TT Ads

Prvi koraki v spletno optimizacijo zajemajo raziskavo in določitev ključnih besed ter načrtovanje vsebine spletne strani na podlagi izbranih ključnih besed. V nadaljevanju boste spoznali nekatera osnovna pravila izbire primernih ključnih besed za vaš posel in programe, ki vam lahko pri tem pomagajo. Tukaj pa si lahko preberete uvod v spletno optimizacijo, ki vam bo pomagal pri razumevanju, če se z njo srečujete prvič.

Kaj sploh so ključne besede?

V osnovi je ključna beseda tista beseda, za katero želite, da bi Google iskalnik med rezultate iskanja uvrstil vašo spletno stran. Če imate na primer spletno stran, na kateri prodajate okna, bi bila vaša ključna beseda okno ali okna. Vendar pa je to šele začetek.

Poleg besede okna bi lahko izbrali še besedne zveze nova okna, vgradnja oken, brezplačna vgradnja oken, lesena okna, plastična okna, najboljša okna, poceni okna, refleksna okna in podobno. Razmišljate o tem, da so vse zapisane ključne besede dobra izbira? No, niso. Pravzaprav je potrebno natančno izbrati primerne ključne besede, saj lahko drugače po nepotrebnem izgubljate čas s strankami, ki sploh ne iščejo storitve ali izdelka, ki ga ponujate.

Primer izbire ključnih besed

Pa si poglejmo primer. Recimo, da na svoji spletni strani prodajate nekoliko dražja okna, ki imajo refleksno steklo in se močno razlikujejo od drugih ponudnikov. Pri izbiri ključnih besed opazite, da vsa podjetja uporabljajo izraz »poceni okna«, zato se odločite, da ga boste uporabili tudi sami (konkurenca že ve kaj počne, kajne?).

V dobrem tednu dobite zares ogromno povpraševanj, klicev in obiskov ljudi, ki iščejo nova okna. Vestno odgovarjate na njihova vprašanja, pošiljate e-mail sporočila, vračate klice in organizirate svetovanja na domu. Kljub trudu pa skoraj nihče ne kupi vaših oken. Kaj se dogaja?

Ključne besede
Izbrane ključne besede naj opisujejo vašo ponudbo.

Ker ste izbrali ključno besedo »poceni okna« se k vam obračajo predvsem ljudje, ki iščejo okna nižjega cenovnega razreda. Njih ne zanimajo refleksna okna, ki jih ponujate in so naravnost odlična, saj izbirajo na podlagi drugega faktorja: cene. Pri tej pa preprosto niste konkurenčni, zaradi česar svoja nova okna kupijo pri drugih ponudnikih.

Na koncu oglaševanja se vam lahko zgodi, da ste porabili denar in ogromno časa, vendar brez pravega učinka, saj niste dobili večjih naročil. Če bi namesto tega izbrali ključno besedo »refleksna okna« bi verjetno prejeli manj klicev, vendar pa bi bili ti bolj dobičkonosni, saj bi iskali točno tisti izdelek, ki ga prodajate.

Nekaj nasvetov za izbiro ključnih besed

V nadaljevanju se nahaja nekaj osnovnih nasvetov za izbiro ključnih besed, s katerimi bodo vaši prvi koraki v spletno optimizacijo uspešni.

Poiščite daljše ključne besede. Te so odlične, saj so zelo specifične in omogočajo, da vas ljudje najdejo za zelo specifično tematiko. Običajno imajo manjšo konkurenco in so zelo usmerjene. Izbirajte izraze, ki vsebujejo med 3 in 5 besed in se slišijo naravno – so nekaj, kar bi uporabniki dejansko vpisali v iskalnik. Primer: prednosti refleksnih oken, izguba svetlobe pri refleksnem steklu, zamenjava oken z refleksnimi stekli ipd.

Uporabite povezane termine. Svoji trgovini z okni lahko dodate blog in nanj dodajate vsebine, ki bodo zajemale obsežnejše informacije o oknih. Tako lahko stran optimizirate tudi za termine, ki so z okni povezani. Tipični primeri so posamezni modeli oken, ki bi jih lahko iskali uporabniki (recimo okna stopsol).

Ne pozabite na trende. Obstaja kar nekaj panog, izdelkov in storitev, ki so izjemno sezonski. Samo pomislite na prodajo ventilatorjev, božičnih dreves ali na ponudbo masaž na plaži. Je sezonsko povpraševanje povezano tudi z vašimi izdelki? Ali morda naraste ob prvem sončnem vremenu? Ali pa ob prvem mrazu? Če se zopet vrnemo k oknom: v zimskem času se bo morda povečalo iskanje nasvetov za boljše tesnjenje oken, v poletnem času za zatemnitev stekel.

Lokacija, lokacija, lokacija. Se vaše podjetje z okni nahaja v Celju? Zakaj bi torej želeli stranke iz Pirana? Ne pozabite optimizirati svoje strani za lokacijo, v kateri se vaše podjetje nahaja oziroma v kateri želite delovati.

Kaj počne konkurenca? Dejavnosti konkurence so lahko odličen znak tega, kaj bi morali početi vi. Vendar previdno. Ni pametno, da brezglavo skopirate vse, kar počno drugi – morda so se v podjetju odločili, da preizkusijo nekaj novega, kar morda sploh ne bo delovalo, ali pa niti sami ne vedo natančno kaj počno. Poskusite oceniti dejanja konkurence in jih izboljšati.

Programi za pomoč pri izbiri ključnih besed

Prvi koraki v spletno optimizacijo ne bodo vedno preprosti. Vendar pa lahko na spletu najdete kar nekaj brezplačnih in plačljivih programov, ki vam bodo pomagali pri izbiri primernih ključnih besed.

Brez dvoma je najbolj znan Google AdWords. Gre za spletno platformo, ki je poznana predvsem zaradi možnosti izpeljave plačanega oglaševanja na spletnem iskalniku Google. Vendar pa lahko platformo uporabite tudi za raziskavo in načrtovanje ključnih besed. V iskalnik vpišete ključno besedo, Google AdWords pa vam bo prikazal povprečno število mesečnih iskanj in predloge za povezane ključne besede (vključno s priporočenim zneskom za oglaševanje, vendar pa je to že druga zgodba).

Google AdWords
Google AdWords.

Podobno orodje je tudi Google Trends, ki ponuja dve izjemno uporabni funkciji. Prvič: omogoča, da preverite katere ključne besede so trenutno najbolj iskane glede na lokacijo (Slovenija trenutno ni vključena). Drugič: omogoča primerjavo števila iskanj za več ključnih besed. Tako boste lahko realno ocenili, katere ključne besede se vam splača uporabiti v tem trenutku.

Google Trends
Google Trends.

Še eno uporabno orodje je Keyword Tool. Brezplačna spletna aplikacija vam omogoča, da vidite katere ključne besede so iskali uporabniki tako, da vtipkate eno samo besedo, program pa vam sam dopolni iskanje. Osnovna storitev je brezplačna, za podrobnejšo analizo pa boste morali registrirati plačljivi uporabniški račun.

Za konec: Google Analytics

Tako kot pri večini spletnih aktivnosti, je potrebno tudi pri spletni optimizaciji izvesti določeno stopnjo testiranja in rezultate ustrezno spremljati. Najboljše možnosti za spremljanje rezultatov, doseženih s spletno optimizacijo, ponuja Google Analytics. Ta vam ponuja zares obsežno bazo podatkov o vaših uporabnikih, o številu obiskovalcev spletne strani in o njihovih značilnostih.

Google Analytics
Google Analytics.
TT Ads

Leave a Reply