TT Ads

Oblikovanje ali grafični dizajn je zelo obširna tema, ki jo je praktično nemogoče osvojiti v kratkem času in na hiter način. Če že napišemo pravila je namreč pogosto ravno kršenje pravil tisto, ki v določenem trenutku najbolj deluje. Kljub temu pa je dobro, da vsak, ki se želi lotiti oblikovanja, pozna spodnjih sedem osnovnih elementov oblikovanja.

Barve

Zagotovo so ravno barve tisto, na kar najprej pomislimo, ko pride do oblikovanja. Barve imajo namreč velik vpliv na izgled samega izdelka ter tudi na občutek, ki ga določen izdelek povzroča pri ljudeh. Zaradi tega je zelo pomembno, da pred izbiro barve ali kombinacije več barv, upoštevamo kaj posamezna barva pomeni.

Spoznajte osnove barvne teorije.

Ko pride do barv si moramo nekaj časa vzeti tudi za razmislek o barvnih kombinacijah. Pri tem lahko upoštevamo različna pravila kombiniranja – na primer nasprotne, analogne ali komplementarne barve oziroma si pri izbiri pomagamo s tako imenovanim barvnim kolesom.

Barvni krog - Adobe Color CC
Primer barvnega kroga, izdelan z orodjem Adobe Color CC.

Linije

Linije in črte, ki jih uporabimo pri oblikovanju bodo imele ključni vpliv na končni izgled našega izdelka. Pri tem ni pomembno le to, ali uporabimo ravne ali ukrivljene linije, temveč tudi to, kako tanke ali kako debele črte uporabimo ter tudi to, ali gre za neprekinjene ali prekinjene črte.

Na splošno lahko rečemo, da tanke in ravne linije delujejo bolj strogo, medtem ko zavite linije ustvarjajo nekoliko več mehkobe. Ko pride do oblikovanja s pomočjo linij lahko uporabljamo tudi različne kombinacije črt, pri čemer je odlično, če poleg tega upoštevamo tudi različne barvne odtenke.

Linije
Primer uporabe linij na različne načine.

Oblike

Ko pride do izbire oblik pri oblikovanju, je izbira prav tako pesta, kot je to veljalo pri barvah in linijah, saj lahko izbiramo najrazličnejše like, njihove kombinacije ali pa se odločimo, da bomo uporabili le del lika.

Tudi ko pride do izbire oblike likov na splošno velja, da liki z ravnimi linijami (na primer trikotniki ali kvadrati) delujejo bolj strogo in so bolj »moške« oblike, medtem ko so liki z zavitimi linijami, kot sta krog ali elipsa, bolj ženski obliki.

Oblike
Tudi s preprostimi oblikami lahko ustvarimo zelo zanimive dizajne.

Prazen prostor

Čeprav se morda sliši nekoliko nenavadno, je tudi prazen prostor pomemben del oblikovalskega izdelka in lahko ključno vpliva na končni videz izdelka. Ko pride do oblikovanja s pomočjo prostora je potrebno upoštevati par dejavnikov – razmake med posameznimi elementi (tudi črkami), prekrivanje elementov, pa tudi samo število elementov in uporabo negativnega prostora.

Ko pride do prostora je zelo pomembno poznati zakonitosti uporabe prostora – predvsem zato, da lahko te zakonitosti nato kršimo, saj je pogosto ravno to tisto, zaradi česar določen izdelek najbolj izstopa.

Prazen prostor
Prazen prostor med posameznimi elementi ustvari zanimiv videz.

Tekstura

Tekstura je tisti vidik oblikovanja, ki ga je pri oblikovanju za ekran ali pri oblikovanju manjših izdelkov, kot je na primer logotip, precej težje vključiti. Vendar pa lahko s pretkano uporabo teksture dober oblikovalec ustvari povsem novo dimenzijo in povsem unikaten dizajn.

Preprosta pravila, ki bi določala uporabo teksture večinoma ne obstajajo, saj gre za zares široko paleto različnih možnosti, ki nimajo nekih stalnih pravil. Kar lahko omenimo na tem mestu je to, da na splošno ločimo dve vrsti tekstur – naravne (na primer tekstura drevesa) in vizualne (te so izdelane »umetno«).

Tekstura
Z uporabo različnih tekstur v izdelek vnesemo določeno globino.

Velikost

Podobno kot uporaba prostora ima tudi velikost pomemben vpliv na končni videz določenega umetniškega dela. Pri tem pa ne gre govoriti le o velikosti kot taki, temveč moramo upoštevati tudi razmerje med velikostjo posameznih elementov ter tudi o velikosti elementa v primerjavi s samim »platnom« na katerem se izdelek nahaja.

Tako lahko z uporabo prevelikega elementa ustvarimo navidezno pomembnost tega dela, enako kot lahko to storimo s kombiniranjem različnih velikosti pisave ali določenih elementov. Ko govorimo o uporabi elementov različnih velikosti se gre zavedati, da lahko z njimi ustvarimo tudi občutek dominance in pomembnosti, zaradi česar bi jih morali uporabiti zelo premišljeno.

Velikost
Uporaba elementov različnih velikosti vpliva na zanimiv videz izdelka.

Harmonija

Harmonijo v oblikovalskem izdelku bi lahko razložili na zelo različne načine, a na splošno gre za tisti del, zaradi katerega je izdelek privlačen za oko. Praviloma harmonijo določenega izdelka dosežemo tako, da uravnamo vse posamezne grafične elemente in poskrbimo, da so združeni v vizualno prijetno celoto.

A želja po harmoniji v dizajnu danes še zdaleč ni več tako pomembna, kot bi se zdelo iz zgornjega zapisa. Vse večkrat se namreč oblikovalci trudijo, da bi harmonijo porušili in na takšen način ustvarili izdelek, ki bi pritegnil več pozornosti in nekoliko šokiral.

Haronija
Zakaj določen dizajn deluje in zakaj ne je odvisno od več dejavnikov in ne le od “pravilne” uporabe sedmih osnovnih elementov oblikovanja.
TT Ads

Post not found !

Leave a Reply