TT Ads

Uspeh v freelance svetu je v mnogih pogledih precej drugačen od uspeha v »običajnem« poslovnem svetu, kjer se lahko s svojim delodajalcem ali poslovnim partnerjem spoznaš, imaš redne telefonske pogovore in dejanske sestanke. Zato je dobro, da si pred pričetkom freelance kariere preberete pet nasvetov za prvo freelance delo.

Kako poteka freelance delo?

V prejšnjih člankih sem že pisala o tem, kaj je freelancing in na katerih spletnih straneh lahko najdete freelance delo. V teh dveh člankih lahko najdete tudi daljši opis poteka freelance dela, ki ga bom na tem mestu samo na hitro povzela.

Velja, da se na freelance strani delodajalec in freelancer dogovorita za delo, ki ga bo freelancer opravil in za plačilo, ki ga bo za to delo prejel. Delodajalec primernega freelancer-ja izbere na podlagi njegovega opisa, ocene drugih delodajalcev ter prijavnega »pisma«, ki ga freelancer napiše ob prijavi na določen projekt.

Bistvo freelance dela je hitrost, po kateri se dogovarjanje za delo odvija. Povsem običajno je, da se posli, četudi so ti vredni več tisoč evrov, sklenejo v nekaj urah, včasih tudi v nekaj minutah. Zaradi tega je vedno ključno, da s svojo komunikacijo hitro prepričate delodajalce in jim poveste točno tisto, kar je za njih in za določeno delo ključno.

V nadaljevanju spoznajte pet ključnih nasvetov, s katerimi boste lažje začeli svojo freelance kariero.

Dober freelance profil

Vaš freelance profil je prva stvar, ki jo bo potencialni delodajalec opazil. Večina freelance platform ima izdelan zelo preprost sistem za navajanje ključnih informacij, ki vas bo vodil do dobrega profila – pomembno je le, da vedno izpolnite vsa zahtevana polja (od kraja bivanja, do svojih preteklih izkušenj in projektov pri katerih ste sodelovali; od plačanih do neplačanih projektov).

Ključnega pomena je tudi, da napišete dober osebni opis. Pri tem se izogibajte opisovanju svoje dosežene izobrazbe in »tipičnemu življenjepisu naših staršev«, ki so jih učili, da morajo opisati celo življenje, ter se raje osredotočite na ključna znanja, ki jih potencialni delodajalci iščejo.

Preverite svojo angleščino

Ne glede na to, za katero delo se boste na freelance straneh potegovali, boste morali osvojiti vsaj osnovno angleščino. Dobro je, če pred dokončanjem lastnega opisa tega dvakrat ali trikrat preberete in preverite pravilnost napisanega oziroma za pomoč prosite koga drugega, ki ima boljše znanje angleščine.

Kljub temu, da je zelo pomembno, da je vaš osebni opis dober, prepričljiv in ne vsebuje slovničnih napak, naj vas vaše znanje angleščine ne skrbi preveč. Na vseh freelance straneh je precej delodajalcev, ki nimajo popolnega znanja angleščine, zaradi česar tega ne pričakujejo niti od vas (razen seveda če gre za delo, pri katerem je dobro znanje angleščine nujno).

Nastavite prave cene

Večina freelance strani deluje tako, da lahko na svoj profil vstavite svojo urno postavko, torej vsoto, ki jo želite prejeti za eno uro dela, v katero pa so vključeni tudi vsi stroški, ki vam jih bo zaračunala platforma. Poleg tega je cena običajno navedena v dolarjih, kar pomeni, da bo znesek, ki ga boste dejansko prejeli, precej manjši od zapisanega.

Naj poudarim, da se boste kljub zapisanemu znesku lahko z vsakim delodajalcem posebej dogovarjali za plačilo, ki ga želite za svoje delo prejeti. Kljub temu pa vam odsvetujem, da si na profilu nastavite zelo nizko urno postavko, nato pa delodajalcu zaračunate precej večji znesek za svoje delo (ali obratno).

Delodajalci namreč lahko na večini freelance platform izberejo, v kateri cenovni kategorijo želijo iskati freelancer-je. Tako je najbolje, če na začetku svoje freelance kariere postavite nižje cene, s katerimi boste privabili delodajalce, ki ponujajo manjša plačila, nato pa svoje cene počasi višate in se osredotočate na delodajalce, ki ponujajo večje zaslužke.

Kako si postaviti ceno, s katero boste zadovoljni, je v veliki meri odvisno od tega, kaj delate ter od tega, kakšni so vaši stroški. Večina freelance platform ponuja možnost, da preverite kakšne cene so za določen projekt postavili drugi freelancer-ji, vendar boste morali to storitev običajno doplačati (na primer z registracijo »premium« računa).

Bodite odzivni

Za veliko večino del, ki se sklenejo na freelance straneh, je ključna dobra odzivnost. Delodajalci običajno želijo, da se določen projekt realizira hitro in imajo radi, če se freelancer na njihova sporočila odziva v zelo kratkem času. Večina freelance platform ponuja zares dobre mobilne aplikacije, ki vam bodo omogočile, da boste vedno dosegljivi in boste lahko z delodajalcem redno komunicirali.

Vaš odzivni čas je viden tudi na vašem profilu in zelo dobra odzivnost je pogosto ena izmed ključnih prednosti, zaradi katere lahko novi freelancer-ji uspešno konkurirajo bolj izkušenim freelancer-jem.

Najpomembnejša je dobra prva ocena

Najbolj pomembna prelomnica v freelance svetu je prva dobra ocena. Ocene so en izmed ključnih kriterijev, po katerih delodajalci izbirajo freelancer-je s katerimi želijo delati. Ko se bo na vašem profilu pojavila ocena petih zvezdic boste takoj bolj konkurenčni.

Pri tem se je dobro zavedati, da mnogi delodajalci ne preverijo, na podlagi kolikšnega števila mnenj je bila ocena pridobljena, temveč upoštevajo le samo oceno. Zato se novim freelancer-jem zelo splača vzeti manj plačano delo, preprost projekt, ki ga bodo zaključili v nekaj urah ali dneh ter se maksimalno potruditi za dobro prvo oceno. Takoj po tej oceni bo pot do uspešne freelance kariere bistveno lažja!

 

TT Ads

2 comments

 • Deja
  Deja
  Reply

  Kako pa je s komuniciranjem z delodajalci? Nekaj mi jih je namreč poslalo njihov e-mail in potem želelo komunicirati preko tega. Kako potem vemo kateri so scam in pri katerih gre za resne delodajalce?

  • anja
   anja
   Reply

   Komunikacija praviloma poteka preko platforme, na kateri sta se z delodjalcem našla, kjer je zagotovljena tudi določena stopnja varnosti, da ne pride do neplačanega dela (to uporabljajo na primer UpWork, Fiverr in Freelance). Je pa veliko delodajalcev, ki raje komunicirajo preko e-mail sporočil. Pri tem ni nujno, da gre za prevaro – v končni fazi je važno, da se preko platforme uredi pogodba za delo. Če niste prepričani ali gre za resnega delodajalca mu že na začetku povejte, da ste pripravljeni le na delo preko platforme. Tako ne boste izgubljali časa. Na kateri platformi se vam je dogajalo, da so vam pošiljali svoje e-mail naslove? Sprašujem predvsem, ker je po mojih izkušnjah takših delodajalcev zelo malo.

Leave a Reply