroma na splošno v besedilih, kjer ne podajamo svojega mnenja, temveč le predstavljamo pomembnejša dejstva ali postopke.

Tako je razlagalno pisanje značilno tudi za navodila ali za pisanje receptov, kjer po korakih podajamo (preproste) napotke, ki jim mora bralec slediti. Pri takšnih napotkih običajno ni prostora za lastno mnenje in dolgovezenje.

Primer:

Tipičen primer razlagalnega pisanja Uporaba drugega tipa pisanja za enak namen
1. V posodi zmešajte dve jajci in sladkor.

2. Med mešanjem izmenično dodajajte moko, ki ste ji primešali pecilni prašek ter mleko.

1. V čudoviti modri posodi počasi mešajte dve kokošji jajci, približno enake velikosti in bel sladkor.

2. Med počasnim mešanjem, pri katerem vas bo najverjetneje pričela boleti roka, počasi dodajajte moko in mleko. Najboljšo moko se da kupiti v mlinu, kjer jo proizvajajo na enak način, kot so to počeli naši predniki…

Si predstavljate, da bi poskušali kuhati po drugem receptu? Verjetno bi kaj hitro izgubili rdečo nit!

Opisno pisanje

Opisno pisanje je za marsikoga »tisti pravi način pisanja«. Gre namreč za slog, ki ga srečamo v knjigah, poeziji oziroma na splošno v leposlovnem gradivu. Za takšen tip pisanja je značilno, da podatki niso navedeni suhoparno, tako kot pri razlagalnem načinu pisanja, temveč je vsaka stvar ali dogodek opisan v podrobnostih.

Seveda ima lahko opisno pisanje precej podvrst ali individualnih lastnosti, ki so odvisne od samosvojega stila vsakega pisca. Lahko gre za bolj poetičen način pisanja, lahko za »golo« nizanje ključnih lastnosti.

Opisno pisanje Trije majhni otroci, vsi izjemno suhi in črnolasi, s podolgovatimi obrazi in velikimi rjavimi očmi, so komaj čakali, da pridejo na plažo.
Poetično opisno pisanje Trije majhni otroci, katerih prevelika oblačila so plapolala v vetriču, ki je skromno oblečeno družino spremljal med njihovo hojo na plažo, so komaj zadrževali svoj korak in se branili pred gorečo žejo, da se zakadijo med visoke valove temno modrega morja, ki jih je vabil s svojimi bučečimi zvoki.
Razlagalno pisanje Otroci so se kopali v morju.

 

Način, na katerega opišemo določen dogodek, narekuje, kako se bo bralec vživel v zapisano zgodbo. Mnogo pisateljev skozi čas razvije svoj značilen slog pisanja, ki postane njihov prepoznaven znak, zaradi katerega se mnoga njihova dela uvrstijo v vrh svetovno priznanih del.

Pripovedno pisanje

Med pripovednim in opisovalnim pisanjem je pravzaprav zelo tanka črta, saj se sloga med seboj pogosto prepletata in sta tesno povezana. Glavna razlika med njima je, da se opisovalni slog osredotoča na opisovanje lastnosti in dogodkov, medtem ko je pripovedovalni osredotočen na potek dogodkov, na njihovo zaporedje, na vzročno-posledični odnos.

Tako kot opisni stil se tudi pripovedni največkrat pojavlja v leposlovju, predvsem v romanih in kratkih zgodbah, kjer je značilno določeno zaporedje dogodkov. Pomembni prepoznavni znak pripovednega tipa pisanja so dialogi, prav tako kot pri opisnem tipu pa je tudi pri pripovednem značilno, da avtorji običajno razvijejo svoj prepoznavni način pisanja.

Prepričevalno pisanje

Prepričevalno pisanje je v mnogih pogledih najlažje prepoznati, saj mu dan danes skorajda ne moremo ubežati. Gre za stil pisanja, ki je usmerjen v to, da nas poskuša v nekaj prepričati (običajno v nakup določenega izdelka). Najpogosteje se takšno pisanje uporablja v prodajnih besedilih – oglasih, e-mail sporočilih, v govorni obliki pa ga najlažje zasledimo v reklamah na radiu in televiziji.

Za dobro napisano prepričevalno besedilo moramo najti pravo mero razlagalnega in opisovalnega tipa pisanja ter na koncu dodati tako imenovan »poziv k akciji«, s katero bralcu povemo, kaj od njega pričakujemo.

Primer:

Ste med prazniki pojedli preveč? Ste utrujeni in nimate motivacije za vsakodnevne izzive? Odlična rešitev za vse vaše težave je nov model sobnega kolesa Hitri 500, ki vam bo pomagal do izboljšanja vašega počutja in do vaše sanjske postave! Že danes si zagotovite izredni popust….

Najbolj pogosta je mešanica različnih tipov

Zelo neobičajno je, da bi leposlovno besedilo vsebovalo en sam tip pisanja, saj se posamezni tipi med seboj dopolnjujejo in izpopolnjujejo. Če se nameravate lotiti pisanja blog objav ali razmišljate o lastni knjigi, boste morali kar nekaj časa posvetiti izpopolnjevanju vseh štirih tipov pisanja in iskanju »čudežne« formule, ki bo ustrezala vam in vašim bralcem.