Uspeh v freelance svetu je v mnogih pogledih precej drugačen od uspeha v »običajnem« poslovnem svetu, kjer se lahko s svojim delodajalcem ali poslovnim partnerjem spoznaš, imaš redne telefonske pogovore in dejanske sestanke. Zato je dobro, da si pred pričetkom freelance kariere preberete pet nasvetov za prvo freelance delo.

Kako poteka freelance delo?

V prejšnjih člankih sem že pisala o tem, kaj je freelancing in na katerih spletnih straneh lahko najdete freelance delo. V teh dveh člankih lahko najdete tudi daljši opis poteka freelance dela, ki ga bom na tem mestu samo na hitro povzela.

Velja, da se na freelance strani delodajalec in freelancer dogovorita za delo, ki ga bo freelancer opravil in za plačilo, ki ga bo za to delo prejel. Delodajalec primernega freelancer-ja izbere na podlagi njegovega opisa, ocene drugih delodajalcev ter prijavnega »pisma«, ki ga freelancer napiše ob prijavi na določen projekt.

Bistvo freelance dela je hitrost, po kateri se dogovarjanje za delo odvija. Povsem običajno je, da se posli, četudi so ti vredni več tisoč evrov, sklenejo v nekaj urah, včasih tudi v nekaj minutah. Zaradi tega je vedno ključno, da s svojo komunikacijo hitro prepričate delodajalce in jim poveste točno tisto, kar je za njih in za določeno delo ključno.

V nadaljevanju spoznajte pet ključnih nasvetov, s katerimi boste lažje začeli svojo freelance kariero.

Dober freelance profil

Vaš freelance profil je prva stvar, ki jo bo potencialni delodajalec opazil. Večina freelance platform ima izdelan zelo preprost sistem za navajanje ključnih informacij, ki vas bo vodil do dobrega profila – pomembno je le, da vedno izpolnite vsa zahtevana polja (od kraja bivanja, do svojih preteklih izkušenj in projektov pri katerih ste sodelovali; od plačanih do neplačanih projektov).

Ključnega pomena je tudi, da napišete dober osebni opis. Pri tem se izogibajte opisovanju svoje dosežene izobrazbe in »tipičnemu življenjepisu naših staršev«, ki so jih učili, da morajo opisati celo življenje, ter se raje osredotočite na ključna znanja, ki jih potencialni delodajalci iščejo.

Preverite svojo angleščino

Ne glede na to, za katero delo se boste na freelance straneh potegovali, boste morali osvojiti vsaj osnovno angleščino. Dobro je, če pred dokončanjem lastnega opisa tega dvakrat ali trikrat preberete in preverite pravilnost napisanega oziroma za pomoč prosite koga drugega, ki ima boljše znanje angleščine.

Kljub temu, da je zelo pomembno, da je vaš osebni opis dober, prepričljiv in ne vsebuje slovničnih napak, naj vas vaše znanje angleščine ne skrbi preveč. Na vseh freelance straneh je precej delodajalcev, ki nimajo popolnega znanja angleščine, zaradi česar tega ne pričakujejo niti od vas (razen seveda če gre za delo, pri katerem je dobro znanje angleščine nujno).

Nastavite prave cene

Večina freelance strani deluje tako, da lahko na svoj profil vstavite svojo urno postavko, torej vsoto, ki jo želite prejeti za eno uro dela, v katero pa so vključeni tudi vsi stroški, ki vam jih bo zaračunala platforma. Poleg tega je cena običajno navedena v dolarjih, kar pomeni, da bo znesek, ki ga boste dejansko prejeli, precej manjši od zapisanega.

Naj poudarim, da se boste kljub zapisanemu znesku lahko z vsakim delodajalcem posebej dogovarjali za plačilo, ki ga želite za svoje delo prejeti. Kljub temu pa vam odsvetujem, da si na profilu nastavite zelo nizko urno postavko, nato pa delodajalcu zaračunate precej večji znesek za svoje delo (ali obratno).

Delodajalci namreč lahko na večini freelance platform izberejo, v kateri cenovni kategorijo želijo iskati freelancer-je. Tako je najbolje, če na začetku svoje freelance kariere postavite nižje cene, s katerimi boste privabili delodajalce, ki ponujajo manjša plačila, nato pa svoje cene počasi višate in se osredotočate na delodajalce, ki ponujajo večje zaslužke.

Kako si postaviti ceno, s katero boste zadovoljni, je v veliki meri odvisno od tega, kaj delate ter od tega, kakšni so vaši stroški. Večina freelance platform ponuja možnost, da preverite kakšne cene so za določen projekt postavili drugi freelancer-ji, vendar boste morali to storitev običajno doplačati (na primer z registracijo »premium« računa).

