TT Ads

Dan danes skorajda ni osebe, ki ne bi poznala velikih uspešnih iskalnikov, kot sta Google in Yahoo ter največjega slovenskega iskalnika Najdi.si. Vendar pa poleg teh spletnih iskalnikov obstaja še cela množica drugih, ki se jim ni uspelo vpisati v elito ter kar nekaj takšnih, ki so uspeli na zelo specifičnem tržišču.

Zakaj so nekateri iskalniki uspešni in drugi niso?

Končnim uporabnikom, torej nam, ki s pomočjo iskalnika iščemo točno določen iskalni izraz, se zdijo iskalniki večinoma precej podobni. Če v Google vpišemo enak iskalni izraz, kot na primer v najdi.si, bomo videli precej podobne oziroma morda celo enake iskalne rezultate. V čem je torej razlika med bolj in manj uspešnimi iskalniki?

Situacija je bolj komplicirana, kot se zdi na prvi pogled. Res je, da lahko nekatere najbolj opazne razlike med iskalniki opazimo takoj (na primer dizajn iskalnika ali preglednost pridobljenih rezultatov), a to še zdaleč ni vse, po čemer se iskalniki med seboj razlikujejo. Vsak od njih ima namreč specifičen algoritem, ki določa, v katerem vrstnem redu se nam bodo pokazali rezultati iskanja.

Algoritem, ki ga uporablja spletni iskalnik, je načeloma skrbno varovana skrivnost in pravi razlog, da nekateri iskalniki uspejo bolj, kot drugi. In tako so se v množici iskalnikov razvili tudi takšni, ki so v določenih predelih sveta celo bolj priljubljeni kot sloviti Google, zanje pa verjetno sploh še niste slišali. Predstavljam vam tri največje azijske iskalnike: Baidu, Yandex in Naver.

BAIDU

Baidu je najbolj priljubljeni spletni iskalnik na Kitajskem oziroma pravi »Kitajski Google«. Zanimivo je, da se je zgodba tega iskalnika začela ob približno istem času, kot zgodba Googla. Za velikim iskalnikom stoji Robin Li, ki je leta 1996 izdelal svoj lasten algoritem za razporejanje spletnih strani v spletnem iskalniku. Iz tega se je leta 2000 razvila zgodba iskalnika Baidu, ki je luč dneva ugledal predvsem zaradi obsežne denarne podpore podjetji iz znamenitega ameriškega Silicon Valleya.

Čeprav pot tega iskalnika ni bila vedno preprosta, se je v zgodovino vpisal kot prvi spletni iskalnik, ki je podjetjem ponudil možnost oglaševanja. Do danes se je njegov ustanovitelj povzpel v sam vrh najbogatejših ljudi na Kitajskem.

Kaj na spletu iščejo Kitajci?

Po podatkih iz leta 2014 naj bi Baidu mesečno uporabljalo več kot 500 milijonov aktivnih uporabnikov, še 70 milijonov aktivnih uporabnikov pa naj bi dnevno uporabljalo mobilno aplikacijo. Med najbolj priljubljene kategorije iskalnika so se tistega leta uvrstile Film & TV, Nakup surovin ter Izobraževanje.

Med desetimi najbolj priljubljenimi ključnim besedami sta bili, poleg določenih kitajskih osebnosti in televizijskih oddaj, tudi vreme in taobao. V letu 2016 je mesto najbolj priljubljene ključne besede prevzel izraz »Olimpijske igre Rio«. Baidu se trenutno uvršča na 5. mesto najbolj obiskanih spletnih strani na svetu (in seveda na 1. mesto na Kitajskem).

Spletni iskalnik Baidu
Spletni iskalnik Baidu.

YANDEX

Če je Baidu Google Kitajske, potem je Yandex Google Rusije. To je namreč najbolj priljubljeni iskalnik, ki se uporablja na trgu rusko govorečih uporabnikov. Zanimivo je, da je ta spletni iskalnik obstajal že preden sta se pojavila Google in Baidu. Kljub temu, da se je način delovanja tega priljubljenega ruskega iskalnika v zadnjih letih precej približal Googlu, ima v Rusiji še vedno pretežni delež iskanj.

