TT Ads

Ali se vsakodnevno soočate s številnimi nalogami in opravili, ki vam vzamejo večino vašega časa? Vam zaradi službenih obveznosti neprestano primanjkuje časa za družino in hobije? Pred vami so trije nasveti, s katerimi lahko izboljšate svojo produktivnost in svoje delovne naloge opravite hitreje.

Dober načrt = večja produktivnost

Skrivnost boljše produktivnosti je dober načrt, s katerim lahko svoje dnevne obveznosti opravite hitreje in uspešneje ter se bolj učinkovito spopadete z delovnimi obveznostmi. Vsak delovni dan začnite z izdelavo svojega delovnega načrta.

Izdelava načrta
Izdelava načrta je ključ do večje produktivnosti

Dober načrt vsebuje naslednje točke:

  • jasno določen cilj,
  • korake oziroma naloge, ki vas bodo pripeljale do izbranega cilja,
  • natančen opis nalog ter
  • sistem prioritet.

Vsaka od točk je podrobneje opisana v nadaljevanju.

Določevanje ciljev in njihovega dosega

Ključni korak pri določevanju ciljev je, da določite končni (veliki) cilj in vse vmesne korake oziroma manjše cilje, ki vas bodo vodili k večjemu cilju. Manjši cilji so ključni, saj lahko s časom izgubite motivacijo ali fokus. Manjše cilje boste dosegali hitreje, zaradi česar boste ostali bolj motivirani.

Pri določevanju ciljev in nalog, ki jih morate opraviti za dosego večjega cilja, strokovnjaki priporočajo upoštevanje Pravila petih. Gre za povsem preprosto pravilo, ki pravi, da si nikoli ne smete zadati več kot pet nalog naenkrat. Od teh petih nalog naj bosta dve takšni, ki jih boste opravili takoj, dve takšni, ki se jih boste lotili kasneje in eno »bonus« opravilo, ki ga najverjetneje ne boste mogli opraviti.

Z določitvijo samo petih nalog boste manj obremenjeni, lažje se boste lotili vsakega opravila posebej in se skoncentrirali na določeno opravilo, kar bo pozitivno vplivalo na vašo produktivnost.

Določevanje prioritet

Ko si zadenete naloge, ki jih želite opraviti, je potrebno vsaki od njih določiti »pomembnost« oziroma prioriteto. Nima namreč smisla, da naredite načrt nalog, nato pa najpomembnejše naloge izpustite, ker vam za njih zmanjka časa.

Določevanje prioritet
Pravilno določene prioritete vas bodo razbremenile

Pri določevanju prioritet velja preprosto pravilo 80/20 – približno 20% opravljenih nalog ima okoli 80% učinka pri doseganju cilja. Teh 20% nalog je potrebno prepoznati in uvrstiti visoko na seznam prioritet.

Učinkovito izpolnjevanje nalog

Za uspešno doseganje ciljev je potrebno učinkovito opraviti naloge, ki ste si jih zadali. Učinkovitost izpolnjevanja nalog lahko povečate s pomočjo različnih metod za boljšo produktivnost, med katerimi je še posebno priljubljena Tehnika Pomodoro.

Tehnika Pomodoro temelji na krajših, 25-minutnih intervalih neprekinjenega fokusa, v katerih se ukvarjamo z eno samo nalogo, brez kakršnihkoli distrakcij. Ko tehniko uporabimo prvič, določimo samo eno nalogo, ki jo zaključimo v enem intervali. V naslednjih dneh število nalog in intervalov postopoma zvišujemo.

Učinkovito izpolnjevanje nalog v krajšem času pomeni boljšo produktivnost in več prostega časa za lastne hobije in doseganje lastnih ciljev. Za več nasvetov o dosegu lastnih ciljev spremljajte nove članke na Bizilogija.com.

TT Ads

Leave a Reply