Spletna optimizacija za iskalnike ali SEO je zelo zanimiva tematika, katere pravila in načini njenega ustreznega izvajanja se konstantno spreminjajo. Predstavljam vam 5 (naj)novejših knjig, ki so bile na temo SEO napisane v zadnjih mesecih leta 2017 in ponujajo odličen vpogled v osnove spletne optimizacije.

Introduction to Search Engine Optimization

Introduction to Search Engine OptimizationPopoln vodič za vse, ki se s temo spletne optimizacije srečujete prvič, je Introduction to Search Engine Optimization: A Guide for Absolute Beginners. V knjigi so na enostaven in razumljiv način razloženi osnovni pojmi, predstavljene različne strategije za višjo uvrstitev v Googlu ter obravnavane tudi tematike kot je Google Analytics.

Platnice: Mehke
Št. strani: 126
Cena: 21,99 € 15,04 €

Seo for Beginners

Seo for BeginnersŠe ena knjiga o spletni optimizaciji za začetnike je Seo for Beginners – Simple Seo Strategies to 10x Web Traffic Overnight and Instantly Optimize Visibility on Top Search Engines Google, Bing and Yahoo. V njej so zbrane, opisane in podrobneje razložene nekatere preproste strategije, s katerimi se bo vaša spletna stran hitreje uvrstila med top zadetke v spletnih iskalnikih Google, Bing in Yahoo.

Platnice: Mehke
Št. strani: 70
Cena: 10,68 €

Search engine optimization (SEO)

Search engine optimization (SEO)Tudi knjiga Search engine optimization (SEO) 2016: The Best Beginner’s Guide to SEO je namenjena predvsem začetnikom v svetu spletne optimizacije. Avtorji trdijo, da je ta knjiga izjemen pripomoček, ki ga potrebujejo vsi, ki želijo zares razumeti vse plati spletne optimizacije in osvojiti najrazličnejše strategije, ki jim bodo pomagale tako do višje uvrstitve v iskalnikih, kot tudi do boljšega odziva obiskovalcev njihove spletne strani.

Platnice: Mehke
Št. strani: 76
Cena: 37,00 € 34,47 €

See You at the Top of Google

See You at the Top of GoogleAvtor Bengt Alvang pa je v svoji knjigi See You at the Top of Google: Search Engine Optimization Made Simple and Effective raziskal različne strategije, ki vam bodo pomagale, da se uvrstite na prva mesta iskalnika Google. Gre za pravo knjižno uspešnico, ki je doživela že več ponatisov in je redno osveževana. Avtor trdi, da je v tej knjigi zbral in opisal nekatere slabše poznane strategije, ki so izredno učinkovite in prijazne do denarnice.

Platnice: Mehke
Št. strani: 68
Cena: 16,39 €

Search Engine Optimization: Getting Started

SEO_Getting startedKnjiga Search Engine Optimization: Getting Started v svoji notranjosti skriva nekoliko drugačen pristop k tematiki spletne optimizacije, saj se poleg teoretičnih informacij usmerja tudi v bolj praktičen pristop. Kljub temu, da je namenjena začetnikom, je še posebno koristna za tiste, ki že imate svojo spletno stran in želite poleg branja pridobljene informacije tudi uporabiti.

Platnice: Mehke
Cena: 69,33 €

Želite biti vedno obveščeni o najnovejših objavah? Prijavite se na naše e-novice!

 

Vse pogostejši izraz, ki ga lahko srečate na praktično vsaki strani, na kateri se nahajajo nasveti za uspeh na spletu, je digitalni marketing. Kaj pa to pravzaprav pomeni in kaj moramo vedeti, da lahko tudi sami osvojimo zakonitosti digitalnega marketinga?

Kaj je digitalni marketing?

Najbolj osnovna definicija izraza digitalni marketing pravi, da je to marketing, ki poteka preko digitalnih (ali elektronskih) medijev. Povedano preprosteje, gre torej za vsako oglaševanje izdelkov, ki poteka predvsem preko interneta, a vključuje tudi mobilne naprave, različna socialna omrežja in spletne strani ter druge digitalne medije.