Bodite odzivni

Za veliko večino del, ki se sklenejo na freelance straneh, je ključna dobra odzivnost. Delodajalci običajno želijo, da se določen projekt realizira hitro in imajo radi, če se freelancer na njihova sporočila odziva v zelo kratkem času. Večina freelance platform ponuja zares dobre mobilne aplikacije, ki vam bodo omogočile, da boste vedno dosegljivi in boste lahko z delodajalcem redno komunicirali.

Vaš odzivni čas je viden tudi na vašem profilu in zelo dobra odzivnost je pogosto ena izmed ključnih prednosti, zaradi katere lahko novi freelancer-ji uspešno konkurirajo bolj izkušenim freelancer-jem.

Najpomembnejša je dobra prva ocena

Najbolj pomembna prelomnica v freelance svetu je prva dobra ocena. Ocene so en izmed ključnih kriterijev, po katerih delodajalci izbirajo freelancer-je s katerimi želijo delati. Ko se bo na vašem profilu pojavila ocena petih zvezdic boste takoj bolj konkurenčni.

Pri tem se je dobro zavedati, da mnogi delodajalci ne preverijo, na podlagi kolikšnega števila mnenj je bila ocena pridobljena, temveč upoštevajo le samo oceno. Zato se novim freelancer-jem zelo splača vzeti manj plačano delo, preprost projekt, ki ga bodo zaključili v nekaj urah ali dneh ter se maksimalno potruditi za dobro prvo oceno. Takoj po tej oceni bo pot do uspešne freelance kariere bistveno lažja!

 

Freelancing ali »neodvisno delo« je trend, ki se je v zadnjih letih močno razširil po svetu. Čeprav ne gre ravno za povsem novo obliko dela, temveč za nekakšno obliko samostojnega podjetništva, ki omogoča, da oseba dela za več podjetji hkrati, je v zadnjih letih mogoče opažati porast tovrstnih delavcev.

Freelance kariera

Kaj pa pravzaprav sploh je freelancing? No, glede na definicijo na angleški strani Dictionary bi lahko osebo, ki se ukvarja s freelance delom, torej freelancer-ja opisali kot »osebo, običajno pisatelja, oblikovalca, programerja, fotografa, nastopajočega ali podobno, ki svoje delo ali storitev prodaja glede na uro, dan, opravljeno delo ipd. namesto, da bi delal za enega samega delodajalca«.

Povedano bolj preprosto, gre za storitev ali delo, ki jo oseba opravlja za delodajalca, pri čemer ta dva nista v klasičnem delovnem razmerju (torej zaposleni – delodajalec). Na splošno bi lahko rekli, da je sistem freelance dela podoben sistemu dela samostojnega podjetnika (v smislu tega, da dela z več podjetji in ne z enim samim), s to razliko, da freelancer nima registriranega svojega podjetja.

Freelancing ima zanimivo zgodovino

Čeprav danes večina ljudi freelancing povezuje z delom preko računalnika, je beseda pravzaprav precej starejša od prve tovrstne tehnologije. Prvič se je namreč beseda freelancing pojavila že v začetku 19. stoletja, ko je služila za opisovanje »svobodnih« vojakov, torej vojakov, ki niso služili enemu samemu kralju, temveč so se pridružili tistemu, ki je za njihovo vojskovanje plačal največ.

No, ko se je v začetku zdajšnjega tisočletja razširila uporabnosti interneta in so podjetja začela graditi svojo internetno prepoznavnost, se je razširil tudi freelancing – seveda tokrat v nekoliko drugačni obliki. Lahko torej rečemo, da začetki sodobnega freelancinga sodijo na področje programiranja, ko so se programerji povezovali s podjetji, da bi jim pomagali ustvariti njihove spletne strani.

Skozi desetletja se je trend freelancinga naglo širil na različna področja in danes obsega najrazličnejša delovna področja. Sicer je še vedno najbolj priljubljeno področje programiranje, vendar pa tudi področja, kot so pisanje in prevajanje, snemanje video vsebin in priprava kratkih videov, spletna optimizacija, oblikovanje, fotografiranje ipd. ne zaostajajo bistveno. Marsikateri freelance delavec se je s svojim delom prebil med bolje plačane osebe ter si zgradil uspešno kariero.

Kako poteka freelance delo?

