TT Ads

Včasih se mi zdi, da je spletna optimizacija do danes postala tema, o kateri se piše POVSOD. Vedno nove objave, ugotovitve in nasveti, seveda pomešani s precejšno mero oglaševalskih ponudb. Zato je ta objava nekoliko drugačna in je namenjena predvsem popolnim začetnikom. Tistim, ki želijo zgraditi svojo spletno stran ali blog in so na spletu prebrali številne objave o spletni optimizaciji, a jim razumevanje tematike povzroča težave, saj nimajo osnovnega razumevanja delovanja SEO.

Kaj je SEO?

SEO je kratica za Search Engine Optimization oziroma za optimizacijo spletnih strani za iskalnike. Za začetek si poglejmo termin iskalnik. Bolj znani spletni iskalniki so Google, Safari, Najdi.si in drugi. Na splošno so to vse spletne strani, v katere lahko vpišete željeni izraz in vam nato pokažejo rezultate (v obliki spletnih strani), ki se s tem izrazom ujemajo. Kadar v svoj iskalnik vtipkate iskani izraz, vam ta vrne strani, na katerih je nekakšen seznam vseh spletni strani, na katerih se ta beseda pojavlja.

Primer: Če v iskalnik Google vpišete besedo horoskop, vam vrne celo vrsto spletnih strani, na katerih lahko preberete svoj dnevni, tedenski, mesečni ali letni horoskop. Enako se zgodi če, na primer, vtipkate izraz horoskop rak.

SEO - Iskanje Google
Primer Google rezultatov za “horoskop rak”.

Kako so rezultati razvrščeni?

Vaš iskalnik je pri iskanju besede, ki ste jo vpisali, rezultate razvrstil po določenem vrstnem redu. Na prvem mestu je, na primer, horoskop na spletni strani siol.net, na drugem mestu horoskop na spletni strani rtvslo.si, sledijo jima druge strani.

Katere spletne strani bodo na prvih mestih in katere na kasnejših mestih, je odvisno od optimizacije spletne strani za iskalnike. Velja, da bodo strani z najboljšo spletno optimizacijo uvrščene na prva mesta v iskalnikih. Pred njimi so običajno razvrščene samo tiste spletne strani, ki uporabljajo storitve Google Ads, torej plačajo za svoj položaj. Takšni rezultati so označeni z oznako Oglas ali Ad.

Zakaj je mesto v iskalniku pomembno?

Pomislite na koliko spletnih strani običajno kliknete, kadar želite prebrati svoj horoskop? Na prvi rezultat? Morda prva dva? Ali poiščete spletno stran na peti ali šesti strani iskalnih rezultatov? Običajno večina ljudi klikne na enega izmed rezultatov na prvi strani iskalnih rezultatov; največkrat na prvi rezultat.

Pravzaprav je odstotek ljudi, ki kliknejo na drugo ali tretjo stran iskalnih rezultatov tako majhen, da je skoraj vseeno, če bi bila vaša stran na zadnjem mestu. Statistično gledano na rezultate na prvi strani klikne okoli 80 % ljudi, na rezultate na drugi strani okoli 10 %, na rezultate vseh nadaljnjih strani pa le še preostalih 10 %.

Kot že omenjeno, največ oseb klikne na rezultat, ki se pri iskanju pojavi najvišje. To pomeni, da bo najbolj obiskana tista spletna stran, ki jo spletni iskalnik prepozna kot najbolj primeren rezultat za vaše iskanje oziroma tista stran, ki najuspešneje oglašuje preko Google Ads. Takšna stran bo imela več možnosti za uspešno prodajo izdelkov in za bolj dobičkonosno oglaševanje.

Optimizacija spletnih strani
Cilj optimizacije spletne strani naj bo prvo mesto v iskalniku.

Cilj vsakega avtorja spletne strani bi torej moral biti, da se uvrsti vsaj na prvo stran v iskalniku, če že ne na prvo mesto. Da pa lahko to dosežemo, moramo obvladati spletno optimizacijo.

Osnove spletne optimizacije za iskalnike

Prvi korak spletne optimizacije je določitev besed, za katere želimo, da nas spletni iskalnik uvrsti med rezultate iskanja. Če bi torej želeli, da se naša spletna stran pojavi pri iskanju besede horoskop, bi morali imeti spletno stran, na kateri bi se dejansko nahajal horoskop in ne spletne strani na kateri prodajamo sončna očala.

Vendar pa je to šele začetek. Na to, kam se bo pri iskanju uvrstila določena spletna stran vpliva cel kup dejavnikov. Iskalniki, še posebno Google, vse pogosteje spreminjajo algoritme in prilagajajo dejavnike, ki vplivajo na vrstni red prikaza spletnih strani v rezultatih iskanja. SEO je tako postala izjemno zapletena, a nujna dejavnost, s katero se moramo ukvarjati vsi, ki želimo imeti uspešno spletno stran.

Načrt za uspešno optimizacijo spletnih strani

Ključni prvi korak pri optimizaciji spletne strani je oblikovanje podrobnega individualnega načrta za optimizacijo. Ta bi moral vsebovati vsaj naslednje ključne korake:

  • raziskavo in določitev ključnih besed,
  • načrtovanje vsebinskega dela spletne strani,
  • urejen programerski del spletne strani,
  • povezave (zunanje in notranje),
  • urejene slike in drugo multimedijsko gradivo,
  • povezave s socialnimi omrežji,
  • spremljanje napredka.
Optimizacija spletnih strani
Uspešna optimizacija spletne strani zahteva več korakov.

 

TT Ads

Leave a Reply