Digitalni marketing je torej zelo obsežen pojem, ki pušča kar nekaj svobode pri dejanskem pojmovanju in definiciji ter vsebuje zelo številčne podkategorije. Gre pa tudi za eno izmed najbolj aktualnih tematik, ki se hitro spreminja, dopolnjuje in v kateri se odpirajo vedno nove priložnosti. Zato je pametno, da vsak posameznik ali podjetje, ki ga zanima uspeh na spletu, pozna vsaj nekatere osnove digitalnega marketinga.

Temelji digitalnega marketinga

Pri prebiranju objav o digitalnem marketingu boste lahko našli marsikatero vsebino in ni nujno, da je ena bolj pravilna od druge. Včasih se zdi celo, da ima prav vsak svojo lastno predstavo tega, kaj bi morali vključiti v digitalni marketing in kaj v to kategorijo sploh ne spada.

Sama sem med članki na temo digitalnega marketinga našla predvsem naslednje podkategorije:
optimizacija za spletne iskalnike (SEO),
– vsebinski marketing,
– marketing na socialnih omrežjih (SMM),
– prilagojenost mobilnim napravam,
– e-mail marketing,
– promocija osebne znamke,
– trženje v spletnih trgovinah,
– plačljivo oglaševanje
– in še kaj bi se našlo.

Digitalni marketing
Nekateri izrazi, ki se najpogosteje povezujejo z digitalnim marketingom.

Kje torej začeti, ko pride do digitalnega marketinga?

Kako se boste lotili digitalnega marketinga je odvisno predvsem od tega, kje se nahajate sedaj. Nekdo, ki še nima spletne strani, lahko poskrbi, da bo njegova nova spletna stran že od samega začetka v skladu z najnovejšimi priporočili s področja optimizacije za spletni iskalnik. Medtem pa bo nekdo, ki ima svojo poslovno Facebook stran, potreboval le nekaj dodatnega znanja o oglaševanju na socialnih omrežjih. Spet tretji, ki ima spletno stran že zadnjih 10 let in je v tem času sploh ni spreminjal, pa bo verjetno moral nekaj truda vložiti v njeno prenovo in osvojiti zakonitosti delovanja na mobilnih napravah.

Na splošno sicer velja, da je osnova digitalnega marketinga ustrezna optimizacija spletnih strani (ali SEO). Trditev temelji na tem, da brez dobre optimizacije vaše spletne strani preprosto ne bo nihče našel.

A optimizacija za iskalnike je tesno povezana z vsebinskim marketingom. Hkrati pa lahko s pomočjo sočasne promocije na socialnih omrežjih ali drugih načinov oglaševanja – recimo z uporabo storitve AdWords (plačilo za klik) – še izboljšamo prepoznavnost naše spletne strani ali znamke. Ko pa enkrat dobimo redne obiskovalce, se lahko poslužimo še e-mail marketinga.

Digitalni marketing
Tudi mobilni telefoni so pomemben del digitalnega marketinga.

Očitno je torej, da posamezne kategorije digitalnega marketinga niso povsem ločene ena od druge in da si ne sledijo v vedno enakem zaporedju, temveč se lahko med seboj prekrivajo oziroma izmenjujejo.

Ali je sploh smiselno vlagati trud v digitalni marketing?

Če ste v digitalnem svetu prisotni že dalj časa, ste verjetno že ugotovili, da je stanje na spletu precej bolj tekmovalno, kot izgleda na prvi pogled. Število spletnih strani je zares veliko in konkurenca med njimi je huda.

Da bi se vaša spletna stran prebila na prve strani iskalnika, kot je Google, boste morali vložiti kar nekaj truda in digitalni marketing je za vas osnova, ki jo morate zares dobro spoznati (razen seveda, če se odločite, da boste to prepustili kateremu drugemu podjetju).

Prvi koraki v spletno optimizacijo zajemajo raziskavo in določitev ključnih besed ter načrtovanje vsebine spletne strani na podlagi izbranih ključnih besed. V nadaljevanju boste spoznali nekatera osnovna pravila izbire primernih ključnih besed za vaš posel in programe, ki vam lahko pri tem pomagajo. Tukaj pa si lahko preberete uvod v spletno optimizacijo, ki vam bo pomagal pri razumevanju, če se z njo srečujete prvič.

Kaj sploh so ključne besede?