Najbolj preprosta oblika freelance dela je praktično vsako sodelovanje delavca in delodajalca, pri katerem je vključen sporazum o opravljenem delu in plačilo za opravljeno delo. Čeprav to pomeni, da lahko svojega novega delodajalca srečate praktično kjerkoli, se posli običajno sklenejo na tako imenovanih freelance straneh – spletnih straneh, ki so namenjene iskanju freelance dela.

Na teh straneh se registrirajo podjetja, ki iščejo pomoč freelancer-ja. Največkrat gre za podjetja, ki želijo realizirati točno določen projekt, a nimajo zaposlenih primernih oseb, novega zaposlenega pa se jim zaradi obsega dela ne splača zaposliti. Tipični primeri tega so prevodi spletnih strani, oblikovanje novega logotipa ali brošure, izdelava ali popravek spletne strani, priprava reklamnega videa ali sporočila ter drugi.

Naj pri tem omenim še nekaj. Čeprav govorim o delodajalcih in podjetjih, sta lahko obe osebi, ki skleneta freelance sodelovanje, fizični osebi. Na freelance strani se tako lahko registrira tudi fizična oseba, ki bi si, na primer, želela pomoči pri določenem prevodu, pri lastni spletni strani, video montaži – v glavnem pri čemerkoli.

Freelancing
Čudežna formula uspeha? Običajno ne gre tako preprosto, saj je potrebno tudi v freelance delo vložiti precej truda.

Na drugi strani pa se lahko na freelance stran registrirajo delavci oziroma freelancer-ji. Ti izdelajo svoj uporabniški profil, kjer imajo možnost, da se predstavijo in pokažejo svoje znanje oziroma dosedanje delo.

Nato se začne zabavni del – v iskalniku del lahko freelancer poišče delodajalce, ki potrebujejo delavca z določenimi znanji in sposobnostmi. Delodajalec običajno opiše projekt, navede znesek, ki ga je pripravljen za ta projekt odšteti ter navede dobavni rok. Vse to je vidno delavcu, ki se lahko na podlagi napisanega odloči, ali bi želel pri tem projektu sodelovati. Če na delo »bida«, torej poda svojo ponudbo, delodajalec in delavec pričneta z dogovori o podrobnostih projekta.

Čeprav to ni vidno, je med delodajalcem in delavcem sklenjena pogodba, ki delodajalcu zagotavlja, da bo prejel dobro opravljeno delo, delavcu pa, da bo za svoje delo plačan. Po končanem delu imata delodajalec in delavec možnost, da en drugega ocenita. Ocene so vidne v njunih profilih in bodočim delodajalcem oziroma delavcem.

Prednosti in slabosti freelance kariere

Freelancing ima kar nekaj prednosti, hkrati pa tudi kar nekaj slabosti. Zagotovo je velika prednost neodvisnost delavca, saj ta ni odvisen od enega samega delodajalca in od opravljanja enoličnega dela, na točno določenem mestu. Večino dela namreč lahko opravlja praktično kjerkoli, v primeru, da se z delodajalcem ne razume, lahko delo brez težav prekine in sklene sodelovanje z drugim delodajalcem.

Veliki prednosti freelancing-a sta tudi možnost lastnega postavljanja cen in možnost dela brez delavnih izkušenj oziroma primerne izobrazbe. Le redki delodajalci namreč upoštevajo izobrazbo ali pretekle izkušnje – zanima jih zgolj znanje, ki je pomembno za njihov projekt. Podobno velja za ceno. Ker freelancer dela z vedno novimi delodajalci, lahko po določenem številu projektov dvigne svojo ceno (in mu ni treba celo življenje delati za minimalno plačo, na primer).

A hkrati ima freelancing precej slabosti. V Sloveniji in mnogih drugih državah status freelancer-jev ni zakonsko urejen, kar pomeni, da si pri takšnem delu v nekakšnem »zakonskem prekršku«, hkrati pa nimaš nobenih ugodnosti (na primer zavarovanja ali plačane pokojninske dobe). Poleg tega, vsaj ob začetku kariere, nikoli ne veš, kdaj boš dobil delo in ali boš nabral dovolj denarja, da boš prišel čez mesec. Prav tako pri tovrstni obliki dela ni plačane bolniške ali dopustov.

Kot pri večini služb je tudi v svetu freelancing-a težko začeti, a si lahko po določenem času zgradite uspešno kariero. Ta pa na unikaten način združuje delo, zaslužek in uživanje; predvsem zaradi tega, ker lahko delo opravljate od kjerkoli, vsaj dokler ima »kjerkoli« dobro internetno povezavo.

Vas zanima več o freelance karieri? Vprašanja mi lahko pošljete preko kontaktnega obrazca, za aktualne objave pa se naročite na naše e-novice!