Prihodnosti iskalnika Yandex

Glede na to, da se je Yandex do sedaj razširil v iskalnik, precej podoben Googlu, je zanimivo opazovati predvsem napovedi za njegovo prihodnost. Ruski trg namreč izstopa zaradi nekaterih zelo specifičnih zahtev. Poleg tega, da ima ruski jezik, podobno kot slovenski, precej sklanjatev, ki vplivajo na obliko besede, je na spletu tudi ogromno podjetji, ki se ukvarjajo s prodajo »lažnih« spletnih povezav. Poleg tega so ruski uporabniki že na splošno precej nezaupljivi do tujih podjetji in ne radi delijo svoje osebne podatke.

Zaradi vseh naštetih razlogov mnogi poznavalci spletnih iskalnikov napovedujejo, da se bo Yandex v prihodnjih letih še bolj oddaljil od algoritma, podobnega Googlu ter tako pridobil še večji delež trga. Ena izmed napovedanih sprememb algoritma naj bi bila tudi sprememba v pomembnosti povratnih povezav, ki naj bi močno izgubile na pomembnosti.

Kaj na spletu iščejo Rusi?

Po podatkih iz leta 2015, ima Yandex okoli 43 milijonov mesečnih uporabnikov, okoli polovica ima pri podjetju registriran tudi svoj email naslov. Statistike so pokazale, da so Rusi nagnjeni predvsem k iskanju aktualnih novic.

Tako so jih leta 2015 zanimale predvsem novice, povezane z odmevnim strmoglavljenjem ruskega letala, smrti njihovega politika Borisa Nemtsova, glasbenika Batyrkhana Shukenova ter igralke Zhanne Friske. Živi ljudje so jih očitno zanimali precej manj, saj se je med priljubljenejša iskanja v kategoriji znanih oseb uvrstila le ena še živeča predstavnica – Polina Gagarina, ruska Evrovizijska predstavnica.

Spletni iskalnik Yandex
Spletni iskalnik Yandex.

NAVER

Za konec pa še tretji od največjih in manj poznanih svetovnih iskalnikov – Naver oziroma »Google Južne Koreje«. Prvič se je pojavil leta 1999 in je bil prvi korejski portal s svojim lastnim iskalnikom. Do danes se je razvil v priljubljen iskalnik, na katerem se odvija skoraj 75% vseh iskanj v državi. Po svojem videzu bolj kot na Google spominja na Yahoo.

Unikatni iskalnik

Naver še najbolj izstopa iz skupine naštetih iskalnikov, saj se ponaša tako s precej drugačnim dizajnom, kot tudi z zelo unikatnim načinom razporeditve iskalnih rezultatov. Za razporeditev rezultatov uporablja več algoritmov, ki se razlikujejo glede na to, v kateri »skupini« rezultatov iščete. Podobno kot Google tudi Naver uporablja možnost iskanja v skupinah, kot sta »Splet« in »Slike«, a hkrati ponuja precej več skupin, ki vsebujejo zelo specifične zadetke.

Optimizacija za iskalnik

Zaradi specifičnega algoritma (oziroma več algoritmov), je optimizacija za ta iskalnik precej drugačna od optimizacije za Google. Lahko bi celo rekli, da pravila optimizacije na obstajajo oziroma da so ta sestavljena iz cele vrste pravil, vezanih na plačljivo oglaševanje, promocijo v posameznih kategorijah, dodajanje slik in videov ter drugih »pravil«.

Kaj iščejo Korejci?

Naver je decembra izdal seznam najbolj priljubljenih iskalnih izrazov v preteklem letu. Med prvimi dvajsetimi najbolj priljubljenimi iskalnimi izrazi so prevladovale slavne osebnosti, igre in nanizanke ter telefona iPhone 8 in Galaxy S8. No, na 19. mesto se je uvrstil še iskalni izraz Severne Koreja.

Spletni iskalnik Naver
Spletni iskalnik Naver.
TT Ads

Leave a Reply