V osnovi je ključna beseda tista beseda, za katero želite, da bi Google iskalnik med rezultate iskanja uvrstil vašo spletno stran. Če imate na primer spletno stran, na kateri prodajate okna, bi bila vaša ključna beseda okno ali okna. Vendar pa je to šele začetek.

Poleg besede okna bi lahko izbrali še besedne zveze nova okna, vgradnja oken, brezplačna vgradnja oken, lesena okna, plastična okna, najboljša okna, poceni okna, refleksna okna in podobno. Razmišljate o tem, da so vse zapisane ključne besede dobra izbira? No, niso. Pravzaprav je potrebno natančno izbrati primerne ključne besede, saj lahko drugače po nepotrebnem izgubljate čas s strankami, ki sploh ne iščejo storitve ali izdelka, ki ga ponujate.

Primer izbire ključnih besed

Pa si poglejmo primer. Recimo, da na svoji spletni strani prodajate nekoliko dražja okna, ki imajo refleksno steklo in se močno razlikujejo od drugih ponudnikov. Pri izbiri ključnih besed opazite, da vsa podjetja uporabljajo izraz »poceni okna«, zato se odločite, da ga boste uporabili tudi sami (konkurenca že ve kaj počne, kajne?).

V dobrem tednu dobite zares ogromno povpraševanj, klicev in obiskov ljudi, ki iščejo nova okna. Vestno odgovarjate na njihova vprašanja, pošiljate e-mail sporočila, vračate klice in organizirate svetovanja na domu. Kljub trudu pa skoraj nihče ne kupi vaših oken. Kaj se dogaja?

Ključne besede
Izbrane ključne besede naj opisujejo vašo ponudbo.

Ker ste izbrali ključno besedo »poceni okna« se k vam obračajo predvsem ljudje, ki iščejo okna nižjega cenovnega razreda. Njih ne zanimajo refleksna okna, ki jih ponujate in so naravnost odlična, saj izbirajo na podlagi drugega faktorja: cene. Pri tej pa preprosto niste konkurenčni, zaradi česar svoja nova okna kupijo pri drugih ponudnikih.

Na koncu oglaševanja se vam lahko zgodi, da ste porabili denar in ogromno časa, vendar brez pravega učinka, saj niste dobili večjih naročil. Če bi namesto tega izbrali ključno besedo »refleksna okna« bi verjetno prejeli manj klicev, vendar pa bi bili ti bolj dobičkonosni, saj bi iskali točno tisti izdelek, ki ga prodajate.

Nekaj nasvetov za izbiro ključnih besed

V nadaljevanju se nahaja nekaj osnovnih nasvetov za izbiro ključnih besed, s katerimi bodo vaši prvi koraki v spletno optimizacijo uspešni.

Poiščite daljše ključne besede. Te so odlične, saj so zelo specifične in omogočajo, da vas ljudje najdejo za zelo specifično tematiko. Običajno imajo manjšo konkurenco in so zelo usmerjene. Izbirajte izraze, ki vsebujejo med 3 in 5 besed in se slišijo naravno – so nekaj, kar bi uporabniki dejansko vpisali v iskalnik. Primer: prednosti refleksnih oken, izguba svetlobe pri refleksnem steklu, zamenjava oken z refleksnimi stekli ipd.

Uporabite povezane termine. Svoji trgovini z okni lahko dodate blog in nanj dodajate vsebine, ki bodo zajemale obsežnejše informacije o oknih. Tako lahko stran optimizirate tudi za termine, ki so z okni povezani. Tipični primeri so posamezni modeli oken, ki bi jih lahko iskali uporabniki (recimo okna stopsol).

Ne pozabite na trende. Obstaja kar nekaj panog, izdelkov in storitev, ki so izjemno sezonski. Samo pomislite na prodajo ventilatorjev, božičnih dreves ali na ponudbo masaž na plaži. Je sezonsko povpraševanje povezano tudi z vašimi izdelki? Ali morda naraste ob prvem sončnem vremenu? Ali pa ob prvem mrazu? Če se zopet vrnemo k oknom: v zimskem času se bo morda povečalo iskanje nasvetov za boljše tesnjenje oken, v poletnem času za zatemnitev stekel.