 

Pisanje ni najbolj cenjeno delo in mnogi nadarjeni pisci se vse prevečkrat, kljub svojemu daru, odločijo za preusmeritev v katero drugo delo. Do tega jih pogosto privede padec v realnost, ki temelji na spoznanju, da milijonski posli za pisatelje še zdaleč niso tako enostavni kot se to zdi v medijih. Še posebno ne v Sloveniji.

Ali se da s pisanjem zaslužiti?

Da. Brez dvoma. A primerov, ko nekdo zares dobro zasluži s pisanjem, je malo, še posebno na majhnem trgu, kot je Slovenija, kjer je v bistvu presenetljivo veliko ljudi, ki želijo pisati in izdajati svoje knjige.

Če imate dobro znanje angleščine bo situacija precej lažja, že samo zaradi velikosti trga, zaradi mnogih orodji, ki pomagajo samostojnim pisateljem pri izdaji in prodaji knjig ter tudi zaradi tega, ker veliko več ljudi išče pisce, ki bi namesto njih pisali objave na spletnih straneh ali v revijah. V nadaljevanju si preberite nekaj načinov, kako zaslužiti s pisanjem.

Pisanje za spletne strani

Pisanje za spletne strani ali vsebinski marketing je tista panoga, v kateri se pisci današnjega časa največkrat znajdejo. Pisanje za spletne strani stran ima več oblik: lahko pišete za lastno spletno stran ali blog, objavljate »gostujoče« objave na drugih spletnih straneh, pišete za drugo spletno stran (za točno določeno podjetje) ali za več spletnih strani (preko svojega podjetja ali tuje agencije).

Pisanje za lastno spletno stran ali pisanje lastnega bloga je lahko izredno dobičkonosen posel, a realnost je, da je potrebno pridobiti kar nekaj znanja in potrpežljivosti, saj je lahko pot do prvega evra (in prve plače) precej dolga. Običajno je precej bolj dobičkonosno (vsaj na kratek rok) pisati za spletne strani drugih oseb, ki namesto vas nosijo stroške vzdrževanja in promocije spletne strani ter vam za napisane objave plačajo.

V Sloveniji je trg za pisce vsebin za spletne strani majhen oziroma na njem prevladujejo oglaševalske agencije, ki ponujajo tovrstne usluge. Med stranmi, na katerih lahko kot »neodvisni« pisec najdete delo izstopa predvsem forum Internet mojster, kamor se pogosto obrnejo različnih lastniki spletni strani, ki potrebujejo vsebino zanje.

V tujini je ponudba del na tem področju precej večja, saj se mnogo podjetji odloči, da bodo za pisanje vsebine najeli zunanjega sodelavca ali »freelancerja«.

Kako se lotiti pisanja
Dober pisec vsebin za spletne strani ima običajno precej širok spekter znanja.

Pisanje reklamnih besedil

Pisanje reklamnih besedil je bil prelom, kar je pisce končno uvrstil v kategorijo najbolj plačanih in iskanih poklicev, posebno v Ameriki, čeprav se je ta trend uspešno razširil tudi v Evropo in k nam. Vse do danes se je pisanje reklamnih vsebin obdržalo med bolj cenjenimi poklici in nekateri strokovnjaki na tem področju so si priborili svetovno prepoznavnost.

Pisanje reklamnih vsebin in pisanje za spletne strani sta med seboj tesno povezana, saj je v današnjem času zelo pomembno, da oseba, ki piše vsebine za splete strani, razume vsaj osnove pisanja reklamnih vsebin.

Pisanje za revije

Pisanje za revije je lahko izredno dobro plačano – a to je odvisno od tega, za katero revijo pišete. Sicer boste morali večino revij kontaktirati sami in se pogajati za ceno, a kljub temu lahko s tem pridobite ogromno – od velike lastne prepoznavnosti, do lepega zaslužka.

Revije, ki sprejemajo gostujoče članke lahko najlažje najdete tako, da poiščete revije, ki se vam zdijo zanimive ter jim pošljete vzorec svojega pisanja in jih vprašate ali so zainteresirani za objavo.

Pisanje e-knjig

E-knjige so še ena novejša niša, kot nalašč za pisce, ki želijo brez velikega denarnega vložka izdati svojo lastno knjigo in z njo kaj zaslužiti. Seveda je situacija v Sloveniji spret nekoliko manj rožnata, kot marsikje v tujini, kjer lahko dobro napisana e-knjiga vodi do precej udobnega življenja.

