TT Ads

Če ste si vedno želeli biti sam svoj šef, ne marate stalnega urnika in vam leži delo preko računalnika, je morda za vas primerno freelance delo. Kaj to je in kako se freelancinga lotiti, si lahko preberete tukaj, v nadaljevanju pa je opisanih nekaj spletnih strani, na katerih lahko najdete freelance delo iz različnih področji.

UpWork

Najbolj poznana in tudi največja freelance stran je UpWork. Stran je nastala pred dobrima dvema letoma, ko sta se združili dve največji freelance strani – Elance in O`Desk. Na tej strani boste našli zares ogromno najrazličnejših freelance del, ki jih ponujajo delodajalci iz celega sveta in iz vseh mogočih področji – od programiranja, pisanja in fotografije, do osebnih asistentk in marketinških strokovnjakov.

Zagotovo je največja prednost te strani ogromna baza delodajalcev (in tudi freelancer-jev) ter vedno nove ponudbe, s katerimi olajšajo delo novih freelancer-jem. Velika slabost je precej velik odstotek (20 %), ki ga boste morali pri delu odstopiti platformi za njeno delovanje. Na voljo je brezplačna in plačljiva registracija.

Freelancer

Ena izmed največjih in najstarejših freelance strani je Freelancer. To je po eni strani povsem običajna freelance platforma, na kateri se lahko delodajalec in freelancer dogovorita za medsebojno sodelovanje, po drugi strani pa ponuja kar nekaj odličnih in inovativnih storitev. Tako se lahko lokalni strokovnjaki prijavijo za opravljanje dela na točno določeni destinaciji, neuveljavljeni freelancer-ji pa lahko sodelujejo v (dobro) plačanih tekmovanjih, kjer si precej enostavno priborijo prve delovne izkušnje.

Velika slabost strani Freelancer je zares ogromno število freelancer-jev iz Indije in drugih azijskih držav, ki nižajo cene in stavijo na res vsako objavljeno delo. Zaradi njih je platforma lahko na trenutke precej nepregledna. Še ena zanima lastnost platforme je »zbiranje točk«, s katerimi freelancer odklene določene teste, ugodnosti in število del, za katera se lahko pogaja.

GoLance

Še ena »tipična« freelance stran je GoLance. Deluje na enak način kot UpWork ali Freelancer, v tem smislu, da si lahko freelancer registrira brezplačni uporabniški račun, poišče delo, ki se mu zdi zanimivo, se z delodajalcem dogovori za delo, izpelje projekt in je zanj plačan. Pri tem si platforma zaračuna 10 % plačila.

Na splošno je ta platforma »manjša« – ima manj objavljenih služb in manj delujočih freelancer-jev. Zaradi tega je lahko dobra izbira za začetnike.

Fiverr

Izmed vseh naštetih freelance strani je Fiverr tisti, ki najbolj izstopa. Deluje namreč na povsem drugačen način, kot običajne freelance strani za iskanje dela, saj je zasnovan tako, da je delodajalec tisti, ki na podlagi predstavitve freelancer-ja izbere s kom bo delal.

Freelancer lahko na strani Fiverr ustvari brezplačni »oglas« oziroma »gig«, ki je oblikovan tako, da freelancer navede, kaj je pripravljen narediti za plačilo 5 $. Delodajalec lahko izbere njegov »gig« ali pa ga kontaktira za podobno delo, pri katerem se dogovorita za večje (ali manjše) plačilo.

Iz mnogih razlogov je Fiverr najboljša izbira za začetnike, a le v primeru, da se ukvarjajo s storitvijo, ki jo je mogoče ponuditi za tako nizko ceno. Komunikacija med delavcem in delodajalcem je običajno minimalna, delo pa poteka izredno hitro. Tudi pri delu preko te platforme boste ostali brez 20 % plačila.

TopTal

TopTal je ena izmed freelance strani, ki je namenjena zelo specifični množici freelancer-jev – najboljšim programerjem, dizajnerjem in finančnim strokovnjakom. Moto platforme je »stran, kjer lahko najdete top 3 % freelancer-jev«, kar razkriva, da je že v osnovi usmerjena predvsem v bolj izkušene freelancer-je ter v delodajalce, ki so za projekt pripravljeni odšteti več denarja.