Lokacija, lokacija, lokacija. Se vaše podjetje z okni nahaja v Celju? Zakaj bi torej želeli stranke iz Pirana? Ne pozabite optimizirati svoje strani za lokacijo, v kateri se vaše podjetje nahaja oziroma v kateri želite delovati.

Kaj počne konkurenca? Dejavnosti konkurence so lahko odličen znak tega, kaj bi morali početi vi. Vendar previdno. Ni pametno, da brezglavo skopirate vse, kar počno drugi – morda so se v podjetju odločili, da preizkusijo nekaj novega, kar morda sploh ne bo delovalo, ali pa niti sami ne vedo natančno kaj počno. Poskusite oceniti dejanja konkurence in jih izboljšati.

Programi za pomoč pri izbiri ključnih besed

Prvi koraki v spletno optimizacijo ne bodo vedno preprosti. Vendar pa lahko na spletu najdete kar nekaj brezplačnih in plačljivih programov, ki vam bodo pomagali pri izbiri primernih ključnih besed.

Brez dvoma je najbolj znan Google AdWords. Gre za spletno platformo, ki je poznana predvsem zaradi možnosti izpeljave plačanega oglaševanja na spletnem iskalniku Google. Vendar pa lahko platformo uporabite tudi za raziskavo in načrtovanje ključnih besed. V iskalnik vpišete ključno besedo, Google AdWords pa vam bo prikazal povprečno število mesečnih iskanj in predloge za povezane ključne besede (vključno s priporočenim zneskom za oglaševanje, vendar pa je to že druga zgodba).

Google AdWords
Google AdWords.

Podobno orodje je tudi Google Trends, ki ponuja dve izjemno uporabni funkciji. Prvič: omogoča, da preverite katere ključne besede so trenutno najbolj iskane glede na lokacijo (Slovenija trenutno ni vključena). Drugič: omogoča primerjavo števila iskanj za več ključnih besed. Tako boste lahko realno ocenili, katere ključne besede se vam splača uporabiti v tem trenutku.

Google Trends
Google Trends.

Še eno uporabno orodje je Keyword Tool. Brezplačna spletna aplikacija vam omogoča, da vidite katere ključne besede so iskali uporabniki tako, da vtipkate eno samo besedo, program pa vam sam dopolni iskanje. Osnovna storitev je brezplačna, za podrobnejšo analizo pa boste morali registrirati plačljivi uporabniški račun.

Za konec: Google Analytics

Tako kot pri večini spletnih aktivnosti, je potrebno tudi pri spletni optimizaciji izvesti določeno stopnjo testiranja in rezultate ustrezno spremljati. Najboljše možnosti za spremljanje rezultatov, doseženih s spletno optimizacijo, ponuja Google Analytics. Ta vam ponuja zares obsežno bazo podatkov o vaših uporabnikih, o številu obiskovalcev spletne strani in o njihovih značilnostih.

Google Analytics
Google Analytics.

Včasih se mi zdi, da je spletna optimizacija do danes postala tema, o kateri se piše POVSOD. Vedno nove objave, ugotovitve in nasveti, seveda pomešani s precejšno mero oglaševalskih ponudb. Zato je ta objava nekoliko drugačna in je namenjena predvsem popolnim začetnikom. Tistim, ki želijo zgraditi svojo spletno stran ali blog in so na spletu prebrali številne objave o spletni optimizaciji, a jim razumevanje tematike povzroča težave, saj nimajo osnovnega razumevanja delovanja SEO.

Kaj je SEO?

SEO je kratica za Search Engine Optimization oziroma za optimizacijo spletnih strani za iskalnike. Za začetek si poglejmo termin iskalnik. Bolj znani spletni iskalniki so Google, Safari, Najdi.si in drugi. Na splošno so to vse spletne strani, v katere lahko vpišete željeni izraz in vam nato pokažejo rezultate (v obliki spletnih strani), ki se s tem izrazom ujemajo. Kadar v svoj iskalnik vtipkate iskani izraz, vam ta vrne strani, na katerih je nekakšen seznam vseh spletni strani, na katerih se ta beseda pojavlja.

Primer: Če v iskalnik Google vpišete besedo horoskop, vam vrne celo vrsto spletnih strani, na katerih lahko preberete svoj dnevni, tedenski, mesečni ali letni horoskop. Enako se zgodi če, na primer, vtipkate izraz horoskop rak.