Največja prodajalna e-knjig je brez dvoma Amazon. V Sloveniji je mogoče zaslediti dve spletni prodajalni oziroma izposojevalnici e-knjig – biblos in Bralnico, kjer lahko dodate tudi svoje e-knjige. Seveda pa lahko napisane e-knjige prodajate tudi na svoji spletni strani.

Pisanje e-knjig
Pisanje e-knjig prinaša manj stroškov kot pisanje “pravih” knjig.

Pisanje knjig

Pisanje »pravih« knjig je brez dvoma velika želja mnogih ljudi, ki jih pisanje navdušuje in izpopolnjuje. Znova je slovenski »mini« trg precej nehvaležno okolje za vse mogoče pisatelje, saj je konkurenca ostra, stroški izdaje veliki, prodaja pa v večini primerov skromna.

Če ste napisali svojo lastno knjigo in razmišljate o tem, da bi jo izdali, se vam splača kontaktirati različne založbe in preveriti, kaj vam te ponujajo. Ne gre pa pozabiti niti na možnost samozaložbe, ki vam lahko prinese več zaslužka, a prinaša tudi številne izzive.

Pisanje receptov

Ena od bolj zanimiv in mnogokrat pozabljenih panog pisanja, s katero se da zaslužiti je pisanje receptov. Gre za precej specifičen način pisanja, pri katerem je dobro, če imate poleg pisanja tudi znanje fotografije in vsaj osnovno znanje kuhanja. Pisanje receptov je lahko zelo dobičkonosno, posebno, če se odločite za pisanje v angleškem jeziku.

Znanost izdelave in pisanja lastnih receptov boste verjetno osvojili zelo hitro, pišete pa lahko tako lasten kuharski blog, izdelate e-knjigo receptov ali izdate pravo kuharsko knjigo.

Zaslužite z mnenji o izdelkih

Še en trend, ki se je prijel predvsem v tujini, a ga je mogoče zaslediti tudi na slovenskem trgu, je pisanje mnenj o izdelkih. Čeprav vam za tovrstno delo ni treba biti ravno nadarjen pisec, obstajajo podjetja, ki so pripravljena ljudem z znanjem pisanja reklamnih besedil, plačati kar nekaj denarja za redno pisanje mnenj o izdelkih, ki jih prodajajo.

V tujini obstaja kar nekaj strani, na kateri lahko najdete podjetja, ki iščejo prav takšne osebe. Znova je v Sloveniji takšna ponudba manjša. Če se želite spustiti na takšen nivo pisanja je najbolje, da s svojo ponudbo kontaktirate različna podjetja, ki imajo spletne trgovine ali na platformah, kot so eBay in Amazon poiščete prodajalce, ki imajo manjše število ocen.

Izdelava spletne strani
Ocenjevanje izdelkov in pisanje mnenj je lahko dober način zaslužka.

Natečaji in tekmovanja

Natečaji in tekmovanja so lahko odličen način za hiter zaslužek in večjo prepoznavnost. Nagrade so lahko zelo velike, posebno če gre za katerega od mednarodnih tekmovanj ali natečajev, na katera se vsako leto prijavi ogromno število tekmovalcev.

Nekatere aktualne slovenske literarne natečaje lahko najdete na teh spletnih straneh: Slovenc, Pesem.si, Javni sklad republike Slovenije za kulturno dejavnost ter Predrami se.

Pisanje sloganov

Pisanje sloganov je na nek način podobno pisanju reklamnih besedil, hkrati pa se močno razlikuje od katerekoli druge vrste pisanja. Pri pisanju tovrstnega besedila gre za pisanje krajših besedil, ki takoj privabijo in zadenejo bistvo določenega izdelka ali podjetja.

V Sloveniji sicer še nisem zasledila trga za tovrstno pisanje, a če imate znanje angleškega jezika, se lahko brez težav preizkusite tudi v tovrstnih izzivih.

Pisanje scenarijev

Kot zadnjega izmed načinov za zaslužek s pisanjem bi izpostavila pisanje scenarijev. Znova, gre za enega izmed načinov pisanja, za katerega v Sloveniji ni ravno spletne strani, na kateri bi lahko našli tovrstno delo, a brez dvoma obstaja določena skupina ljudi, ki bi bila vesela predlogov in napisanih idej.

Če se vam zdi, da bi lahko pisali scenarije – naj si bo to za filme, risanke, kratke igre, računalniške igre, reklame ali karkoli drugega – je najbolje, da s svojo idejo oziroma z napisanim vzorcem kontaktirate koga, ki bi ga scenarij lahko zanimal. Le tako boste dobili realno mnenje in uporabne kritike. En izmed najbolj uporabnih virov informacij o tej tematiki je Društvo slovenskih režiserjev.