Za razliko od drugih omenjenih freelance strani boste morali pred registracijo uporabniškega računa na tej platformi prestati določen preizkus oziroma pregled, ki ga opravijo ustvarjalci platforme. Šele ko vas odobrijo lahko pričnete z iskanjem dela.

Freelance Writing Jobs

Tudi stran Freelance Writing Jobs je namenjena specifični skupini freelancer-jev – pisateljem oziroma vsem, ki se želijo preizkusiti v kakršnemkoli področju, ki zajema pisanje najrazličnejših besedil. Gre za nekoliko drugačno platformo, na kateri se nahajajo oglasi različnih podjetji, zaradi česar je potrebno dobro preveriti s kom se pravzaprav dogovarjate za delo in pod kakšnimi pogoji.

Po mojem osebnem mnenju to ni čisto prava freelance stran, a je kljub temu odlična stran za vse, ki bi si želeli službe na področju pisanja (predvsem v angleškem jeziku). Je pa tudi zares odličen vir različnih informacij, ki se nanašajo na freelance delo in na splošno na pisanje.

ProZ

Freelance stran ProZ pa je bila oblikovana posebej za izučene prevajalce. Na strani boste našli zanimive prevajalske projekte za vse mogoče jezikovne pare. Čeprav se lahko na stran registrirajo tudi tisti, ki nimajo diplome iz prevajalstva, delodajalci običajno zahtevajo izkaz znanja – in so zaradi tega pripravljeni za prevod plačati več kot na običajnih freelance straneh.

Gre za cenjeno freelance platformo, na kateri so dostikrat objavljeni tudi nasveti in spletna predavanja za prevajalce ter je dokaj aktiven tudi forum, kjer si prevajalci pomagajo pri prevajanju besed in izrazov. Registracija za freelancer-je je brezplačna.

iFreelance

iFreelance izstopa predvsem zaradi nekoliko drugačnega načina plačevanja – freelancer-ji namreč nimajo možnosti registracije brezplačnega računa, temveč morajo zanj plačati (na voljo je več različnih uporabniških računov za različne cene), a lahko obdržijo 100 % svojega zaslužka.

Tudi na iFreelance strani je zelo velika ponudba del, iz vseh mogočih področji. Čeprav je na prvi pogled izbira del manjša, kot na drugih platformah, je razlog predvsem v tem, da so objavljena dela »aktivna«, to pomeni, da je zaradi plačljivih računov komunikacija med delodajalcem in freelancer-jem hitrejša, realiziranih pa je več projektov.

99 Designs

Spletna stran 99 Designs pa je namenjena izključno oblikovalcem, ki želijo poiskati delo na področju oblikovanja logotipov, spletnih strani, poslovnih brošur, oblačil, ilustracij, pakiranja, knjig in revij ter na drugih, podobnih področjih.

Spletna stran deluje tako, da delodajalec objavi »tekmovanje«, na katerega povabi različne freelance oblikovalce (ali se ti sami prijavijo nanj) ter tako pridobi veliko število različnih izdelkov, med katerimi izbere tistega, ki mu je najbolj všeč. Platforma je že v osnovi oblikovana tako, da mora delodajalec pred objavo tekmovanja izpolniti kar nekaj korakov, zahvaljujoč katerim lahko freelancer-ji nato pridobijo dobro predstavo tega, kaj si delodajalec pravzaprav želi.

Guru

Freelance platforma Guru pa deluje na enak način, kot običajne freelance strani, ki sem jih omenila na začetku – freelancer registrira svoj uporabniški račun, delodajalec svojega, nato se sporazumeta o določenem delu in podrobnostih projekta.

Tudi platforma Guru se lahko pohvali s precej veliko bazo različnih delodajalcev in najrazličnejših projektov, iz vseh mogočih področji dela. Freelancer si lahko na tej spletni strani registrira brezplačni račun, pri čemer pa ima precej omejene možnosti pogajanja za projekte in je dolžan plačati 8,95 % od vsakega prejetega plačila. Lahko pa se odloči za katerega od plačljivih uporabniških računov, pri čemer pridobi več možnosti za izbiro projektov.

 

TT Ads

Leave a Reply