SEO - Iskanje Google
Primer Google rezultatov za “horoskop rak”.

Kako so rezultati razvrščeni?

Vaš iskalnik je pri iskanju besede, ki ste jo vpisali, rezultate razvrstil po določenem vrstnem redu. Na prvem mestu je, na primer, horoskop na spletni strani siol.net, na drugem mestu horoskop na spletni strani rtvslo.si, sledijo jima druge strani.

Katere spletne strani bodo na prvih mestih in katere na kasnejših mestih, je odvisno od optimizacije spletne strani za iskalnike. Velja, da bodo strani z najboljšo spletno optimizacijo uvrščene na prva mesta v iskalnikih. Pred njimi so običajno razvrščene samo tiste spletne strani, ki uporabljajo storitve Google Ads, torej plačajo za svoj položaj. Takšni rezultati so označeni z oznako Oglas ali Ad.

Zakaj je mesto v iskalniku pomembno?

Pomislite na koliko spletnih strani običajno kliknete, kadar želite prebrati svoj horoskop? Na prvi rezultat? Morda prva dva? Ali poiščete spletno stran na peti ali šesti strani iskalnih rezultatov? Običajno večina ljudi klikne na enega izmed rezultatov na prvi strani iskalnih rezultatov; največkrat na prvi rezultat.

Pravzaprav je odstotek ljudi, ki kliknejo na drugo ali tretjo stran iskalnih rezultatov tako majhen, da je skoraj vseeno, če bi bila vaša stran na zadnjem mestu. Statistično gledano na rezultate na prvi strani klikne okoli 80 % ljudi, na rezultate na drugi strani okoli 10 %, na rezultate vseh nadaljnjih strani pa le še preostalih 10 %.

Kot že omenjeno, največ oseb klikne na rezultat, ki se pri iskanju pojavi najvišje. To pomeni, da bo najbolj obiskana tista spletna stran, ki jo spletni iskalnik prepozna kot najbolj primeren rezultat za vaše iskanje oziroma tista stran, ki najuspešneje oglašuje preko Google Ads. Takšna stran bo imela več možnosti za uspešno prodajo izdelkov in za bolj dobičkonosno oglaševanje.

Optimizacija spletnih strani
Cilj optimizacije spletne strani naj bo prvo mesto v iskalniku.

Cilj vsakega avtorja spletne strani bi torej moral biti, da se uvrsti vsaj na prvo stran v iskalniku, če že ne na prvo mesto. Da pa lahko to dosežemo, moramo obvladati spletno optimizacijo.

Osnove spletne optimizacije za iskalnike

Prvi korak spletne optimizacije je določitev besed, za katere želimo, da nas spletni iskalnik uvrsti med rezultate iskanja. Če bi torej želeli, da se naša spletna stran pojavi pri iskanju besede horoskop, bi morali imeti spletno stran, na kateri bi se dejansko nahajal horoskop in ne spletne strani na kateri prodajamo sončna očala.

Vendar pa je to šele začetek. Na to, kam se bo pri iskanju uvrstila določena spletna stran vpliva cel kup dejavnikov. Iskalniki, še posebno Google, vse pogosteje spreminjajo algoritme in prilagajajo dejavnike, ki vplivajo na vrstni red prikaza spletnih strani v rezultatih iskanja. SEO je tako postala izjemno zapletena, a nujna dejavnost, s katero se moramo ukvarjati vsi, ki želimo imeti uspešno spletno stran.

Načrt za uspešno optimizacijo spletnih strani

Ključni prvi korak pri optimizaciji spletne strani je oblikovanje podrobnega individualnega načrta za optimizacijo. Ta bi moral vsebovati vsaj naslednje ključne korake:

  • raziskavo in določitev ključnih besed,
  • načrtovanje vsebinskega dela spletne strani,
  • urejen programerski del spletne strani,
  • povezave (zunanje in notranje),
  • urejene slike in drugo multimedijsko gradivo,
  • povezave s socialnimi omrežji,
  • spremljanje napredka.
Optimizacija spletnih strani
Uspešna optimizacija spletne strani zahteva več korakov.