TT Ads

Vse pogostejši izraz, ki ga lahko srečate na praktično vsaki strani, na kateri se nahajajo nasveti za uspeh na spletu, je digitalni marketing. Kaj pa to pravzaprav pomeni in kaj moramo vedeti, da lahko tudi sami osvojimo zakonitosti digitalnega marketinga?

Kaj je digitalni marketing?

Najbolj osnovna definicija izraza digitalni marketing pravi, da je to marketing, ki poteka preko digitalnih (ali elektronskih) medijev. Povedano preprosteje, gre torej za vsako oglaševanje izdelkov, ki poteka predvsem preko interneta, a vključuje tudi mobilne naprave, različna socialna omrežja in spletne strani ter druge digitalne medije.

Digitalni marketing je torej zelo obsežen pojem, ki pušča kar nekaj svobode pri dejanskem pojmovanju in definiciji ter vsebuje zelo številčne podkategorije. Gre pa tudi za eno izmed najbolj aktualnih tematik, ki se hitro spreminja, dopolnjuje in v kateri se odpirajo vedno nove priložnosti. Zato je pametno, da vsak posameznik ali podjetje, ki ga zanima uspeh na spletu, pozna vsaj nekatere osnove digitalnega marketinga.

Temelji digitalnega marketinga

Pri prebiranju objav o digitalnem marketingu boste lahko našli marsikatero vsebino in ni nujno, da je ena bolj pravilna od druge. Včasih se zdi celo, da ima prav vsak svojo lastno predstavo tega, kaj bi morali vključiti v digitalni marketing in kaj v to kategorijo sploh ne spada.

Sama sem med članki na temo digitalnega marketinga našla predvsem naslednje podkategorije:
optimizacija za spletne iskalnike (SEO),
– vsebinski marketing,
– marketing na socialnih omrežjih (SMM),
– prilagojenost mobilnim napravam,
– e-mail marketing,
– promocija osebne znamke,
– trženje v spletnih trgovinah,
– plačljivo oglaševanje
– in še kaj bi se našlo.

Digitalni marketing
Nekateri izrazi, ki se najpogosteje povezujejo z digitalnim marketingom.

Kje torej začeti, ko pride do digitalnega marketinga?

Kako se boste lotili digitalnega marketinga je odvisno predvsem od tega, kje se nahajate sedaj. Nekdo, ki še nima spletne strani, lahko poskrbi, da bo njegova nova spletna stran že od samega začetka v skladu z najnovejšimi priporočili s področja optimizacije za spletni iskalnik. Medtem pa bo nekdo, ki ima svojo poslovno Facebook stran, potreboval le nekaj dodatnega znanja o oglaševanju na socialnih omrežjih. Spet tretji, ki ima spletno stran že zadnjih 10 let in je v tem času sploh ni spreminjal, pa bo verjetno moral nekaj truda vložiti v njeno prenovo in osvojiti zakonitosti delovanja na mobilnih napravah.

Na splošno sicer velja, da je osnova digitalnega marketinga ustrezna optimizacija spletnih strani (ali SEO). Trditev temelji na tem, da brez dobre optimizacije vaše spletne strani preprosto ne bo nihče našel.

A optimizacija za iskalnike je tesno povezana z vsebinskim marketingom. Hkrati pa lahko s pomočjo sočasne promocije na socialnih omrežjih ali drugih načinov oglaševanja – recimo z uporabo storitve AdWords (plačilo za klik) – še izboljšamo prepoznavnost naše spletne strani ali znamke. Ko pa enkrat dobimo redne obiskovalce, se lahko poslužimo še e-mail marketinga.

Digitalni marketing
Tudi mobilni telefoni so pomemben del digitalnega marketinga.

Očitno je torej, da posamezne kategorije digitalnega marketinga niso povsem ločene ena od druge in da si ne sledijo v vedno enakem zaporedju, temveč se lahko med seboj prekrivajo oziroma izmenjujejo.

Ali je sploh smiselno vlagati trud v digitalni marketing?

Če ste v digitalnem svetu prisotni že dalj časa, ste verjetno že ugotovili, da je stanje na spletu precej bolj tekmovalno, kot izgleda na prvi pogled. Število spletnih strani je zares veliko in konkurenca med njimi je huda.

Da bi se vaša spletna stran prebila na prve strani iskalnika, kot je Google, boste morali vložiti kar nekaj truda in digitalni marketing je za vas osnova, ki jo morate zares dobro spoznati (razen seveda, če se odločite, da boste to prepustili kateremu drugemu podjetju).

TT Ads

Leave a Reply